December 31, 2012

selamat tinggal 2012

Salam...

Lame dah tak update blog...banyak cerita sebenarnya ni..tp yang paling latest adalah.....happy new year 2013...gudbye 2012...

Byk kenangan suka dan duka thn 2012 yg berlaku pg aku dan insan disekelilingku....antaranya adalah lahirnya puteri ke2 dalam keluargaku yg diberi nama Syahidah Nursyaurah bt. Hazlishami pada 20 februari 2012... sekarang dah berusia 10bln...puteri yg sgt cantik ;)

dan puteri sulung yg dah berusia 2thn 8bln...dia sgt aktif dan cerdik! Serta cantik juga mcm mama dia...auwwww....;)

Thn ni juga tahun terputusnya persahabatan antara aku dan kwn baik yg dari kecil membesar bersama..pedih tapi kuhadapi jua...

Tahun ni juga bos aku disahkan menghidapi breast cancel tapi bernasib baik sbb dpt kesan from early stage..then dia tidak masuk bekerja dari january sehingga sekarang...

Actually byk sgt kisah duka duka pd thn ni...thn yg sgt mencabar bg aku..serius!! Sgt mencabar...mental dan fizikal....Alhamdulillah aku dpt harungi semuanya dgn tabah...thanks to my family yg byk bg support...syg korang!!

*aku berdoa utk tahun 2013 akan memberi lebih kebahagiaan buat aku..dan diberikan kesihatan yg baik...juga dimurahkan rezeki...dan juga dipanjangkan usia...amin...

*azam thn baru ni nak berat bdn turun lg :P

* WELCOME 2013 *

Published with Blogger-droid v2.0.9

December 20, 2012

last keje b4 bercuti

Salam semua silent reader yg tsayang ;) (perasan je aku ni.ada ke org bce blog aku nih:P )

Cpt je dah hari khamis...masa sgt cembura pada kita..ok
;) bila kita tunggu terasa lama.bila tidak menunggu cepat lak masa tu..kan? Betul tak kwn2 ;)

Ok,arini last day keje sebelum start cuti selama 5 hari...horeey..horeey ;)

Tapi kan...pagi tadi dengar dlm berita kata hujan akan turun dgn lebat bermula 22hb ni selama 3 ke 4 hari di pahang,terengganu dan kelantan....alamak, risau la pula...nak jalan-jalan ni...erm, nak wat mcm ne kan...arap perjalanan kami selamat dan sentiasa dilindung -Nya...amin...

*nanti aku akan catat setiap aktiviti aku dan keluarga mentua utk share dgn korang semua ok..(melaka-gambang-terenganu-melaka)

Published with Blogger-droid v2.0.9

December 17, 2012

cite weekend

Salam pg isnin semua ;)

Not much thing to story...
Just activity on weekend aritu...sabtu gi attend course @ novola hotel,kl... tajuk 'global issue influence capital market' by mr.Anthony Dass... i enjoy this time course...coz dia byk story about global issues..some more dia pandai selitkan strory mengenai life dia. For me is a very interesting to know a story behind his success in life..

Then course abes 3.30pm camtu...balik terus gi umah mak...tgk adik tgh tdo and kaklong xmandi lg...huhu... lepak jap kt umh mak then kul 6 ajak mak dgn ija gi jln kt giant,cheras..xshopping pun..just gi bli brg dapur basah dan makan..

Ahad pula duk umah je. Dgn papa and kids...ingatkan ptg nk kuar gi glayground tapi ujan turun xbhenti sampai malam...so,duk umah jela...pack bju nak go holiday...kemas umh skit...lepak dgn family dlm umh lg best ok ;) dpt manja2 dgn papa...awwww :P. Anak2 pun dpt manja2 dgn kami..

* xsabar nak gi holiday ni !!!...semoga kami dilindungi sepanjang perjalanan...amin

Published with Blogger-droid v2.0.9

December 14, 2012

Published with Blogger-droid v2.0.9

harimau kene pijak dgn gajah

Salam jumaat semua...

Smlm tgk bola malaysia vs thailand...kalah dgn 0-2....bkn kecewa dgn pemain malaysia tp benggang giler dgn pengadil dri korea!! Mmg nampak sgt berat sblh si pengadil tu....bkn aku je bengang..ramai yg tgk pun bengang...pengadil harus adil ok!!!....ntah ape yg dia dpt sampai wat kt malaysia mcmtu :(

Nak wat cmne kan...dh nasib dan bkn rezeki malaysia nak ke final...xpela....

Pape pun aku tetap bangga dgn harimau malaya..mrk mmg gah!

*arini 1/2/34 dlm kalender islam...tarikh yg sgt cantik di hari jumaat ;)

Semoga semua ceria2 selalu...^_^

Published with Blogger-droid v2.0.9

December 13, 2012

bye-bye 12.12.12

Salam kpd semua silent reader;)

Smlm korg ada pape yg special ke? Ada org dpt adiah ,ada yg dpt baby baru,ada org dpt brita baik...mcm2 la..tp nothing special for me :(

Xpela,bkn nak pape pun..cume tarikh tu cun giler la...kan? Klu tarikh tu jatuh hari weekend sure byk weeding time tu ;)

Semoga tarikh yg cantik ni mjadi titik permulaan yg baik utk kita.. amin...

