May 27, 2012

Kaklong oh Kaklong.....

Assalamualaikum.....salam hari minggu semua....
Arini en.hubby keje...tinggal lah aku anak beranak aje di rumah.....smlm dah berjalan bawe anak2 ikut opah dan maksu mereka gi nagoya, beli kain bju raya......opah dpt bli 3 helai manakala maksu dpt 2 helai...jadi la....lagi pun raya tak ke mana pun....KL aje :-)

kali ni nak story pasal Qalesya atau aku panggil kaklong..... dah 2 tahun 2 bulan dah dia.... bercakap? pandai la gak....tapi xphm sgt la ape yg dia sebut...ehehe... ade la 2 3 patah yang aku phm....tp dia phm ckp org.... orang kata umur begini sgt la aktif....mmg aktif pun! mmg menguji kesabaran ku sbg seorang ibu....macam2 dia wat....selalu marah gak la bila perangai nya yang kdg2 agak nakal....tapi pastu aku pujuk balik...kesian anak mama ni.....mama marah2 sbb mama sayang kaklong...nak kaklong jadi anak yg baik.....

Yang paling mama geram bila kaklong suka sgt usik adik....pantang mama tinggalkan adik, mula la nak mgusik....kdg2 cubit, kdg2 tampar...ade sekali tu opah kaklong cerita yg kaklong gigit kaki adik!!!! ape lagi, meraung la adik dia...sakit tu..... tu la yg kaklong suke.... time camni org kate dia xpaham bahasa....tunggu 4 thn camtu baru la phm....alahai kaklong........pastu kaklong ank yg sgt garang....suka gigit papa :-) cian papa.....sbr la papa......ank kita tu nak belajar ilmu pertahankan diri....haha....kaklong....kaklong......

Walau pun kaklong mcmtu....dia anak yg sgt2 manja......lgpun kaklong nak kan perhatian dari semua org....maklum la dia dpt adik mase berusia 1 tahun 10 bln.....kira kecik la tu....cian ank mama ni.......walau mcm mana pun mama tetap manja kan kaklong....mama tetap sayangkan kaklong....mama memberikan kasih sayang seadil boleh agar kaklong dan adik dpt kasih syg yg secukup dan sesempurna dari mama dan papa....

Mama berdoa agar kaklong jd ank yg taat pd mama papa, berguna pada agama dan bangsa....solehah la hendaknya.....amin....

* mama n papa love u sooooo much kaklong~




May 25, 2012

Kelengkapanku....Susu IBU


Assalammualaikum semua....lame nye tak jenguk blog sendiri...apatah lagi nak update cite terbaru....kehidupanku yang semakin terisi dan berseri selepas kehadiran ahli baru....dah 3bulan dah si comey ku syaurah....kaklong pula dah 2 tahun 2 bulan...syukur semua nya sihat membesar bagai juara....hehe...

entri kali ni nak story skit mengenai kelengkapan2 ibu yang menyusukan anak dan menyimpan susu ibu utk anak....mcm saya la....sejak ank no.2 ni lahir, aku amat2 teruja sgt utk menyusukan dia dgn susu badan secara exclusive...dulu mase ank p1 mmg xtau sgt hal2 ni...susu ibu yg melimpah2 tu aku buang saje setelah cik B penuh....bila kenangkan smula rase menyesal sgt2....tats y this time i won't waste every single susu badan ku ini....akn ku simpan dan diberikan sepenuhnya kepada baby syaurah....semoga ianya berterusan sehingga syaurah berusia 2 tahun...InsyaAllah dgn izin-Nya...amin...

1) Alat Pengepam....tak kira la manual atau elektrik...mahal atau murah...yang penting mesti boleh digunakan dan selesa menggunakan tanpa rasa sakit.....skang aku guna Spectra 3... sgt2 menyukai nya...walau baru guna 2 bulan, ianya sgt2 selesa dan best! :-) Spectra 3 with double pumping. tapi aku xguna pun double pumping....aku pam sebelah2 dulu...



2)  Cooler Bag....yg ni sgt2 penting jika ingin menyimpan stock sekiranya kita berkerja..sbb susu badan yang diperah mesti simpan di tempat yang sejuk setelah diperah...dgn adanya cooler beg ni, sgt mudah utk menyimpan bekalan susu yang diperah..



3) Ice Bag....ini pula msti ada untuk menyejukkan susu yang diperah...ice beg ni boleh bertahan selama lebih kurang 16jam...ice beg mesti disimpan di dalam peti sejuk beku kira2 semalaman sblm digunakan...ia mengandungi gel yang hendak la dibekukan sblm digunakan...

4) Botol susu....yang ni mestilah kena ada...setiap hari aku akan membawa 4 biji botol ke pejabat utk menyimpan susu yang diperah...tapi kadang2 dapat 3 botol penuh. yang 1 botol lagi tu just stanby incase cik B penuh sgt...hikhik...



5) Supplement Shaklee......yang ni setiap hari aku makan...untuk tambah susu badan disamping memberi mood ceria sepanjang hari....mood yang ceria akan membuatkan cik B sentiasa penuh ye kawan2 :-) 








6) Nursing Pillow....yang ni pun best.....sgt2 membantu ketika menyusukan baby....selesa sgt digunakan...duu mase zaman qalesya memang xpernah tau pun ada bantal sebegini....hehe...ketinggalannye aku ni kan...huhu.... memang sgt2 rekemen kpd ibu yang menyusukan baby.......


ok, semua yang di atas adalah kegunaanku setiap hari....sampai la baby ku menjangkau umur 2 tahun...akan ku guna kan sebaik yang mungkin....InsyaAllah......