June 29, 2012

Medela Ku~

hai.......syoknye semalam my medela breastpump dah sampai....about a month gak nak dpt benda ni...sbb pre-order kan....so, kne la tunggu....huhu

walaupun dah ada Spectra 3, tapi saje je beli lagi 1 yang manual nyer....bukan ape, klu kje 1 minggu mmg S3 simpan kat opis...weekend je bawe balik rumah...tak kuasa aku nak usung setiap ari s3 dgn beg nya sekali..berat tau! sometime kat umah waktu mlm or awal pagi sblm gi keje selalu Miss B bengkak and penuh...nak bagi kat baby dia syok tido lak....itu yg kne ada stanby 1 pump kat umh....

best gak gune medela ni...tp penat sikit....almaklum la, manual kata kan....xpela, yg ni aku wat pki kalau urgent je...hehe...papapun tetap marvelous~



Cuti2 di kampung Mentuaku

Hallo semua.....Assalammualaikum....
waaaa.......lamenyer tak bebelog....dah besawang dah...hahaha....actually aritu balik dari kg, memang ada niat nak update blog tp xkesempatan....ni kat opis sempatla nak update...hikhik.. (ade ke org bace cite aku ni..Perasan!! haha)
last week aku dgn family balik kg mentua kat melaka...rse dah dua bulan xbalik kg...al-maklum la cuti pun xbyk...huhu..kebetulan lak aku nye biras dah bersalin...tu yang balik kg dapatla tgk baby yg cute miut tu......betul...sumpah cute sgt!! nti tgk gambar dia kat bwh entry ni ok...
kat kg mcm biasa bile kami balik, jumpe MIL, FIL, adik beradik ipar..makan2...borak2...gosip2...haha! tp cuti xlame pun....4ari je....yang paling best baby syaurah xbyk ragam! dia duk tersengeh memanjang bile kne agah.. yang si kaklong lak mcm biasa dah jumpe sepupu2 dia...seronok la....main smpi xnak tido! xpela, asal dia xmeragam sudah......hehe...actually bile balik kg ni, dapat la rehatkan badan and release kan tension.... wlu keje kat opis xbyk n xbz mane pun...tetap nak bercuti gak! huhu...


ok la..meh layan gambar2 yang sempat aku snap kat kg....


sebahagian drpd sepupu2 Qalesya..ada ramai lagi.huhu..sopan sungguh anak mama duduk mcm tu :-)


Qalesya tgh bekpes mee kuning...

Qalesya tgh lepak2 tgk cite katun dgn sepupu dia Muhammad Nazran...


Ni baby Syaurah yang tgh tersengeh...hehe...mse dlm kete otw balik kg...comel la awak :-)



Sengeh lagi! haha...time ni baru bgn tido...tgk kaklong dia pun lum bangun lagi...syok tido kat kg...pg2 sgt seeeeeejukk...hihi



Berterabul la gambar2 ni....huhu...dalam kete otw balik kg....


Papa tgh basuh kete....dah berkeladak tu papa....sampai kg baru nak basuh ye....hihi



Ha ni dia.....my mother n father in law.....tiap kali balik kg mak akn msk yg seeeedap2.....gemok la klu duk kg lelame.......haha


Ni la dia anak buah baru....nama dia Muhammad Irfan....awak sgt3 comellllll ok? mesti dah bsr hensem mcm ayah dia...ops! 



Sempat aku order Apam Ladybird ni kat BFF aka BayZura (korang gi blog dia -> kasihibuhaiqal )mmg sedappppp sgt.....xcukup la bwe 50pcs je...lin kali nak order bebanyak.........



Ni la tempat lepak ptg2...borak2...gosip2....haha...




dah abes dah.....byk lg gambar sebenarnya...tp penat la nak upload..cukup2 la tu ye....ok, jom sambung keje! xabes2 men intenet.... haha!!  bye...

June 20, 2012

SET B (Penyusuan)


Assalammualaikum semua...