Published with Blogger-droid v2.0.9

December 12, 2012

anak-anak mama unik

Salam semua....

'Stop comparing your children...raising children is NEVER a competition'

Sentap tak dgn ayat atas tu?? Kan??...sbg seorang mama memang kite dah biasa dan selalu dgr dripada org lin 'anak org tu dh pandai wat itu, ini..'  kdg2 dgr juga 'eh,cpt nye anak dia dpt wat tu watni..' atau 'kenapa anak aku xmcm anak dia'... atau 'anak dia lg muda dri anak aku tapi pandai dah wat tu..wat ini'....

Memang biasa kite dgr dan kata kan bila dah ada anak ni....

Itulah cabaran dalam membesarkan anak2...anak2 adalah anugerah dri Allah yg sgt unik dan istimewa....mereka ada kelebihan mrk yg tersendri...jgn la kite sbg ibu bapa membanding-bandingkan anak kita dgn anak orang lain...dan jgn paksa anak utk melakukan perkara yg anak org lain buat...klu anak lambat bercakap, kite latih dia supaya cpt bercakap..

jgn rase tertekan krn anak2 ada kepandaian mereka yg tersendiri...

*pesanan utk aku juge....

mama tau anak2 mama sgt unik..mama bangga kerana melahirkan kalian berdua...mama berdoa agar kalian jadi anak yg solehah..amin....

Published with Blogger-droid v2.0.9

December 11, 2012

good morning uols~

Salam semua....

Selamat bercuti pada mrk yg bkerja di selangor dan selamat berkerja pd mrk di kl spt aku ;)

Xpe,jgn stress sbb jln xjem pg ni ;) tp xtau ptg nti cmne...

Lg 2 minggu nak pi holiday..xsbr dah ni....xpe,jap je 2minggu tu..sbr ok ;)

Ok,jom sambung keje...bubye ;)

Published with Blogger-droid v2.0.9

December 10, 2012

ahad yg best~

Salam semua...

today is monday... mcm biasa setiap kali ari isnin, layu je kte kan....tp bile dh ari jumaat.....segar semua...hehe...lumrah kite sbg manusia ;)

Smlm gi kenduri aqiqah & cukur jambul my little cousin, muhammad faiq iman....majlis simple but meriah ok...siap ada candy bufet lg tu ;) lauk2 pun sdp sgt..tp aku masih diet ok....just amik lauk2 je...kalori mesti control ;) tempoyak makwan mmg marbelosss ok!! Tp alhamdulillah keinginan terhadap nasi sgt2 dibwh paras normal..maksudnye aku hampir boleh lupakan nasi ;)

Semalam pun kaklong dgn adik pun xmeragam...baik je anak2 mama semua...good girl la my dear...

Pas balik kenduri terus amik mycard kat pudu sentral..siap dah...tp gambar tak cantik :( tembam sgt sbb time wat mycard baru,aku xprepape pape pun.bedak pun xpkai ok!! Tp nk wat cmne...

Ujan lebat giler bila keluar je dri pudu sentral..adik dgn kakak tetdo dlm kete...then kteorg terus ke carefour btho pi beli brg umh skit...sampai kt umah dah pukul 7mlm...

Tu la aktiviti aku smlm...penat tp seronok sbb dpt bwe anak2 gi jalan...

Ok2, back to work...byk report nk kene wat ni! Huhu

*gambar akn diupload kemudian sbb semua dlm my lappy:P

Wassalam...

Published with Blogger-droid v2.0.9

December 9, 2012

Semangat baru!!

Salam hari minggu... Bgn pg arini aku rase bersemangat semula... Xnak kenang semua perkara yg leh wat aku sedih! Aku juga ingin bahagia :-)

Aku ada byk benda yg kena fikirkan... Tanggungjawab aku sbg mama, isteri dan pekerja yg berwibawa... Haha!!!! :-p

So, aku kene bangun dan teruskan kehidupan seperti biasa... Biar la perkara itu berlalu pergi... Aku redha krn aku insan yg lemah....

*misi harus diteruskan!!! Ok, en. Ben, Saya masih mengikuti langkahmu!! Haha

December 8, 2012

menangis lagi...

Ya allah,berat betul dugaan kali ini...xsangka sekian lama aku xmenitiskan air mata...akhirnya gugur juga air mata ku....sedih sgt2...xpela, aku yakin ada hikmah yg tersembunyi disebalik semua ini...aku redha ya Allah....

Sungguh tidak ku sangka krn perkara itu menyebabkan kami jadi begini...
Mungkn ini yg terbaik utk kami...

* ya Allah, kau kuatkan semangat aku utk hadapi dugaan mu ini... aku berdoa agr silaturrahim kami masih terjalin selamanya...sesungguhnya aku tidak mahu bermusuh dgn sesiapa...aku brmohon pdMu tuhan....amin....

