July 30, 2012

kelam kabut

Hari ni dah Ramadan ke10....Syukur setakat ni dapat berpuasa penuh....moga2 dapat la berpuasa sebulan thn ni...

Lame nye tak update blog kesayangan hamba...huhu...niat nak update ade..tp mase je xde.....sgt2 la bz start bulan Ramadan ni... pastu anak ke2 lak demam sebelum ramadan...dah baik demam then demam balik...demam on of lak....malam lak tu...cian dia...demam nak pandai ye dik...

Persiapan raya? erm... baju raya utk pagi raya dah beli...tahun ni beli je...tema?? light gold..... at first nak wat pink theme sbb kalau ikutkan en.hubby xdpt beraya thn ni...tapi last minit dapat beraya sesama...hoyeh2 (sambil mengangkat tgn) rezki kami la..tbe2 kwn sekerja dia dipindahkan ke tempat lain...sbb tu dpt beraya tahun ni.... nape xjd tema pink? sbb mula2 kalau en. hubby xberaya di pagi raya..leh la mama dan anak2 melaram pakai pink kaler sbb papa nye xde....hihi....so skang dah tukar la kepada light gold.... pun lawa gak kan... :-) harus update blog pas raya nti ok... tunjuk baju raya...haha

Rutin harian bln Ramadan ni...klu en. hubby keje ptg mmg aku berbuka rumah mak aku je...tapi kalau dia keje malam atau pagi memang aku masak kat umah...kuar opis 5ptg, berdesup trus smpai rumah around 5.45ptg...amik anak2 then masak utk berbuka....mmg penat tp berbaloi dan berjimat....sbb leh makan sampai ke sahur...kalau beli kat bazaar.....ya Allah, mahalnyer lauk pauk.....kuantiti sikit! sedap? xsedap pun...... so, klu gi bazaar, just beli air atau kuih muih je.... yg best murtabak keramat....sedappppppp...huhu

ok, weekend ni turn berpuasa di melaka memandangkan isnin depan cuti nuzul Quran...mesti my MIL masak sedap2 punyer.... best2... :-)

ok, nti kite story lagi ok.....






July 24, 2012

4 ramadan..

Alhamdulillah dah 4 Ramadan arini..... cepat je masa berlalu.... Salam Ramadan kepada semua...
Lama nya tak update blog... minggu yang sangat kelam kabut dan penat.... InsyaAllah aku akan cuba 'curi' masa untuk update cerita2 baru dalam hidup ku....(macam ramai je follower :-P

* Ya Allah, kuatkan semangatku dalam menghadapi dugaan dari Mu Ya Allah....Berkatilah puasa ku tahun ini....Amin Ya Rabbal Alamin.....

July 16, 2012

Anakku meragam...


Salam hari isnin semua....

Entri kali ni anakku meragam....memang! sejak lahirnya syaurah ke dunia, Qalesya kuat sgt meragam...mcm2 dia wat...Orang kata biasala bila dia dapat adik memang dia akan cemburu..dan sikapnya kdg2 menguji kesabaran ku sbg seorang ibu...aku cari info anak meragam...waktu sebegini dari usia 16 bulan hingga 3 tahun adalah waktu mereka suka mengamuk.. Terutama ketika berusia 2 tahun.. Masa ini Qalesya berusia 2 thn 3 bln! Jom bace entri di bawah yang dipetik dari satu website mengenai anak meragam...


Kenapa Mengamuk

 Situasi mengamuk atau meragam memang biasa dialami oleh ibu bapa. Ini kerana mengamuk adalah cara anak-anak kita melepaskan geram, kecewa, meluahkan apa yang terbuku di hati dan cara untuk mereka mendapatkan sesuatu dan bila mendengar perkataan ‘jangan’. Ada juga meragam kerana mereka ingin perhatian, penat, lapar atau merasa tidak selesa. Semua ini diluahkan dengan cara meragam. Cuma sebagai ibu bapa kita perlu kenal pasti situasi apa yang membuatkan anak meragam.