       Arini nak berkongsi mengenai set B penyusuan.Set ini amat sesuai diambil oleh ibu yang menyusukan anak, mengalami masalah susu merundum dan untuk memberi kecergasan badan. Saya telah mencubanya...Alhamdulillah memang berkesan dan saya dapat mengumpul stok susu untuk anak saya ketika saya berkerja. Disini saya tunjukkan beberapa testimoni yang telah menggunakan set B ini dan Alhamdulillah dgn izin Allah mereka menyukai set B ini dan terus mengambilnya setiap hari. Anda bagaimana? Jika berminat boleh menghubungi saya dan akan mendapat konsultasi percuma daripada saya.

















* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

June 13, 2012

EBM dan aku...~

Salam semua....kali ni nak cite skit pasal EBM aku utk anak baru ku syaurah..(anak baru 3bln,kira anak baru la..huhu)

Pagi2 sebelum ke tempat keje, Pn. B mesti dah penuh...bengkak! sakit siut..... selalu dah anta anak2 ke umah opah, syaurah xnak direct feed...dia nak main je....asik tersenyum je dia....so mmg xdpt la nak df dia pg2...nti pas aku dah ke opis, opah dia akan panaskan EBM yang dah disimpan semalaman dlm fridge... pastu dah kenyang, tido la si kecik comel tu smpai tengah ari....

sampai je kat opis around 8.15am... cepat2 msuk bilik solat..opis ku xde surau, ade bilik stor utk solat...muat la utk aku solat dan melalukan operasi mengepam kat situ....hihi...pagi2 ade la dpt 5oz penuh...Alhamdulillah rezeki Allah bagi utk anak....moga bertambah2 la lg....syukur...amin...

pastu sesi ke2 mengepam adalah pukul 12.30pm....sebelum lunch aku pam dulu...sbb rase Pn. B dah penuh....klu rase lapar sangat, aku pi makan dulu then dlm kul 1.15pm camtu baru mulakan operasi ku.....time ni dapat dlm 10oz.... kiri 5oz, kanan 5oz....Alhamdulillah, rezeki Allah bagi utk anak ku syaurah.....syukur.....pastu solat then sambung semula keje....

Sesi yang terakhir mengepam adalah pukul 5.15pm atau 5.30pm.... time ni dpt dlm 5oz....syukur....rezeki lagi....suke sgt bile mengepam susu mengalir mencurah2....tgk2 dah penuh 1 botol....lagipun xpenat mengepam sbb guna Spectra 3 kesayanganku....mmg byk berjasa S3 aku ni....suke sgt2 :-)

So total bawe balik EBM adalah dalam 20oz sehari...huhu...penah sekali tu dpt dlm 25oz! Suke sgt aku time tu....aku perasan kalau aku happy time mengepam, mmg byk sgt susu keluar....tu sbb aku xnak stress2...ianya boleh menjejaskan pengeluaran susu ku....betul3...

Selain waktu mengepam yang consisten, aku juga mengambil supplimen SHAKLEE :-)
Supplimen ni mmg membantu menambahkan lagi susu badan ku....kepada sesiapa yang nak cuba supplimen ni, leh call/email aku...Xmahal pun....RM 80 je.... setakat ni aku dah cube start dari berpantang smpai la sekarang ni.....Alhamdulillah...






* Syukur Allah bagi rezeki utk aku bagi kat anak ku....semoga susu mama melimpah ruah...amin.....Alhamdulillah.....

June 12, 2012

Syahidah NurSyaurah~ Cahaya cantik

Assalammualaikum......

Sempat lagi update blog...hehe....iyela, kat umah sibuk dgn anak2.....memandangkan opis arini xberapa nak sibuk....so, leh la update blog yg tercinta ni...hikhik....

Ni nak story skit pasal anak kedua ku....NurSyaurah.....ape yg dia pandai wat sekarang yek? maklum la dah 3bulan 20hari dah si cantik mama ni.....makin hari makin cantik dan comey je....... :-)

Syaurah sekarang dah pandai.....

* Senang je senyum bile di agah....suke sangat tgk senyuman nya tu....lebar je....nampak la lesung pipit belah kiri pipi.....alahai, cair hati mama tgk dia....

* Pandai angkat kepala bila letak atas bantal.....yg ni kira dia wat senamam la ni....hihi...