Published with Blogger-droid v2.0.9

December 7, 2012

Published with Blogger-droid v2.0.9

aku gemok sgt ke???

Salam jumaat semua...

Tgk entri ats tu....aku gemuk sgt ke???? Klu jumpe dgn org yg dh sekian lame xjumpe msti akan ckp...semangatnye ko....gemok dah...mcm2 la!  Yes,mmg aku admit yg aku dh gemuk!!

Aku amik semua kata-kata dan cacian itu sbg cabaran utk aku kuruskan badan!!!  Nanti bile dh mencapai berat ideal, biar tbeliak mate mrk melihat aku...

Stakat ni dah join group en.ben, aku sgt2 puas hati...dia ajar aku mengawal pengambilan kalori sehari,dia ajar cara senaman yg betul...takat ni dh turun skit..alhamdulillah ada perubahan secara sihat. Arap2 pasni turun lg.....xsabar nak buktikan pd mrk yg pandang semcm kt aku!!..hahaha

Ok,usaha tangga kejayaan!!!..aku mesti teruskan usaha aku hingga berjaya....insyaallah...

*tq pada my love dan kakyong sbb bg smangat pd aku..syg korang ketat2...mmuah. ^_^

Published with Blogger-droid v2.0.9

December 6, 2012

bff a.k.a best friend forever

Tgk tajuk atas tu..korang ada?? Terus terang kate...aku tak ada!! Yg aku ada hanya hff a.k.a husband forever ;) mcm xkene je hff tu kan...huhu...xkisah la....mane2 ayat pun leh...

Dulu aku ada...tp sbbkan slh phm, hubungan kwn putus trus sampai sekarang...walaupun dh bkwn lama sejak kecil..tp apakan daya kteorg xdpt kekalkan bff tu...

Cukup la aku katekan sekarang hanye suami ku yg jd bff aku sampai aku mati...dan sampai ke jannah...amin... dialah peneman aku ketika senang,susah,sedih,sakit dll...

Tq Allah krn pilih dia menjadi suami ku....

Mama syg papa kuat2 tau ;)

Published with Blogger-droid v2.0.9

update blog gune hpon...yeay~

Hai semua... best gak dpt update blog gune hpn ni...tp sc

reen kcik skit la... pape pun gne laptop or ipad lg best ;) 

Bye!


~ari khamis yg bosan~

Published with Blogger-droid v2.0.9

November 30, 2012

Tempat baru...

Salam semua... Lame nye tinggal kan blog ni... Sgt2 bz dgn rutin harian... Anak2, suami dan kerja..... Time ni adik dah sihat dari demam and selsema... Alhamdulillah kaklong pun sihat...

Cume yg kurang menarik ialah kerja tempat baru di kepong... Rase xbersemangat bile pagi2 bgn then nak drive ke kepong tu.. Mcm2 aku rase.. Dgn jem nye la, dgn environment tempat kje nye la, mcm2 la yang membuatkan aku xbersemangat utk pergi kerja...tapi aku kene harungi semua itu demi meneruskan kehidupan...

Dari rumah ke kepong adalah dalam 28km compare to pergi puchong dlm 25km.. Cuma ke puchong xla sesak macam ke kepong sbb nak mengharungi jalan ke kuala lumpur yg sedia maklum setiap hari sesak... Balik pula sgt sesak menghala ke jalan kuching.. Sekarang ni pukul 8 baru sampai rumah.. Dulu pukul 6.30ptg dah leh sampai..Cian anak2 tunggu mama amik lewat skit... Nak wat camne kan... Bersabar jela...

Oh ye, actually aku dpt offer kerja di bank lain yg lebih besar dari bank sekarang ni..rezeki Allah nak bagi.. Rezeki anak2.... Alhamdulillah Gaji pun up gak.. Title pun akan bertukar.. InsyaAllah kalau diizin tuhan, bln 3 thn dpn.. Nape lame nak ke sana?? Sbb financial year kat situ start bln3... So kene la tunggu dulu... Dlm masa yg sama takut pun ada... Yela, keje tempat baru nanti environment pun baru..tapi dlm bidang yg sama juga...selalu juga berfikir adakah aku mampu pikul tanggungjawab di sana nanti?? Boleh ke aku adapt dgn tempat baru?? Risau tau... Aku arap dan berdoa supaya segala urusan dipermudahkan.. Dan semoga pilihan yg aku buat ini akn membawa kebaikan kpd kerjaya aku dan keluarga.. Amin....

* bukan mudah membuat keputusan.. Terutama yg melibatkan kerjaya dan keluarga....Ya Allah, jika ini yg terbaik utk diri ku, kau permudahkan segala urusan ku...amin~

November 17, 2012

Pindah office..... :-(

Salam semua.. Arini pagi2 lg dah tercegat kat opis kat puchong.. Kene dtg sbb nak pindah opis ke kepong.. So pagi2 lg mover iaitu YY builder dah tercegat kat dpn pintu dgn 2 buah lori.. Target arini angkut brg2 dari puchong jaya ke kepong dan puchong jaya ke ex-eon utk marketing staff...

