February 15, 2011

~ Salam Maulidur Rasul......

arini cuti...so, menu istimewa arini ialah......

KETAM BERCILI


Bahan-bahan...


Ketam 4 ekor 
Bwg besar & Bwg putih (dikisar)
Bawang besar (dipotong bulat)
cili kering (dikisar)
Asam Jawa
minyak utk menumis
perasa (garam & gula)


Langkah 1 :


Tumis bwg yg dikisar sehingga naik bau...








kemudian, masukkan cili kering yg dikisar...tumis sehingga pecah minyak...








masukkan pula asam jawa, gula, garam dan kacau sehingga sebati....


Akhir sekali masukkan ketam, kacau dah tutup kuali dengan penutup dan tunggu sebentar sehingga ketam masak..




dah akhir sekali masuk kan hiriskan bawang besar....ok, siap utk di hidangkan....erm,sedap....my hubby suke sgt ketam bercili ni....hehe.....selamat mencuba kwn2.....







1 comment:

  1. wahhhhh sedapnyer.....rugi larh ain pasni xdpt mam cmni ag....

    ReplyDelete