Sebenarnya kanak-kanak yang mahu membesar dengan bebas (independent) jika dihalang oleh ibu bapa, akan berpotensi untuk mengamuk. Sebagai contoh, jika anak hendak membuka penutup botol, anda cepat membantunya, mereka mungkin akan kecewa dan mengamuk dengan tindakan kita itu. Begitu juga permainan yang diidamkannya. Pastinya dia akan menjerit dan tidak mahu meninggalkan kedai sehingga kehendaknya dituruti.

Menurut Dr Brenna E Lorenz, peneliti dari University of Guam, kita perlu memahami mengapa anak mengamuk. Dia mengamuk kerana dorongan rasa marah dalam dirinya. Kemudian kemarahan ini akan menjadi rasa takut. Misalnya, “Kalau saya tidak mendapat mainan ini sekarang, sampai bila pun ayah tidak akan belikan pada saya.” Rasa takut ini kemudian digantikan dengan rasa sedih kerana merasa dia tidak mendapat apa yang diinginkan. Itu sebab itu dia menunjukkan perilaku yang tidak menyenangkan seperti menjerit dengan kuat dan menangis.

Semua ini berlaku disebabkan perkembangan anak itu sendiri. Menurut pendapat pakar kanak-kanak mendapati anak berumur antara 16 bulan hingga tiga tahun akan selalu mengamuk atau throw temper tantrums. Ini adalah perkembangan yang normal kerana kanak-kanak peringkat itu mempunyai kemahuan tinggi dan mereka juga menjadi seorang yang egosentrik atau mementingkan diri (terutama pada umur dua tahun). Mereka juga sedang belajar untuk menjadi lebih berdikari dan suka melakukan sendiri banyak perkara.

Walaupun mengamuk adalah satu perkembangan normal tetapi sebagai ibu bapa, kita mesti menolong anak mengawal tabiat itu. Ikuti panduan menghadapi anak mengamuk.




 Panduan Hadapi Anak Mengamuk

 1. Alih perhatian dia.
Pernah seorang ibu menangis apabila anaknya mengamuk dan meragam. Melihat ibunya menangis, anak itu bertanya kenapa ibunya menangis. Jawab ibu itu, dia menangis kerana anaknya yang baik meragam. Mendengar jawapan ibunya, anak itu berhenti meragam lalu terus memeluk dan mencium ibunya. Cara ini mungkin boleh dilakukan oleh ibu dalam usaha memujuk anak yang menangis dan meragam.

2. Jangan mengikut kehendaknya.
Biasanya anak mengamuk kerana dia tahu cara itu dia akan dapat apa yang dia inginkan. Elakkan daripada mengalah dengan kehendak anak dan memenuhi permintaannya yang tidak sepatutnya kerana kanak-kanak memang bijak. Sekali kita mengalah apabila anak mengamuk, mereka akan tahu kelemahan kita dan akan mengamuk setiap kali keperluannya tidak dipenuhi. Juga jangka masa mengamuk akan lebih panjang.

3. Elak daripada memarahi atau menjerit
Jangan memarahi pada anak kerana ia tidak akan membantu. Berbual dengan anak dan terangkan kenapa dia tidak boleh atau tidak dapat melakukan sesuatu. Jika anak mengamuk kerana tidak dapat melakukan sesuatu tugasan atau permainan, cuba beri tugasan atau permainan lebih mudah atau bantu anak untuk mencapai objektifnya. Memberi pelukan dan ciuman kasih sayang juga membantu.

4. Jangan pedulikan
Dr Hugh Jolly dalam bukunya, A Book of Child Care, menjelaskan bahawa membiarkan anak ini meragam adalah ‘ubat mujarab’. Jika anda memujuknya ini akan memberi anak gambaran bahwa dia akan dapat semua yang dia mahu bila dia meragam. Cuma pastikan anak selamat kerana ada budak yang akan mencederakan diri seperti menghantuk kepala ke lantai semasa mengamuk. Ada juga yang menjadi sesak dan sukar bernafas.

5. Apabila anak berhenti mengamuk
Berbincanglah kepada mereka kenapa perangainya tidak elok dan kenapa permintaannya tidak boleh dipenuhi. Juga beritahu bahawa tindakannya mengamuk dan meradang tidak akan membawa kebaikan dan itu adalah tingkahlaku yang tidak baik.