Sebelum gerak ke kepong, sempat la terserempak dgn org sheltox yg tgh dok promote brg mrk and aku dpt 1 brg sbb jawab solan dgn betul... Rezeki tu... Huhu...

Ok,mulai isnin ni aku akn bekerja di kepong pula.. Mesti akn rindu puchong nti :-( nak wat camne.... Redah ajela...

Ok, aku sempat tangkap gambar td... Enjoy ok ^_^

November 14, 2012

Salam Maal Hijrah 1434H

Salam semua....

Salam maal hijrah 1434H kepada semua muslimin dan muslimat....

Semoga tahun baru ini memberi sinar kebahagian buat kita dan ketaqwaan kepada-Nya....



November 13, 2012

Mood mengecat la plak!!!~

Salam semua.... Arini public holiday for deepavali... Happy deepavali to all my indian friends.....

Ohye, tgk title atas tuuuuuuu... Dah ujung tahun ni baru ade mood nak mengecat umh.. Maklum la umh aku dah masuk 4thn warna tu je... Aku dah buhsan ok.

Aku tgk trend skang ni warna-warna terang dan garang.. Bersemangat bile balik ke rumah xde la rase nak tido je.. Haha

Ade beberapa list warna yg belum diputuskan lg.. Kene bincang dgn encik somi.. Tp selalu pun dia ikut je ape yg aku suke... Hehe... Senang dpt laki mcm ni.. Support bini memanjang! Bkn takut bini ye... Kihkih

Warna yang ade dlm list aku :

1) dark brown and pearl cream
2) olive green and pearl white
3) red chili and pearl cream
4) red and peach
5) meroon and peach
6) black, white and grey ( cadangan makcik aku)
7) dark brown and red

Tu warna yg bg aku kalau di combine akn jadi cantik.. Kne pandai main dgn warna... Ni aku de google tgk warna-warna yg cantik... Tq en. Google... Hohooo

November 12, 2012

Adik merangkak dah :-)

Adik dah pandai merangkak.. Hoyeee, hoyeeee~

Syabas la adik... Tp kan, adik baru je pandai merangkak dah nak berdiri tau.. Adik.. Adik....

Mama rasa adik akan ikut jejak kaklong qalesya yg boleh berjalan usia 10 bln... Setakat ni gigi adik je xtumbuh lg.. Xpe, tu lambat skit xpe.. Sbb org kata cepat tumbuh gigi, nanti cepat lak gugur gigi tu.. Hihi

Keep it up adik... Mama doakan adik cepat berjalan ye... Cayang dia <3

Weekend jage Qalesya.. Cian ank mama~

Salam semua...

Weekend yg baru lepas qalesya demam.. Panas tau! Sampai dia xde mood nak main.. Biasa klu dia demam boleh je dia main2 dgn toys, lompat2, joget2 (oppa gangnam style :-) tp kali ni dmm dia sgt week... Layu je and xboleh silap sikit mula la mengamuk... Nasib baik adik xdemam sekali.. Klu x abesla mama dgn papa... Kelam kabut diwatnye nti...

Bwe jumpe doktor kat klinik kita btho.. Mcm biasa, ubat bontot pun ade doktor bagi.. Tp kali ni ubat tu xberkesan utk qalesya.. Selalu masuk je ubat bdn dia akn kebah tp kali inj tidak... Aku terpaksa lap dia sepanjang masa bg memastikan pns tidak terus naik...

Nasib baik la qalesya demam hari jumaat then sabtu aku xde event kat opis.. Dpt la jaga dia.. Tp en. Hubby lak keje mlm.. Terpaksa minta tlg adik kesayangan aku utk teman tido rumah aku..sbb nak jage qalesya yg xsihat dgn adik xcukup tgn aku nti.. Huhu.. Tq ija... Luv u la!! Nti kyh belanja beli baju ye... Hihi

Sabtu lepas aku bawe qalesya jln2 kat giant cheras dgn harapan dia berpeluh dan akn sihat dgn cepat.. Tp masih sama gak.. Dia dgn tiada mood utk bermain... Some more dia mengamuk pula dia sana.. Tp yg best dia mintak nasi.. Aku cepat2 order nasi goreng.. Mmg byk dia makan! Alhamdulillah...

Ptg smlm, panas qalesya dah xde.. Suhu 36c...syukur dah kebah demam...
Td aku call ija, katanye qalesya dh sihat... Syukur Alhamdulillah...

Ya Allah, Kau berilah kesihatan yg baik kpd anak2 ku agar mereka dpt membesar dgn sihat dan sempurna... Amin...

Ni gambar yg di ambil selepas qalesya kebah dari demam nya....enjoy ok :-)

November 8, 2012

Fasa 1...huhu

Salam semua...

