February 19, 2011

HTC wildfire~

Salam semua...

Arini nak story skit pasal my new handphone....hehehe...HTC WildFire....saya suke sangat handphone ni sbb menggunakan application Android...saya sangat suke sbb dpt mendownload application secara percuma dari market yg disediakan tanpa membayar sesen pun....hehe....berbeza dgn Iphone dimana 70% memerlukan belanja utk mendownload application....


dari segi Camera yg 5 megapixel, cukup cantik memadai utk menangkap gambar....ape pun saya sgt berpuas ati dgn handphone ni.... :-)

p/s: tq kpd my hubby yg turut menyumbang semasa membli handphone ni....i luve u la! :-)

February 15, 2011

Qalesya 10 bulan....

11hb feb 2011 genap la Qalesya 10 bln....Syukur Alhamdulillah anak mama membesar dgn sihat.... skang ni mama xmenang tangan melayan Qalesya yg agak lasak...nsib baik papa ada utk menjaga Qalesya jika mama di dapur atau buat kje rumah...sehingga kini Qalesya masih saya berikan susu bdn...juga susu botol jika saya bekerja..Qalesya anak yg sangat manja dgn saya dan papa nya...Saya masih memberi bubur nasi kpd Qalesya...ditambah dgn carrot, kentang, ayam dll...sungguh berselera ank mama ni mkn:-)

Qalesya skang dah pandai nak berjalan...satu persatu langkah yg dibuat...tapi masih belum ready utk berjalan sepenuh nyer... mama rasa sblm Qalesya berusia 1 tahun, InsyaAllah dgn izin Allah, anak mama mesti akn berjalan dengan laju.... :-)

Walaupun dah 10 bulan usia Qalesya, gigi baru sje nak tumbuh sebatang....org tua2 kate kalau baby cepat jalan, lambat la pula utk bercakap...erm, ade benarnyer juga kan? xpela, yg penting anak mama membesar sihat bagaikan juara..haha....



~ Salam Maulidur Rasul......

arini cuti...so, menu istimewa arini ialah......

KETAM BERCILI


Bahan-bahan...


Ketam 4 ekor 
Bwg besar & Bwg putih (dikisar)
Bawang besar (dipotong bulat)
cili kering (dikisar)
Asam Jawa
minyak utk menumis
perasa (garam & gula)


Langkah 1 :


Tumis bwg yg dikisar sehingga naik bau...








kemudian, masukkan cili kering yg dikisar...tumis sehingga pecah minyak...








masukkan pula asam jawa, gula, garam dan kacau sehingga sebati....


Akhir sekali masukkan ketam, kacau dah tutup kuali dengan penutup dan tunggu sebentar sehingga ketam masak..




dah akhir sekali masuk kan hiriskan bawang besar....ok, siap utk di hidangkan....erm,sedap....my hubby suke sgt ketam bercili ni....hehe.....selamat mencuba kwn2.....







February 9, 2011

Berkahwin Pilihan Sendiri @ Keluarga?

Ape ye kelebihan berkahwin dgn pasangan pilihan sendiri @ keluarga? erm.....mari kite kaji...

Pilihan sendiri...

- kite kenal pasangan kite sblm berumahtangga....mmg la xkenal 100% tp at least kenal la perangai pasangan kite tu kan...so kite leh stanby la pape yg berlaku.. i mean kite tau mcm ne nak handle pasangan kite tu..
- klu kite berkahwin dgn pilihan sendiri, kite akan rse sangat bahagia sbb impian kite bersama yg tersayang tercapai...then mse tu rse mmg nak seidup semati dgn dia....

Pilihan keluarga..

- yg ni kite nama kan bercinta selepas berkahwin.. satu perkara yg bagus sbb dpt elak kan maksiat...
- klu kite dijodohkan dgn insan yg baik...alhamdulillah...tp jika sebaliknyer? erm....
- restu ibu bapa atau keluarga amat la penting...so klu kwin dgn pilihan family, confirm la kite di restui kan? so idup kite insyaAllah akn diberkati....
- klu berkahwin dgn pilihan keluara, kite kene amik mase utk mengenali hati budi pasangan kite itu.. kena tau ape kelemahan dan kelebihan pasangan kite tu....yg lemah, kite perbaiki yg lebih kite pertingkatkan lg...kira hidup kne la lengkap melengkapi antara satu sama lain..baru la bahagia....


walau ape pun...ajal, pertemuan,jodoh semua di tgn Allah s.w.t... kite hambaNya kene redha dgn segala ketentuanNya... InsyaAllah.....



salam...

hai...sgt bz this few days...lame dah xupdate blog ni....last weekend family in law dtg umh..sooo happy sbb dpt layan mrk....lame dh dorg xdtg umh....gi kenduri kwin pastu sbtu mlm ahad belanja mrk mkn sate kajang...yummy! ramai tul org kt sne... al maklum la mlm miggu. sygnyer, lupe nak tgkap gambar mse mkn kt sne....sbr jela....huhu.

this week was very busy at my office....sbb my klik cuti one week sbb raye cina...market mmg leh thn havoc! xmenang tgn jawab fon.. so tired till balik umah plak kje umh lak melambak...huhu....xpela, tu la dia tanggungjawab yg kena wat sbg insan yg bergelar isteri n mama...