September 24, 2012

My princess Qalesya...

Rase cam lame xupdate cite pasal anak ku yg sulung.. syahidah nurqalesya... Dah masuk 2thn 5bln anak mama ni....

Perkembangan terbaru qalesya sgt memberangsangkan...syukur...berat sekarang 14 kg..qalesya makin tinggi...dia ikut baka papa dia tu...abes semua seluar dh senteng dah...nak kene ajak papa gi shopping ni.....!!! Huhu...

Aku wat check list jela utk perkembangan qalesya...

1) dah pandai ckp 1 stgh patah perkataan..hehe..tp dengar ujung2 bunyi jela... Cth: kite ckp terima kasih, dia jwb sme... Hihi... Pastu klu dia lapar, dia tunjuk perut kata 'ma,pa...'

2) dah pandai pakai kasut sendiri...

3) dah pandai pilih baju apa nak pakai...yg aku perasan, dia xnak pakai seluar yg senteng2 yg takat paras lutut tu...klu mood xbaik jgn arap dia nak pakai!....huhu

4) pandai mintak susu...klu dia nak, dia akan ckp susu...susu...klu kite sendiri tanye nak susu ke xnak, dia pandai jawab nak atau xnak....

5) pas yak, pandai ajak suruh basuh...mcm dlu, mmg payah nak ajak gi toilet utk bsuh...skang dah tau xselesa! :)

6) dah boleh disuruh...mcm minta tlg amik pampers adik ke...buang sampah kt dpur ke...klu mood dia baik....mmg cepat je dia wat....good girl dear!!

7) Yg latest sekali dah suke berus gigi!! Haha...sblm ni mmg payah nak suruh @ ajar dia berus gigi....sekarang dah sukeee...tp msih diperingkat baru belajar...keep it up dear :)

8) dh kurang gigit org...mcm dlu suke sgtttt gigit org especially papa dia...hihi...yg aku perasan skang ni mmg dh xgigit sgt la...mgkin dia tau yg gigit tu sakit.. Bagus...bagus....

9) klu org lin nak adik dia....mmg dia akn nangis ok...pastu gi kt aku sambil tunjuk and say 'baby..baby...' mmg nmpk sedih r muke dia..haha...pastu bile aku saje2 ckp nak gigit or ' mkn'  adik, mmg dia akn protect adik dia abes-abesan! Peluk or cover adik dia sampai nangis sikecik tu...hehe..dah pandai syg kat adik....tp kdg2 masih gak lepuk adik...cian adik..huhu

10) tahu bile org bercakap mengenai nya....telinga kuali qalesya ni!! Hihi...jgn la mengadu cite hal dia kat org...mmg dia akn wat something time tu...kdg2 dia dtg kata aku then cubit2 mama dia..sakit tu cubitan dia...huhu...

Qalesya, kdg2 mama marah...mama pukul kaki, mama cubit....bkn sbb mama tak sayang..sayang......tp mama nak ajar qalesya agar jadi anak yg baik...yg dgr kata...mama doakan qalesya akn sentiasa jd anak yg terbaik bagi mama dan papa...we Love u soooo much sayang....




September 21, 2012

Ms Viva kena 'CIUM'....!!!!

   Disebalik kegembiraan ada incident yg tidak diingini berlaku smlm...tgh syok drive nak balik keje, tibe2 terdengar bunyi dentuman dibelakang...rupa nya my Ms. Viva kne bangggg dari belakang.Arghhhhhh! terus bagi double signal, keluar dari kete....tgk ade 2 biji kete kat belakang ..belakang aku Mr. Myvi kemek teruk...yg kesian kat dia sbb dia ditgh....nasib aku baik sbb mangsa yg terakhir...syukur xde jadi pape pd me n my fren.....dan kete xseteruk mana... yg paling aku geram, kereta toyota harrier (Betul ke aku eja ni..huhu) perempuan cina bermur dlm 40an.. xnak pun keluar dari kete dia! mungkin takut kot..pastu buke cermin kete pun sikit je.... trus dia bg name card dia...then kiteorg (aku, owner myvi n my fren) tnye dia nak settle mcmne..dia jawab gi balai, claim insuran dia....ok, fine!