Semalam bermulanya fasa 1 utk aku... Nak tau ape?? Jeng jeng jeng.... Hihi
Actually last week aku bli ebook diet kamikaze.. Ditulis oleh en. Ben yg dulu nye berbadan bsr tapi sekarang berjaya turunkan berat badan tanpa sebarang ubat ubatan... Mmg best la bce buku dia tu... Ape yg dia kaji dan praktikkan adalah benar dan berasas sekali..

Skang tiba masenya aku mengikut jejak nya sbb aku xnak lg ternak lemak2 degil yg dah bertepek kat bdn aku ni setelah bertahun- tahun tau!! Target aku utk turun 10 kg kembali kepada berat ideal!! Semoga usaha ku berhasil... Amin....

Fasa pertama selama 10 hari... Cabaran tidak mengambil nasi dan mengikut jadual yg diberikan oleh en. Ben... Menghadkan pengambilan kalori yg berlebihan ( utk aku hanya 1400 kalori saje diperlukan dlm sehari ) dan dan juga senaman.. En ben bg senaman paling simple iaitu skipping :-)

Semoga dgn usaha ku kali ini akn berhasil... Aku nak sihat utk diri aku dan juga utk suami tercinta... Aawwwww... Heeeee

Chayok for me!!!!!

November 6, 2012

November....please bring happiness to me...amin

Hello november...assalammualaikum semua....

Dah 6 hari bln nov. baru nak update blog... Malas punya pasal!!!...huhu... Ade je idea nak update blog tp ble nak taip, ade aje yg kacau...haha! Klu kat opis, nk update lunch time kelam kabut plak..nak lunch lg, nak mengepam lg...huhu...bile kat umah, my ipad jadi kepunyaan anak ku qalesya....hahaha..lg la xsempat nk update... Xpe syg, mmg utk kamu gak...gadget spt ipad juga leh membantu perkembangan otak anak tau..tp ibu-ibu sekalian, kena pantau aktiviti anak mu ok :-)

Ohye, bln ni and bln dpn mcm2 akn berlaku...first, aku akn pindah bekerja di kepong...join center kat sane...sbb puchong center will be closed due to merger of eon bank...nak xnak kene la ikut... Pasni kene kuar gi keje awal sbb semua org tau kan jln nak ke kl sgtttttt jem waktu pg....sure la akn sampai rumah lewat nti sbb balik kje pun jem.....xsukeeee!!!!

Utk planning bln december plak....aku akn pergi bercuti...!! Hoye hoyeee...haha...
Tapi kali ni bkn bercuti bsama suami dan anak2 aje... Kami bercuti dgn keluarga mentua...hoyee hoyeee...

Destinasi percutian a.k.a family day thn ni kat gambang dan terengganu... Ujung bln december nanti...xsbr nye...nti bile tibe mase nya, aku akn share kt blog ni ye....tunggu.. Hihi...semoga semua perancangan berjlm lancar....amin...

Semoga bulan ini bulan yg murahkan rezeki aku dan keluarga...bln yg jauh dari segala penyakit!! Sbb dari september sampai oktober, aku ank beranak asik sakit je...demam la, batuk la, selesema la...paling latest, qalesya kne demam campak!! Alhamdulillah xteruk sbb qalesya dah diberi vaksin demam campak mase umur 1 tahun...

Ok, see u on next entry ok :-)



October 30, 2012

Fulltime housewife.. ^_^

Hallo.... Salam Aidiladha semua... Seronoknye ble dpt jd fullti me housewife kan.. Ank membesar depan mata je...tp apakan daya aku kena kerja... Klu x watpe blaja tinggi kan..hihi
Disamping dpt pgg wit sendiri, dpt gak membantu ekonomi aku dan suami.. Xde la nk arap duit dia je kan...dpt gak bg mak wit..insyaAllah dpt berkat :-)

Ok, back to the topic.. Actually aku cuti seminggu sbb mak dgn abah bercuti ke sarawak di rumah kakak ku yg menetap disana... So xde sape jage ank2 then aku reserve kan cuti khas nk jaga mrk... Ape slhnye, jage ank sendiri sambil tu leh rehat kan jiwa dan bdn dari kerja yg melambak kat opis tu...

Sementara tgh bercuti ni dpt la balik kg suami di melaka..tp xlama.. Puas hati dpt bercuti kali ni.. :-)

Raya haji di melaka thn ni. Memang tak rancang pun.. Kebetulan hubby dpt cuti gak.. Best!

Ok, selamat bercuti semua dan selamat menyambut AidilAdha... Nak berkorban ape thn ni? :-)

* sempat shopping kt giant sblm berangkat balik kg :-)

October 17, 2012

Dari puchong ke kepong.....

Salam semua....

Arini nak citer skit pasal aku nti kene gi keje kat kepong instead of puchong....sbb nyer puchong center will be closed forever!! And yg paling aku xsuke aku kne drive all the way ke kepong every day !! Korang pun tu yg jalan ke kepong sgttttt la jem terutama waktu pagi...sgt jem ok...so kene la aku keluar rumah awal...kene la hantar ank2 ke rumah opah mereka awal skit dari biasab- :(

Tp aku percaya perubahan ini mesti ada hikmah disebaliknya...aku berdoa agar Allah permudahkan segala urusan ku....amin...

