December 3, 2011

4D Scan for my baby.........

hai....

dah scan 4D minggu lepas.. ni baru teringat nak update kat blog... :-)
Alhamdulillah mse scan tgk perkembangan baby semua nye ok....berat baby sekarang pun dah 8rts lbih! padahal time tu baby baru 6bln stgh dlm perut. bile check purata berat baby time mcmni ialah dlm 6rts lebih...alamak,nmpak mcm baby ni besar la :-) tp xpe, yg penting baby sihat....

anak ke2 ni pun akan diberi nama Syahidah Nur.....di hadapan spt nama kakaknya Syahidah NurQalesya juga.... name sebenar biar la ku simpan sehingga baby lahir kelak....klu bgtau skang xbest la plak nti kan:-)

okla,ni sikit gambar baby dlm perut versi 4D....enjoy ya :)




Purren Warehouse!!!

halloo...... Assalammualaikum semua...

arini 3hb Dec, gi borong kat Pureen Warehouse sale kat Pj....ni tahun ke2 gi sne... dlu borong mase Qalesya baru lahir...kalini borong time new baby dlm perut:-) byg kan tempat tu sgt sesak dan mak buyung ni sanggup berasak kesana semata2 utk borong baju pureen yg murah dan sangatttttt la cantik! haha

tp kat sane mmg penuh dgn manusia2 yg seangkatan dgn ku yg berniat hendak memborong baju baby....sygnyer pureen ni xde bju kanak2 yg berusia dua thn keatas....klu xdah ku borong baju anak buah ku yg lin........

setiap kali kesana mesti ditemani iza (adik bongsuku) dan louise (kwn sekerja).. mmg dorang pun tolong aku memilih bju2 yg lawa2 smpai rse nak bli smua! tp budget xbyk pon....haha

btw, nasihat saya klu nak gi borong warehouse ni jangan la bwe budak kecik....bkn pe, keadaan yg sesak, panas, kipas ade pun xterasa! kesian bdk2 xselesa....ada bdk2 yg nangis2 krn rimas! lgpun susah para ibu bapa nak memilih atau erti kata lin MEREBUT baju2 yg ade :-)

tp Alhamdulillah semuanya ok...selamat pergi dah selamat balik.... dari asakan org ramai yg terlalu taksub dgn Pureen Warehouse ni termasukla aku...hikhik...

okla, smapi sini je story ni... ni ade sikit gambar brg2 yg sempat diborong disana....enjoy ya :-)


ohye, arini borong 34pasang baju cost dlm RM400 :-) lgpun borong baju baby yg bakal lahir dgn Qalesya...so keseluruhan amat la puas ati. lgpun kain smua cotton :-)

November 21, 2011

it's a girl......

Assalamualaikum semua....

lame dah x update blog ni....bz la sejak bwe badan ni....fyi, my 2nd baby is a girl :-) so qalesya akn ade kawan utk bermain masak2 nti :) i'm soooo happy now coz i'll become mama to my both princess...xpela klu lum de rezki nak dpt baby boy...InsyaAllah nti leh cuba lg...so excited nak shopping baju pink lg :-P

lately aku selalu kejang kat bhgian paha..yg pelik paha kanan saje... doct kate sbb kurang calsium.. dah amik ubat saraf n calsium pun still kejang gak...xleh duk lelama, xleh berdiri lelama...sure kejang... xpela klu smua kesakitan ni aku tanggung sorang...yg aku risau kan effect pd baby... jauhkan la....

this coming friday nak gi wat scan 4d lak kat klinik fauziah, ampang...hope leh nmpak her face.. :-)
cepat je dah msuk 6 bulan lebih... ade lg 3 bln nak dapat org baru dlm kuarga ku... aku berdoa agar dikurniakan baby yg sihat, cukup sifat, dan bersalin dgn selamat hendakNya... dan qalesya akan sayang kat adik dia seperti mama dan papa syg pada dia....

ok la, lunch time dah abes...kne sambung wat kje...kang bos nampak, mengamuk lak dia...hikhik..

Nti dah scan 4d akn ku upload dlm blog ni ok....

Wassalam....

October 6, 2011

mama to be for 2nd time :-)

Assalamualaikum...

Alhamdulillah kandungan skang dah msuk 5 bulan.... rase cepat je mse berlalu.. ade lg 4 bulan je qalesya nak dpt adik :-) aritu gi scan doctor msih xnmpk jantina...takpe la mgkin kali ni baby nak wat suprise kat mama n papa....

syukur kepada Allah sbb utk 2nd baby ni...skang Qalesya dah 1 thn 5 bln... nti mse baby lahir Qalesya akn berumur 1 thn 10 bln :-)

Semoga semua berjalan dgn lancar..dapat baby yg sihat, cukup sifat... insyaAllah....

ok la, time to sleep.. ble time mengandung mcmni mmg letih sgt...ni kite story lg ok...

