May 17, 2011

Kenangan Buah MANGGA~

Assalammualaikum semua.... arap semua sihat2 belaka....bace je tajuk kat atas mesti korang dah terbayang dan terliur dgn kelazatan buah mangga kan? haha....aku ada memori indah dgn buah mangga... :-)

sebelum aku dapat tau aku mengandung, ketika aku dan suami berada di kampung mentua ku di Masjid Tanah Melaka, kami ke rumah makcik suami ku di Seremban kerana ada kenduri kahwin anak nye (Sepupu hubby). Rumah makcik suami aku mmg bersebelahan dgn pokok Mangga..bukan main sedap lg tgk mangga yg bergayut kat pokok tu...erm, klu dpt cecah dgn kicap ditambah dgn cili padi potong, perggg............amat la nikmat! hehe...tp ni bukan cerita aku yg mengidam makan mangga tu...sebaliknya my hubby yg teringin...

ketika kami sibuk membantu di dapur, suami ku sempat berbisik di telinga mak mentua ku, utk memetik buah mangga itu.selepas mendapat kebenaran tuan rumah dan buah mangga dipetik, mak mentua memberi aku seplastik buah mangga utk disimpan..ketika itu, ramai sedara mara yg memandang ke arah ku dan mereka mengandaikan aku telah berbadan dua...sedang kan tidak..aku buat muke xtahu saje la, dan menyimpan buah mangga ke dlm beg..

3 hari kemudian, selepas pulang ke KL, aku telah melakukan Pregnancy Test kerana lewat dtg bulan dan alangkah terkejutnya aku yg aku telah mengandung....patut la suami aku beria-ia nak buah mangga. rupa nya ade 'org baru' dlm perut ku...Aku yg mengandung, suami ku yg mengidam :-)

Itu la kenangan aku dgn buah Mangga...tiap kali terlihat buah Mangga mesti aku teringat kenangan manis itu......:-)

Wassalam....

May 7, 2011

Jenjalan dgn Papa and Lovely Qalesya...

As-Salam..... Selamat pengantin baru kepada sepupu suami ku yg kami panggil kak yong....semoga ikatan terjalin berkekalan hingga hujung nyawa...pakat bebaik ok.....

selepas kenduri, kami terus ke klinik utk Qalesya dapatkan suntikan imunisasi 1 tahun... lambat sikit dia kne cucuk sbb kan demam time tu.... sebagai reward to Qalesya, after that we went to Lake Valley which place kiteorang selalu bawe dia klu nak main playground... suke sangat dia sampai lupe kesakitan selepas cucuk...cian ank mama ni.....

ni antara gambar2 gembira Qalesya bersama kami di sana.....


Wassalam.....

May 2, 2011

Segenap kau melangkah...

As-salam semua....lame dah tak update blog ni..saya terlalu sibuk dgn rutin harian yang xpenah habis. Hari berganti hari, bulan berganti bulan, dah masuk bulan Mei sekarang ni...cepat betul masa itu berlalu... bile bercakap pasal masa, mmg teringat mase saya melahirkan Qalesya...rase macam pengalaman itu baru saja saya lalui... skang genap la anak mama berusia 1 tahun. Pengalaman menjaga ketika baru 1 hari sehingga ke hari ini memang masih segar dalam ingatan saya. Pengalaman yg cukup indah setelah bergelar Mama...

Melayan keletah Qalesya sekarang yang semakin lasak dan manja ini membuatkan saya hilang rasa penat, hilang rasa tertekan (mengenai kerja).. mana taknyer anak mama skang ni dah mula nak panjat2 meja, kerusi...pantang lepa memang ada saja aktiviti dia nak wat...hihi...

Perkembangan Qalesya sekarang ini yang dah pandai berjalan (mase berjalan umur 10 bulan asik jatuh je..hikhik), pandai mengajuk cakap org walaupun saya xtau ape yg dikata nye..kemudian pandai juga memberontak! macam2 la anak mama ni... biasala bile anak nak membesar....... :-) lepas tu dah pandai salam orang apabila disuruh....dulu malu2 gitu...hihi

Gigi Qalesya sekarang baru nak masuk 4 batang.. 2 diatas, 2 dibawah.. Baru2 ni bawe Qalesya cucuk imunisasi utk 1 tahun...Alhamdulillah anak mama ni kuat, x demam pun.... mungkin sebab Qalesya dah demam dlu 2 minggu sebelum cucuk....berat badan pun dah bertambah! nearly 9kg dah....syukur... walaupun org tgk anak saya kecik, tp hakikatnya berat Qalesya bertambah bulan ke bulan....syukur....

ok la, itu saja yang saya nak cerita pada kali ini.....salam ceria semua.....Wassalam.....