* p/s : thn dpn akn plan nak join C*** bank... Arap2 jadi la.... Semoga dipermudahkan segala urusan...amin....


October 15, 2012

Puding milo... Nyummiiiiii~

Pas balik jenjalan kt the mines, xtau nk buat ape ptg tu so aku buat la puding milo.... Sdp sgt sbb rase milo... Tapi qalesya xsuke la... Mungkin lembik kot.. Dh telan masuk mulut pastu keluarkan balik... Sbr jela~

Korang nk resepi x? Hihi... Senang aje...

Bhn2 nye adalah:
1) serbuk agar2.. (Beli jenyg serbuk. Xyah nak rebus or rendam yg pjg2 )
2) air 3 cwn ( aku gune mug aje)
3) 5 sudu gula ( klu nak manis lebihkan.. Lebih baik kurangkan gila dlm masakan:-)
4) 1 tin susu carnation
5) milo dlm 2 senduk periuk nasi :) (klu nak kurang kan pun boleh aje :)

* didihkan air dan agar2.. Pastu masuk kan gula, kacau rata then masuk kan milo... Last sekali masuk kan susu carnation tu...
* pas tu kacau hingga mendidih.. Then leh la tuang ke dlm acuan yg korang suke... Sejukkan dlm fridge.. Mkn sejuk2 memang sgt sedap taw :)

Selamat mencuba yer...

Weekend kami~

Weekend aritu gi bawe ank jenjalan kat the mines... Sje bwe anak2... Jln window shopping jela..klu ade gaji leh shopping beli brg...huhu... Xpe, gi jenjalan dgn anak-anak dan suami pun dah cukup happy bg aku.... Hari sabtu jenjalan, hari ahad ank dgn suami demam... Cian qalesya dgn papa... Nasib baik adik xdemam.. Cume batuk je.. Ok, jom layan pict yg sempat aku ambil sbg kenangan.....

September 24, 2012

My princess Qalesya...

Rase cam lame xupdate cite pasal anak ku yg sulung.. syahidah nurqalesya... Dah masuk 2thn 5bln anak mama ni....

Perkembangan terbaru qalesya sgt memberangsangkan...syukur...berat sekarang 14 kg..qalesya makin tinggi...dia ikut baka papa dia tu...abes semua seluar dh senteng dah...nak kene ajak papa gi shopping ni.....!!! Huhu...

Aku wat check list jela utk perkembangan qalesya...

1) dah pandai ckp 1 stgh patah perkataan..hehe..tp dengar ujung2 bunyi jela... Cth: kite ckp terima kasih, dia jwb sme... Hihi... Pastu klu dia lapar, dia tunjuk perut kata 'ma,pa...'

2) dah pandai pakai kasut sendiri...

3) dah pandai pilih baju apa nak pakai...yg aku perasan, dia xnak pakai seluar yg senteng2 yg takat paras lutut tu...klu mood xbaik jgn arap dia nak pakai!....huhu

4) pandai mintak susu...klu dia nak, dia akan ckp susu...susu...klu kite sendiri tanye nak susu ke xnak, dia pandai jawab nak atau xnak....

5) pas yak, pandai ajak suruh basuh...mcm dlu, mmg payah nak ajak gi toilet utk bsuh...skang dah tau xselesa! :)

6) dah boleh disuruh...mcm minta tlg amik pampers adik ke...buang sampah kt dpur ke...klu mood dia baik....mmg cepat je dia wat....good girl dear!!

7) Yg latest sekali dah suke berus gigi!! Haha...sblm ni mmg payah nak suruh @ ajar dia berus gigi....sekarang dah sukeee...tp msih diperingkat baru belajar...keep it up dear :)

8) dh kurang gigit org...mcm dlu suke sgtttt gigit org especially papa dia...hihi...yg aku perasan skang ni mmg dh xgigit sgt la...mgkin dia tau yg gigit tu sakit.. Bagus...bagus....

9) klu org lin nak adik dia....mmg dia akn nangis ok...pastu gi kt aku sambil tunjuk and say 'baby..baby...' mmg nmpk sedih r muke dia..haha...pastu bile aku saje2 ckp nak gigit or ' mkn'  adik, mmg dia akn protect adik dia abes-abesan! Peluk or cover adik dia sampai nangis sikecik tu...hehe..dah pandai syg kat adik....tp kdg2 masih gak lepuk adik...cian adik..huhu

10) tahu bile org bercakap mengenai nya....telinga kuali qalesya ni!! Hihi...jgn la mengadu cite hal dia kat org...mmg dia akn wat something time tu...kdg2 dia dtg kata aku then cubit2 mama dia..sakit tu cubitan dia...huhu...

Qalesya, kdg2 mama marah...mama pukul kaki, mama cubit....bkn sbb mama tak sayang..sayang......tp mama nak ajar qalesya agar jadi anak yg baik...yg dgr kata...mama doakan qalesya akn sentiasa jd anak yg terbaik bagi mama dan papa...we Love u soooo much sayang....