* Pandai pegang2 dah....klu mama dukung mesti akan tarik/pgg tudung mama...jadi singit bingit tudung mama ye....syaurah syaurah...

* Hisap jari..... yg ni sampai meleleh2 air liur....aku jarang bg puting kosong...jadi, dia amik tangan dia dan isap sampai puas :-)

* Lagi 1 bile orang agah2 dia, happy kemain dia....sambil kaki tendang menendang...kalau letak atas bantal tgk2 dah tak baring atas bantal dah....angkat balik, badan lurut balik....haha...so cute!

* tidur siang sekejap2 (penat opah dia mendodoi kasi tido..xmo lena gak :-P
tapi bile tido malam, sampai tak ingat nak bangun! jarang la dia mintak nenen time tgh malam....sedap je mama dgn dia tido...hihi....tp kalau ikutkan baby kene diberi susu setiap 2-3jam ye kawan2...hikhik....nsib baik berat syaurah makin bertambah...klu tak, riso lak mama....

* Dia tau ada org berada disekitarnya... cth letak jap atas katil...mama/papa keluar ke dpn jap then masuk balik bilik, sure dia akn pandang arah pintu bilik...maybe mata dia dah leh nmpak jelas org sekelilingnya....good2...

* Aku perasan kalau dia nak tido, time nenen tu, dia akan gosok2 kepala dia.....pegang2 telinga....pastu baru dia lelap....cute kan...hihi....

sekarang ni lum pandai meniarap lagi....baru nak angkat2 kepala.....xpe, yang penting syaurah sihat...membesar bagai juara! haha..baby Shaklee la kata kan (nak gak promote kat sini :-) so kiranya perkembangan dia xde masalah.....alhamdulillah.....

ni latest pict my baby syaurah....







* Miss u at this time~




June 9, 2012

Keje.........???

Arini sabtu.............. tapi kene pi opis.....huhu............
ade tutorial session wif customer......xla ramai sgt customer yg dtg.........bagus :-) tu maknanya kebanyakkan customer dah pandai guna system kami...LOL :-)

tapi..................ianya nye menganggu weekend ku yang sepatutnya bersama anak2!!!!!...........uwaaaa............
nasib baik en.huby keje arini....klu x lagi la kesian......huhu...anak2 aku anta umah opah mereka....kene la opah jage....kesian opah xde cuti arini...... sbr jela........nti adah bayar ot ok? hikhik

next month ade lagi benda ni....kne la dtg opis lagi...erm....ni la adat kje dgn bank yg deal wif customer....weekend xtentu leh duk umah je ok? if kene dtg...terpaksa la dtg.....klu tak dtg nanti appraisal xcantik...huhu....

ok la, jumpe lagi next entry my dear blogger fren....hihi



*ops, arini best dpt pam susu lg 7oz 1 sessi....syukur :-)





SeMpURna......

Kau begitu sempurna
Di mataku kau begitu indah
Kau membuat diriku
Akan selalu memujamu


Di setiap langkahku
Ku kan selalu memikirkan dirimu
Tak bisa ku bayangkan
Hidupku tanpa cintamu
* janganlah kau tinggalkan diriku
Takkan mampu menghadapi semua
Hanya bersamamu ku akan bisa
Reff:
Kau adalah darahku
Kau adalah jantungku
Kau adalah hidupku
Lengkapi diriku
Oh sayangku kau begitu
Sempurna, sempurna
Kau genggam tanganku
Saat diriku lemah dan terjatuh
Kau bisikkan kata
Dan hapus semua sesalkuhhhhh

...................................................................................................................................................................

lagu ni khas untuk anak2 mama Syahidah Nurqalesya dan Syahidah Nursyaurah.....
tiada yang lebih sempurna dan indah memiliki kalian berdua sebagai anak mama...memandang wajah kamu membuatkan hati mama sejuk dan sentiasa rindu....

Syukur Allah mengurniakan mama zuriat yang indah seperti kamu berdua...masih segar dalam ingatan saat-saat mengandung dan melahirkan kamu...kenangan indah itu akan mama abadikan dihati mama buat selamanya..

mama berdoa agar kamu berdua menjadi anak yang solehah....Amin Ya Rabbal Alamin.......Mama love both of u sayang......


