February 28, 2012

Ahli baru...

Assalammualaikum semua...

Syukur alhamdulillah aku selamat melahirkan khalifah kecil di muka bumi ini pada 20hb Februari lepas...lega rasanye bile semuanya selamat....anak ku yg berat 3.18kg yg dijangka lahir pada 26hb feb. tp lahir awl seminggu...nama diberi Syahidah Nursyaurah...

nak cite skit pengalaman beberapa hari sblm kelahiran syaurah.... 17hb feb aku gi check up mcm biasa di  ukm specialist center dgn prof Azurah. sebelum tu mmg dah de sakit2 perut cam senggugut tu.tp waktu ptg atau mlm je..xla kerap sgt...mse check up tu,prof seluk bawah kate blum ada bukaan lg.then dia pun tlg la aku buka skit dgn   menggunakan jari dia. agak sakit gak la...tp tahan jela..prof kata kemungkinan akn bersalin dlm mse terdekat sbb dia dah buka sikit laluan...lagi 1, mse prof scan kepala baby ku agak mendongak..so prof kate berdoa la supaya time deliver nti kepala baby akn seperti biasa...so, aku tawakal jela utk menunggu saat itu..

balik dari jumpe prof, aku mengajak en.hubby gi jln2 kat tesco extra.. saja jln2... sbb dlu mse mengandungkan Qalesya, aku ade baca entry sape yg gi tesco akn cepat bersalin.haha! tu yg pas gi tesco dlu, sok nyer Qalesya dah  lahir ke dunia. macam tak msuk akal je kan...hehe...bkn pe,  saje je time tu. bukan pcaya sgt pun..tu semua kebetulan..

selang dua hari selepas tu, sakit perut makin terasa. tp mlm tu aku bgtau en.hubby kalau sok pagi msih sakit aku nak gi hospital,mane la tau dah ade bukaan..so keesokannya mmg sakit msih ade. xdpt la aku bekerja pada hari itu... sampai je kat hosp, doc check dah 4cm bukaan!! mcm xsangka je..trus ketuban ku dipcahkan dan di bawa ke labour room sementara menunggu prof Azurah datang.. sepanjang mase en.hubby disebelahku menemaniku...sempat aku memohon maaf padanya jika ade silap dan salahku... manalah tau kot2
perjuangan ku terkandas...ohnyer, dilabour room  mse tu jam menunjukkan pukul 2ptg... sakit pula selang 10mnt...lama kelamaan sakit 3mnt sekali... mereka menjangkakan aku akn bersalin maybe pukul 7mlm memandangkan 1jam 1cm bukaan... tanpa dijangka, pukul 4 lebih aku dah sakit sgt2 dan rase nak meneran!!
cepat2 en.hubby panggil nurse dan mereka tgk,rambut baby ku dah terkeluar! ngam2 time tu prof azurah pun sampai dan selepas 4push aku rase, keluarla puteri yg aku dan suami nanti2kan.. syukur, aku selamat, baby girl pun selamat dan cukup sifat.. mmg sakit pun hilang selepas baby keluar dari perutku...terasa kelegaan yg teramat sgt apabila menatap wajah ank ke2 ku itu....

sekarang aku dapat rasakan lengkap setelah dikurniakan dua ank...walaupun belum ade rezeki  utk menimang  
baby lelaki tp xpe, aku dan suami akn usahakan mungkin selepas 3thn ni :-) insyaAllah....




mama dan papa akan bahagikan kasih sayang kami kepada Syahidah NurQalesya dan Syahidah NurSyaurah seadilnya..... sayang kamu berdua.....!!!

No comments:

Post a Comment