September 21, 2012

Ms Viva kena 'CIUM'....!!!!

   Disebalik kegembiraan ada incident yg tidak diingini berlaku smlm...tgh syok drive nak balik keje, tibe2 terdengar bunyi dentuman dibelakang...rupa nya my Ms. Viva kne bangggg dari belakang.Arghhhhhh! terus bagi double signal, keluar dari kete....tgk ade 2 biji kete kat belakang ..belakang aku Mr. Myvi kemek teruk...yg kesian kat dia sbb dia ditgh....nasib aku baik sbb mangsa yg terakhir...syukur xde jadi pape pd me n my fren.....dan kete xseteruk mana... yg paling aku geram, kereta toyota harrier (Betul ke aku eja ni..huhu) perempuan cina bermur dlm 40an.. xnak pun keluar dari kete dia! mungkin takut kot..pastu buke cermin kete pun sikit je.... trus dia bg name card dia...then kiteorg (aku, owner myvi n my fren) tnye dia nak settle mcmne..dia jawab gi balai, claim insuran dia....ok, fine!

   Nak dipendekkan cite ku yg agk pnjg ni, kiteorg pun gi la balik polis tun hussien onn...ppuan cina tu tau pulak jln nak kesana..pd mula dia yg tnye nak repot kat balai mana and dia nak follow us...i believe dia mmg stay area sana...org kaya la kan...sne mmg umh besaq-besaq2..huhu...dlm masa yg sama en. somi dtg ke balai pas aku call dia...nasib baik la dia balik keje pukul 3 ptg...pastu polis sana ckp kiteorang kene gi report kat polis bahagian trafik..kat bandar kinrara,puchong...Jumpe Inspector Azam....dia baik...siap leh tnye anak dah berapa semua tu...muka pun leh thn hensem..macho!!...haha...jgn jeleas ye en. papa cool :-)

   Dia advice kiteorg gi anta kete kat perodua balakong sbb kereta yg bawah 5thn, boleh dpt ganti body baru kat perodua...tu yg syok nyer...klu hantar ke bengkel, dorng takat ketuk dan cat je...pastu claim insuran...padahal klu anta ke perodua, siap tukar semua part yg kemek dgn part baru lg! puas hati tau!tu yg ramai yg xtau....tp aku xsure just for perodua or semua kereta leh wat mcmtu..korang kene la tanye ek...

   Hope pasni xde la aku jd mangsa kene langgar lg...serik la...pastu buang masa je..sbb byk benda kne wat pastu...jap lg nak kuar opis jap, pi anta kete ke bengkel perodua...ntah berapa lama leh siap...hope siap cpt,klu xkene la pinjam kete en. somi :-(

* pada korang2 dan peringatan utk aku gak..klu drive jgn la follow rapat2 kat belakang kete..nti klu pape xsempat nak brek then bangggg kete dpn lak...kan dah jadi kes....huhu...







* smlm amik anak2 dari umah mak pukul 11.30mlm...sgt penat kami laki bini...balik umah, mandi trus bawe ank tido...

I'm the lucky wife...!!!! Haha

Assalamualaikum...tgk tajuk ats tu...gempaq kan....hahaha....mesti la i'm the lucky wife!! Bkn nak show off taw....tp just nk share kegembiraan ini......jgn la ada yg menyampah lak nti...huhu...maaf ye semua yg mbace....

    17hb september adalah hari ulangtahun kelahiran ku....dah 28 thn dah aku hidup....Alhamdulillah, syukur diberi nafas hingga kini....yg best thn ni aku sambut birthday dgn suami dan anak-anak...Anak-anak tau! Sbb thn lepas sambut dgn suami dan anak je...ber3... Thn ni ber4.... Sukeeeee sgt :).

... Berapa hari sblm birthday, aku tgk en.somi senyap je....sje la tu..nak buat2 xingat!! Haha...punye la aku geledah hampir 1 umh nak cari kot2 dia simpan hadiah kat mane2... Tp xjumpe!! Sbr jela....pastu kebetulan en.somi balik keje pukul 11.30 mlm menjelang 17hb...dia beli kek! Tu pun dia sorok kat tepi rak kasut.. Ingat aku xnampak? Mata aku tajam tau..haha...tp aku wat xnampak la...kang xjd lak suprise dia kan....hihi...pas dia mandi,aku dgn anak2 lepak dlm bilik...en. Somi kemudian masuk smbil bawe kek tanpa lilin ok....xpela...xde lilin pun xpe!! yg penting ingat besday wife dia yg tercinta ni...haha...dan menyanyikan lagu happy birthday... 