Wassalam....
(',)

May 17, 2011

Kenangan Buah MANGGA~

Assalammualaikum semua.... arap semua sihat2 belaka....bace je tajuk kat atas mesti korang dah terbayang dan terliur dgn kelazatan buah mangga kan? haha....aku ada memori indah dgn buah mangga... :-)

sebelum aku dapat tau aku mengandung, ketika aku dan suami berada di kampung mentua ku di Masjid Tanah Melaka, kami ke rumah makcik suami ku di Seremban kerana ada kenduri kahwin anak nye (Sepupu hubby). Rumah makcik suami aku mmg bersebelahan dgn pokok Mangga..bukan main sedap lg tgk mangga yg bergayut kat pokok tu...erm, klu dpt cecah dgn kicap ditambah dgn cili padi potong, perggg............amat la nikmat! hehe...tp ni bukan cerita aku yg mengidam makan mangga tu...sebaliknya my hubby yg teringin...

ketika kami sibuk membantu di dapur, suami ku sempat berbisik di telinga mak mentua ku, utk memetik buah mangga itu.selepas mendapat kebenaran tuan rumah dan buah mangga dipetik, mak mentua memberi aku seplastik buah mangga utk disimpan..ketika itu, ramai sedara mara yg memandang ke arah ku dan mereka mengandaikan aku telah berbadan dua...sedang kan tidak..aku buat muke xtahu saje la, dan menyimpan buah mangga ke dlm beg..

3 hari kemudian, selepas pulang ke KL, aku telah melakukan Pregnancy Test kerana lewat dtg bulan dan alangkah terkejutnya aku yg aku telah mengandung....patut la suami aku beria-ia nak buah mangga. rupa nya ade 'org baru' dlm perut ku...Aku yg mengandung, suami ku yg mengidam :-)

Itu la kenangan aku dgn buah Mangga...tiap kali terlihat buah Mangga mesti aku teringat kenangan manis itu......:-)

Wassalam....

May 7, 2011

Jenjalan dgn Papa and Lovely Qalesya...

As-Salam..... Selamat pengantin baru kepada sepupu suami ku yg kami panggil kak yong....semoga ikatan terjalin berkekalan hingga hujung nyawa...pakat bebaik ok.....

selepas kenduri, kami terus ke klinik utk Qalesya dapatkan suntikan imunisasi 1 tahun... lambat sikit dia kne cucuk sbb kan demam time tu.... sebagai reward to Qalesya, after that we went to Lake Valley which place kiteorang selalu bawe dia klu nak main playground... suke sangat dia sampai lupe kesakitan selepas cucuk...cian ank mama ni.....

ni antara gambar2 gembira Qalesya bersama kami di sana.....


Wassalam.....

May 2, 2011

Segenap kau melangkah...

As-salam semua....lame dah tak update blog ni..saya terlalu sibuk dgn rutin harian yang xpenah habis. Hari berganti hari, bulan berganti bulan, dah masuk bulan Mei sekarang ni...cepat betul masa itu berlalu... bile bercakap pasal masa, mmg teringat mase saya melahirkan Qalesya...rase macam pengalaman itu baru saja saya lalui... skang genap la anak mama berusia 1 tahun. Pengalaman menjaga ketika baru 1 hari sehingga ke hari ini memang masih segar dalam ingatan saya. Pengalaman yg cukup indah setelah bergelar Mama...

Melayan keletah Qalesya sekarang yang semakin lasak dan manja ini membuatkan saya hilang rasa penat, hilang rasa tertekan (mengenai kerja).. mana taknyer anak mama skang ni dah mula nak panjat2 meja, kerusi...pantang lepa memang ada saja aktiviti dia nak wat...hihi...

Perkembangan Qalesya sekarang ini yang dah pandai berjalan (mase berjalan umur 10 bulan asik jatuh je..hikhik), pandai mengajuk cakap org walaupun saya xtau ape yg dikata nye..kemudian pandai juga memberontak! macam2 la anak mama ni... biasala bile anak nak membesar....... :-) lepas tu dah pandai salam orang apabila disuruh....dulu malu2 gitu...hihi

Gigi Qalesya sekarang baru nak masuk 4 batang.. 2 diatas, 2 dibawah.. Baru2 ni bawe Qalesya cucuk imunisasi utk 1 tahun...Alhamdulillah anak mama ni kuat, x demam pun.... mungkin sebab Qalesya dah demam dlu 2 minggu sebelum cucuk....berat badan pun dah bertambah! nearly 9kg dah....syukur... walaupun org tgk anak saya kecik, tp hakikatnya berat Qalesya bertambah bulan ke bulan....syukur....

ok la, itu saja yang saya nak cerita pada kali ini.....salam ceria semua.....Wassalam.....