InsyaAllah aku akn cuba ikut cara-cara di atas...memang sgt2 menguji kesabaranku sebagai seorang mama..kadang2 naik hantu gak aku...tapi xde la sampai mendera anak....
Mama sayang ank-ank mama....

Ya Allah, tinggikan tahap kesabaranku...berikan aku petunjuk dan kekuatan agar aku dapat mendidik anak2 ku agar menjadi anak yang mendengar kata dan bijaksana..
Amin Ya Rabbal Alamin....


sempat aku snap gambar Qalesya mase dia mengamuk tak dapat apa yg dia nak...Dasyat sungguh amukan anak aku ni... Qalesya... Qalesya...





July 10, 2012

Sempat lagi...haha

Bestnyer pagi tadi en. hubby hantar gi keje......dah lame dia xhantar aku....
maklum la sorang keje sana, sorang keje sini.... memang Xngam jln...
pastu lak en.hubby keje shift...kebetulan je tadi kena hantarkan sebab nak bawe Ms Viva gi service...
 Lama dah Xservice....huhu...lagipun dah dekat nak puasa...then raya..risau Xsempat je nanti.....

Sempat gak aku menjalankan project mengepam aku...haha...mase tu kan emas! harus la aku pam sebab nanti sampai opis Xyah nak masuk bilik solat...kan time ni ada drebar...haha...gunakan mase sebaik2 nye ye......hikhik... dapat la 4oz....Syukur Alhamdulillah...tapi penat skit la..sbb guna manual pam kan...sambil2 layan Hotfm, borak2 dgn hubby...tgn tu memerah, Xsedar dah penuh :-)

* Tq abg sebab tolong anta sayang dan bawe Ms. Viva gi bengkel....Love u lah! mmuah.... ! :-)




Panjangkan usia mereka~

Salam pagi Selasa....

Alhamdulillah dapat lagi bernafas pada pagi ini.
Buka saja mata ini dapat melihat anak-anak dan suami berada disisi. Terfikir sejenak apa yang akan berlaku pada mereka sekiranya aku tiada lagi didunia ini...
Tinggallah anak-anak bersama suami. Apa yang suami ku akan jawab apabila anak-anak bertanyakan ' papa, mama mana? '....Tinggal lah segala kasih sayang isteri kepada suami dan mama kepada anak....

Ya Allah, Kau lindungi la aku dah keluarga ku....Lindungi la mereka yang aku sayang....Jauhilah mereka dari segala malapetaka....Sesungguhnya Kau yang maha mengetahui dan berkuasa keatas segala kejadian....Amin Ya Rabbal Alamin....

July 7, 2012

Sayang emak....

                  Arini nak cite pasal emak aku.... Puan Rosmah bt Arshad! name penuh gitu...heeee

                 Mak seorang yang sangat penyabar.. Sabar dengan kerenah anak2 yang mcm2 perangai...mak juga seorang yang sangat pk kan anak2 nye...ada ke mak yg xpk kan anak2 mereka??? huhu maksud nyer kat sini, mak sgt risau anak2 mereka tak makan.....tidak ada wit.....ops! huhu...expecially kat anak2 lelaki dia yang ade 4 orang tu....walaupun mereka bekerja (kecuali adik aku yang 2nd last masih form 5) tapi mak tetap memberi belanja pada mereka...sbb pk wit tu xcukup utk mereka....sgt penyayang mak aku ni kan? untung adik2 lelaki aku tu....huhu....itu pun sekiranya mereka2 itu tidak mempunyai wang belanja yang cukup! mule2 gaji mmg cukup la....dah tgh bulan..mak, nak duit.... ATAU....kamu ada duit belanja lagi x?? haaa....tu la mak aku....ko ada? aku ada.......haha

               Lagi satu mak aku sebenarnye xbyk cakap.....even dgn ank2 pun mcm tu...dia xsuke membebel....best dpt mak yang xsuke membebel....tapi.......abah aku kata mak asik ikut je ckp abah...abah kata itu.....ikut.....abah kata ini....ikut....haha.....mak.....mak......xmelawan ckp suami...bagus!!! ni cth yang baik utk aku! hehe (aku xmelawan suami tau..xcaye, pi la tanye en.hazli...hikhik)