     Pastu time mkn kek...dia ckp 'sorry la yang...thn ni xde hadiah la...' aku jawab...xpe pa, ma phm...padahal dlm hati rase nak nangis pun ade!!! Haha...dah siap mkn kek...tbe2 en.somi tutup mate aku dgn kain..dia ckp jgn buke tau..dan bile buke mata....tadaaaaa...terkejutnye dia bagi hadiah yg ku xsangka!!!! Mmg ade dlm wishlist aku..tp xpk nak beli sekarang...best gile aku time tu..syukur hajat dah tercapai..hihi.... Korg nk tau benda ape aku dpt?? Cer teka....teka la.....mesti dah agak ni.......aku dpt...........IPAD 2 !!! Oh, sungguh xku sangka.....tercapai jua hasrat...wlu xdpt ipad 3 pun xpe. Ni dah kira bertuah la ni....hihi... Tq papa...Qalesya pun syok sgt...dpt la belajar gune ipad gak...hihi.....mama syg papa beribu kali syg...luv u lah !! :-)


                                                                                        TQ  my dear papa cool.... krn merialisasikan impian ini.... :-) Syukur....

September 20, 2012

Byk benda nk cite....!!

Argggggg....byk benda nk cite ni....tp xde byk mseeee...lgpun gune benda alah ni susah skit nk upload gambar....benda alah? Nk tau ape......tunggu ek korang.......nti aku cite ok......hikhik

September 11, 2012

Qalesya sayang.....

Qalesya sekarang dah makin panjang akal! dan bijak.... :-) umur baru je masuk 2 thn 5 bln semalam.... anak mama yg bijak sorang ni sgt la aktif... biasala, budak nak membesar....mcm biasa, dia masih lagi membuli adik nya tu...cian si adik yg kdg2 kne tepuk, gigit, tolak....alahai qalesya......nasib baik la mrk kecik lagi then xpaham apa2....kadang2 hilang sbr di watnya....

Oh ye, raya p1 aritu Qalesya demam....cian anak mama....baru nak seronok2 beraya dikg, demam lak dia....mgkin dmm terkejut sbb mlm raya tu, ade seekor katak melompat dpn Qalesya...menggigil dia malam tu...tapi xsangka lak leh smpi demam....

Bile anak dah demam....paham2 jela....pg raya ok skit selepas mandi...pas je solat raya, time nak bersalam2 raya, mula la mengamuk....xnak bergambar!!....alahai Qalesya......
cian kat dia...time ni la nak bermanja....tp adik lak nak 'bergayut'....kelam kabut la mama n papa.....so, pagi raya kami lepak dalam rumah mil je...huhu

Qalesya sekarang dah pandai pilih2 baju taw. kalau ikutkan, dia xnak pakai bju kurung pg raya tu...puas la mama dia ni memujuk.....huhu...


gambar atas ni time nak bergambar pagi raya.. Qalesya dah mengamuk sbb demam...cian anak mama...En. hubby lak xberapa nak smart...see, butang baju melayu pun xkatup...pagi Syawal kami yg kelam kabut...huhu

gambar bawah ni lak selapas Qalesya mandi dan makan ubat demam...time ni dia nampak ok.....tapi kejap je...mase ni semua gi solat raya....selepas je semua org balik dan berkumpul, time tu la dia start xsedap badan....


Tula kenangan di pagi syawal kami....hope syawal thn dpn lebih baik buat kami sekeluarga....amin....

I'm back!!

hallo..... sgt3 rindukan my blog.....!!! tapi selalu je xsempat nak update....sedey~ hope pasni rajin2 la aku update belog...huhu..

Selepas je raya semua benda aku kelam kabut aku rase...xtau nape...nak cite balik pun dah xbest dah...lgpun malas nak pk semua benda yg berlalu... ok, lets start it again... :-)

My baby syaurah dah start mamam! bubur kosong mmg dia xberapa nak telan...xsedap katanya! haha
baby-baby sekarang ni mmg pandai memilih kan? nak yg sedappppp jeee....heeeee

sblm aku bg bubur pada baby syaurah, aku bg nestum kosong tu.....pastu asik yak je....mgkin perut baru nak terima makanan....after a while dah ok dah.....then aku msk bubur, campur dgn carrot....then blend kasi halus mulus! mmg dia mkn banyak.... pastu wat gak bubur dgn ikan bilis..... makan bykkkk gak! bagus la ank mama ni......skang ni mkn sehari sekali je...tghari..tp kdg2 mlm aku bg gak dia mkn...sbb bile kita mkn, dia akn pandanggggg je kite....kesian lak aku tgk! last, mama amik nasi, letak ikan bilis (dah siap blend utk jadikan stock) blend halus.....then dia mkn smpai licin! haha.....

aritu gi cucuk syaurah utk 6 bulan, berat dia dah 7.4kg! montok la sikecik ni...mama sukeeeee..hihi
pas cucuk Alhamdulillah xdemam... good girl.... sekarang ni syaurah dah rajin meniarap...pastu ligat je bile duk dlm walker....mulut dia pun leh tahan bising....asik membebel je...hihi...perkembangan yg baik...Alhamdulillah....

Pasni aku story pasal Qalesya lak ye....


Syaurah 6bulan+... montok kan....korang belum tgk tang paha dia tu...semua org geram!..awwww~