Salam sayang dari mama buat anak2 mama..........

 ......Syahidah NurQalesya bt Hazlishahmi.......

......Syahidah NurSyaurah bt Hazlishahmi........

June 6, 2012

Penyimpanan Susu Ibu....

Assalammualaikum semua.....

Rasanya ramai yg masih konfius dgn tempoh penyimpanan susu ibu kan? Dulu aku pun conpius gak....bile dah masuk anak ke dua ni baru la tau semua tu...huhu....maklum lah anak per1 dulu takde pengalaman....tak amik pusing pun hal susu ibu ni..... sekarang baru ku sedar.......ish2....

Sebelum tu mari kite kenal ngan istilah2 penting ttg susu ibu yg diperah ni.....




EBM = Expressed Breast Milk.
Fresh EBM = Susu yg baru diperah
Chilled EBM = Susu yg dah perah, disejukkan bhgn sejuk (bukan beku). chilled EBM akan membentuk dua lapisan, ia bukan basi tau.
Frozen EBM = Susu yg simpan dlm tempat beku.


Bekas yang sesuai untuk menyimpan susu perahan:



- bekas kaca adalah yg terbaik tetapi agak sukar dikendalikan
- bekas plastik atau botol susu bebas BPA (Bisphenol-A)
- bekas plastik berbucu keras (seperti Tupperware)

- Bekas dadih – Ianya boleh digunakan sehingga 3 kali sebelum dibuang.
- breast milk storage liners khas untuk menyimpan EBM



Jika bilik tidak ber-AC (aircond) (25o C – 37 oC), disarankan tidak lebih dari 4 jam
Jika bilik ber-AC (15o C – 25 oC), boleh sampai 6-8 jam


Dalam freezer......


Susu ibu yang disimpan dengan baik akan menjadikan susu tahan dengan lebih lama.

Bekas penyejuk (cooler bag/box : 0-4 °C), tahan sehingga 12-24 jam


Peti Sejuk (2 pintu)
- bahagian beku (-18 hingga -20 °C) – 3 bulan
- pintu bawah (0- 4 °C)
(sebelum dibekukan) – 3-7 hari
(selepas dibekukan) – 24 jam

Peti Sejuk (1 pintu) 
- bahagian beku – 2 minggu
Pembeku/ freezer (-20C), tahan antara 6 bulan
Jika ibu menyimpan susu di dalam tempat pembeku yang mempunyai suhu sehingga -1 darjah celcius, susu boleh tahan selama 1 tahun.


PERINGATAN !!!
susu yang dah dicairkan tidak boleh dibekukan semula dan susu yang dipanaskan tidak boleh disimpan sejuk semula.



- Pastikan kuantiti susu mencukupi untuk sekali penyusuan.

- Simpan dalam bekas yang bersih dan bertutup.

- Labelkan bekas dengan menyatakan tarikh dan masa pemerahan.

- Simpan dalam peti sejuk. simpan di bahagian paling atas dan paling dalam kerana suhunya lebih stabil. jangan simpan di bahagian pintu peti sejuk kerana suhu di bahagian pintu tidak stabil 

- Jika susu ingin dibekukan, pastikan bekas simpanan susu tidak terlalu penuh. Pastikan ade ruang kosong untuk pengembangan berlaku bila susu membeku.




Macamne nak tau susu ibu dah basi ye??

Mengikut daripada apa yang aku baca, sebenarnya jika kita mengikut cara penyimpanan yg betul, susu ibu tidak mungkin akan basi. Kadang2 mmg bile disimpan/disejuk bekukan akan berlaku perubahan warna dan rasa, tapi tu x bermakna susu ibu dah basi.....


Harap semua dpt sedikit ilmu drpd entri kali ni......
Wassalam...



June 2, 2012

Jun datang lagi....

hai JUN...........

Assalammualaikum semua.....

JUN datang lagi.....utk tahun 2012.....kita dah berada dipertengahan tahun....cepatnyer mase berlalu pergi.... semoga bulan ini lebih baik dari bulan lepas....



Selamat malam semua......... *hug n kiss*