              Mak aku jage anak2 aku....Qalesya anak aku yg sulung sgt la rapat dgn opah (Panggilan cucu kpd mak) Memang setakat ni mak xpernah cubit, pukul atau ape saje la kat cucu2 dia....tu sbb cucu dia sgt sukeeeee dan sayang kat opah mereka:-)

            Tapi bile mak mengadu sakit....aku jadi risau sgt! kdg2 kate sakit kat tgn, kdg2 sakit kat kaki.....riso sgt bile ade satu aritu mak didapati ada penyakit GOUT! ya Allah.... jauhilah mak aku dari sebarang penyakit!! nak mak sentiasa sihat.....tapi aritu mak gi check kat hospital...penyakit tu dah xde....Alhamdulillah.....syukur sgt..berkat mak berpantang makan...! tapi sampai sekarang mak masih berjaga2 dari segi pemakanan...sekali sekala je mak mkn makanan yang boleh mengundang semua penyakit tu....ubat tetap kene telan setiap hari......itula dia mak aku.....

          Mak, terima kasih atas segala pengorbanan mak selama ni....dulu jaga aku....sekarang jaga anak2 aku.....aku salah seorang yang sgt bertuah sbb ade mak yang sanggup jage cucu2 dia....cuba kalau anta kat pengasuh atau nursery, ntah macamne nasib anak2 aku kan....


utk mak..... (walaupun aku rase mak xbce entry aku ni sbb mak sibuk jaga suami, anak2 dan cucu2....heheh) I love u so much!


Emak...
Aku yg sentiasa mendoakan kamu..
agar mak dipanjangkan usia....
dijauhi segala penyakit...
dirahmati dan dibekati selalu...
dibahagiakan didunia dan diakhirat....
Terima kasih di atas segala pengorbanan mak sehingga kini....
Adah sayang mak dunia dan akhirat....
Mak juga anugerah terindah dari Allah buat kami semua....









July 6, 2012

Botol oh botol....

             Malam tadi aku anak beranak tidur di rumah mak...rumah mak sebelah blok je. Sebab en.hubby keje malam, adik aku pula tuisyen..tak dapat la dia nak teman kan kami tido....kebiasaan kalau en.hubby keje malam, aku akan ajak adik ku tido di rumah..atau tinggalkan Qalesya di rumah mak...atau aku sendiri tido di rumah mak dgn anak-anak...bukan ape, kalau en.hubby tiada di rumah awal pagi, susah aku nak hantar anak-anak...time pagi2 tu Qalesya tgh tido lagi...yang adik dah jaga...so kene dukung kedua sekali...mana la cukup tgn nak dukung dua2...huhu

          Sebelum tido mlm tadi nak buatkan Qalesya susu dia..botol susu ntah kemana! bila tanya Qalesya, mulut dia bising berkata-kata tapi satu ape pun aku tak paham....aduyai....nasib baik ada botol kecik...just buat 5oz je...biasa 8-9oz...

        Bgn pagi tadi baru perasan botol susu dia tu ada kat tepi bantal tido aku...la....jenuh mencari tgh mlm td....rupanya aku yang letak kat situ mase Qalesya main2 atas katil......sabar jela.....maafkan mama nak...mama sendiri tak teringat mama letak kat situ....hehe...

* arini xpose ganti sbb terlajak bgn sahur lagi.....sabar jela......

July 5, 2012

Cinta kamu~


Dia....
yang aku sayang..
yang aku cinta....
yang buat aku bahagia...
yang selalu buat ku ketawa...
yang buat aku menangis...
yang buat aku termenung...
yang buat aku kagum...
yang buat aku yakin....


Dia....
selalu mengikut kehendakku....
selalu melayan kerenahku...
selalu membantuku....
selalu mencintaiku....
selalu menyayangiku...
selalu menciumku...
selalu memelukku....


Dia....
adalah insan yang bernama SUAMI....
yang juga sahabat dan kekasih...
yang sentiasa disisi ku....
yang menjadi tempat aku mengadu.....

Jika kau membaca catatan ku ini...
ketahuilah yang aku sangat mencintai kamu....
aku sangat sayang kamu....
aku sangat menghargai kehadiran kamu....
Terima kasih atas segala kebaikan mu terhadap diriku.....