April 21, 2011

Taylor Swift - Speak Now Lyrics

I am not the kind of girl,
Who should be rudely bargin’ in on a white veil occasion,
But you are not the kind of boy,
Who should be marryin’ the wrong girl,
I sneak in and see your friends,
And her snotty little family, all dressed in pastel,
And she is yelling at a bridesmaid,
Somewhere back inside a room,
Wearing a gown shaped like a pastry,
This is surely not what you thought it would be,
I loose myself in a daydream,
Where I 
stand and say:
“Don’t say yes, run away now,
I’ll meet you when you’re out,
Of the church at 
the back door,
Don’t wait or say a single vow,
You need to hear me out,”
And they said, “Speak now,”
Fun gestures are exchanged,
And the organ starts to play
A song that sounds like a death march,
And I am hiding in the curtains,
It seems I was uninvited by your lovely 
bride-to-be,
She floats down the isle like a pageant queen,
But I know you wish it was me,
You wish it was me, don’t you?
Don’t say yes, run away now,
I’ll meet you when you’re out,
Of the church at the back door,
Don’t wait or say a single vow,
You need to hear me out,
And they said, “Speak now,”
Don’t say yes, run away now,
I’ll meet you when you’re out,
Of the church at the back door,
Don’t wait or say a single vow,
Your time is running out,
And they said, “Speak now,”
I hear the preacher say,
“Speak now or forever hold your peace,”
There’s a 
silence, there’s my last chance,
I stand up with shaking hands,
All eyes on me,
Horrified looks from everyone in the room,
But I’m only lookin’ at you,
I am not the kind of girl,
Who should be rudely bargin’ in on a white veil occasion,
But you are not the kind of boy,
Who should be marryin’ the wrong girl,
So don’t say yes, run away now,
I’ll meet you when you’re out,
Of the church at the back door,
Don’t wait or say a single vow,
You need to hear me out,
And they said, “Speak now,”
And you say,
“Let’s run away now,
I’ll meet you when I’m out of my tux at the back door,
Baby, I didn’t say my vows,
So glad you were around when they said, ‘Speak now,’”

April 17, 2011

~Kereta baru saya~

Ini la kereta baru Qalesya......

Semperna Hari Lahir Qalesya....mama hadiahkan kereta ini :-) cantik kan...pasni leh bawe mama gi jenjalan... :-)




ini la dia gelagat Qalesya dgn kereta baru dia.....bukan duduk ats kereta tp berdiri! fuh~


tgh tu....dia wat lg.........careful girl!


tgk tu...salah cara ank mama ni....ish2....


Org suruh duduk..tp anak mama ni berdiri atas kereta....alahai Qalesya...ape2 ajela.......tp ati2 ok?...

Weekend with Qalesya and Papa.....

salam semua.....


Weekend bersantai bersama my luvly Qalesya n hubby...selepas Qalesya kebah dari demam...cian ank mama, genap 1thn trus demam..org kate peralihan bulan...mcmtu la kalau budak nak membesar....mama kena byk bersabar....mmg betul2 dugaan... dugaan jadi seorang mama.... :-)




Qalesya mmg gayat dengan buaian!!!!... sejak umur 5 bulan Qalesya mmg tak nak tido buai...rupenyer naik buaian ni pun dia tak nak.....~





















Wassalam.......

~Happy 1st Birthday Qalesya~

Hai semua.....lame rase nyer x update blog saya ni....bz memanjang saya dgn kerja, anak dan suami :-) Alhamdulillah 11hb April genap Qalesya 1 tahun.....dah besar ank mama ni..Sempena tahun pertama menyambut kelahiran Qalesya, saya dan hubby meraikan nya di A&W Jusco Bandar Mahkota Cheras pada 10hb April 2011....Sambutan awal 1 hari sbb2 yg x dapat dielakkan.... Alhamdulillah majlis berjalan dgn lancar sekali. Saya menjemput kaum keluarga terdekat dan kenalan rapat saje...lebih kurang 50 org dtg memeriahkan majlis..Tq so much pada yg sudi dtg....ohye, tema Pink & Purple :-)


mari kita lihat gambar2 kenangan ketika majlis diadakan....


                                                                  Birthday girl........~




Ala......ejaan name Qalesya salah la.....nak wat camne...crew A&W tu budak baru....xpela, maaf diterima :-)


Ramai.... Tq smua...!! ~


Ramai nyer yg datang.... :-)


Bacaan doa sblm majlis bermula....amik berkat...


hi......ni Bear A&W.....


Princess cake....


Birthday girl potong kek..... 


Qalesya dan Mama...... :-)



Qalesya dan Papa....



goody bag utk semua yg datang....




Mak dan Tok Ayah.....pink & puple lg tu...Tq :-)


Hadiah utk Qalesya.....


Apak nak dukung Qalesya.....


1st game.....side n seek :-)


Sempat bergambar dgn bear ni....hihi


Ini la tempatnyer....~Welcome....







`Music Chair'.....


Princess dah lena.......penat la tu :-)


ni la sebahagian hadiah yg Qalesya dapat....Tq kpd smua yg memberi.... luv u all...muah!

Wassalam.....