Ketahuilah kamu anugerah terindah dari Allah...
Terima kasih Allah kerana perjodohkan kami......


 
Khas buat suami ku Hazlishahmi bin Mohamad....
Semoga cinta kita kekal hingga ke syurga.....
Amin Ya Rabbal Alamin....






July 4, 2012

Bile mama ganti puasa~


Assalammualaikum....


Baru dua hari ganti puasa..rse macam byk sgt nak kene ganti...sbb last year mengandungkan syaurah mmg xlarat nak pose..huhu....tp arini xdpt puasa la pulak...terlajak utk bgn sahur....mmg xleh nak teruskan sbb aku ni bf...kang xpasal2 menggigil lak kat opis....tp mlm td dah siap masak nasi dgn lauk daging msk kicap! memang dah niat nak puasa ganti...tp apakan daya.....xpela, sok kene la ganti....




July 3, 2012

Lenovo rosak...Aku sedih!!

Dah sebulan laptop lenovo ku rosak....sedih sgt...dulu mula-mula keypad dia rosak.. Sekarang screen pun rosak.............xleh nak guna langsung! sekang terpaksa la meminjam laptop en.hubby....

Paling sedih bile mengenangkan terlalu banyak gambar2 kenangan dlm tu.... Especially gambar Qalesya sejak lahir lagi.....uwaaaaa.......................aku sgt sedih...........................macamne nak dptkan balik gambar2 tu..........nape la aku xwat back up kat tmpat lin...pendrive ke....laptop en.hubby ke......kalau la dapat ku putarkan semula masa itu.................alangkah bestnyer....... tp apakan daya.....kalau repair pun xguna dah sbb dorang akan format semula laptop tu then hilang semua gambar2 tu.......lagipun repair pun mahal....xberbaloi...baik beli baru....sedih sgt2.....

Ms. Lenovo,
mungkin jodoh kite tak lame....
mood: sooo sad :-(

Jenjalan with lover

Assalammualaikum.....

Sabtu lepas en. hubby purposely amik cuti nak bwe aku dgn ank2 jln2...xtau nak kemana last2 bwe anak2 ke Taman klcc..bawe Qalesya mandi kolam kat sane...Umur dah 2 thn tapi kami xpernah bawe dia ke kolam klcc ni... selalu je plan nak kesana tapi xpernah nak gi... tp window shopping klcc tu biasa bangat :-)

B4 that kiteorang singgah Jusco Maluri...saje jalan2 dulu, beli brg skit....xkan nak bwe anak mandi tghari kan..panas tu...kang itam anak dara aku tu...hihi...sempat la mkn KFC yang baru tu...sedap macam biasa cume a bit pedas..Qalesya lak dah tetido time nak mkn tu...nasib baik ada sit panjang....so senang la mama and papa nak makan...yang adik lak sooo cool.... dia mcm biasa, xbanyak ragam...relax je....asal cukup susu...tido la dia....huhu.. suke mama bawe dia jln time kecik2 mcm ni. tp time dah besar nti kite tgk la perangai dia cmne lak yeh....hehe  ^_^  pastu kat jusco sempat lagi belikan Qalesya Meow a.k.a Kucing :-)  dia kan pencinta kucing...hehe

Dalam pukul 4 lebih dah gerak ke klcc... jln xberapa jem...parking pun senang cari...lega! tp ramai gak org kat taman klcc tu...semua bwe anak..yela, ari minggu kan...mase bersama keluarga~

Qalesya mule-mule sampai kat kolam tu, dia pandang je tgk ramai budak2 baya dia mandi kat kolam tu...pas dah tukar baju, papa yang bawe qalesya mandi..mama xleh ikut...duk tepi je...tgk dari jauh...tlg tangkap gambar...huhu..mama kene jaga adik....adik terlalu kecik bg mama utk join sekali...xpela dik ooi..nti dah bsr skit baru join ok cayang :-P

jom layan gambar2 @ gelagat kaklong...

                                       Kaklong xnak adik duk dekat2 dia...sabar jela...huhu



                                                               mula2 takut.....hikhik



Adik duk main agah2 dgn mama... :-)


Suke nye dia....


Ni dia Meow baru Kaklong  ^_^