   Nak dipendekkan cite ku yg agk pnjg ni, kiteorg pun gi la balik polis tun hussien onn...ppuan cina tu tau pulak jln nak kesana..pd mula dia yg tnye nak repot kat balai mana and dia nak follow us...i believe dia mmg stay area sana...org kaya la kan...sne mmg umh besaq-besaq2..huhu...dlm masa yg sama en. somi dtg ke balai pas aku call dia...nasib baik la dia balik keje pukul 3 ptg...pastu polis sana ckp kiteorang kene gi report kat polis bahagian trafik..kat bandar kinrara,puchong...Jumpe Inspector Azam....dia baik...siap leh tnye anak dah berapa semua tu...muka pun leh thn hensem..macho!!...haha...jgn jeleas ye en. papa cool :-)

   Dia advice kiteorg gi anta kete kat perodua balakong sbb kereta yg bawah 5thn, boleh dpt ganti body baru kat perodua...tu yg syok nyer...klu hantar ke bengkel, dorng takat ketuk dan cat je...pastu claim insuran...padahal klu anta ke perodua, siap tukar semua part yg kemek dgn part baru lg! puas hati tau!tu yg ramai yg xtau....tp aku xsure just for perodua or semua kereta leh wat mcmtu..korang kene la tanye ek...

   Hope pasni xde la aku jd mangsa kene langgar lg...serik la...pastu buang masa je..sbb byk benda kne wat pastu...jap lg nak kuar opis jap, pi anta kete ke bengkel perodua...ntah berapa lama leh siap...hope siap cpt,klu xkene la pinjam kete en. somi :-(

* pada korang2 dan peringatan utk aku gak..klu drive jgn la follow rapat2 kat belakang kete..nti klu pape xsempat nak brek then bangggg kete dpn lak...kan dah jadi kes....huhu...







* smlm amik anak2 dari umah mak pukul 11.30mlm...sgt penat kami laki bini...balik umah, mandi trus bawe ank tido...

I'm the lucky wife...!!!! Haha

Assalamualaikum...tgk tajuk ats tu...gempaq kan....hahaha....mesti la i'm the lucky wife!! Bkn nak show off taw....tp just nk share kegembiraan ini......jgn la ada yg menyampah lak nti...huhu...maaf ye semua yg mbace....

    17hb september adalah hari ulangtahun kelahiran ku....dah 28 thn dah aku hidup....Alhamdulillah, syukur diberi nafas hingga kini....yg best thn ni aku sambut birthday dgn suami dan anak-anak...Anak-anak tau! Sbb thn lepas sambut dgn suami dan anak je...ber3... Thn ni ber4.... Sukeeeee sgt :).

... Berapa hari sblm birthday, aku tgk en.somi senyap je....sje la tu..nak buat2 xingat!! Haha...punye la aku geledah hampir 1 umh nak cari kot2 dia simpan hadiah kat mane2... Tp xjumpe!! Sbr jela....pastu kebetulan en.somi balik keje pukul 11.30 mlm menjelang 17hb...dia beli kek! Tu pun dia sorok kat tepi rak kasut.. Ingat aku xnampak? Mata aku tajam tau..haha...tp aku wat xnampak la...kang xjd lak suprise dia kan....hihi...pas dia mandi,aku dgn anak2 lepak dlm bilik...en. Somi kemudian masuk smbil bawe kek tanpa lilin ok....xpela...xde lilin pun xpe!! yg penting ingat besday wife dia yg tercinta ni...haha...dan menyanyikan lagu happy birthday... 

     Pastu time mkn kek...dia ckp 'sorry la yang...thn ni xde hadiah la...' aku jawab...xpe pa, ma phm...padahal dlm hati rase nak nangis pun ade!!! Haha...dah siap mkn kek...tbe2 en.somi tutup mate aku dgn kain..dia ckp jgn buke tau..dan bile buke mata....tadaaaaa...terkejutnye dia bagi hadiah yg ku xsangka!!!! Mmg ade dlm wishlist aku..tp xpk nak beli sekarang...best gile aku time tu..syukur hajat dah tercapai..hihi.... Korg nk tau benda ape aku dpt?? Cer teka....teka la.....mesti dah agak ni.......aku dpt...........IPAD 2 !!! Oh, sungguh xku sangka.....tercapai jua hasrat...wlu xdpt ipad 3 pun xpe. Ni dah kira bertuah la ni....hihi... Tq papa...Qalesya pun syok sgt...dpt la belajar gune ipad gak...hihi.....mama syg papa beribu kali syg...luv u lah !! :-)


                                                                                        TQ  my dear papa cool.... krn merialisasikan impian ini.... :-) Syukur....

September 20, 2012

Byk benda nk cite....!!

Argggggg....byk benda nk cite ni....tp xde byk mseeee...lgpun gune benda alah ni susah skit nk upload gambar....benda alah? Nk tau ape......tunggu ek korang.......nti aku cite ok......hikhik

September 11, 2012

Qalesya sayang.....

Qalesya sekarang dah makin panjang akal! dan bijak.... :-) umur baru je masuk 2 thn 5 bln semalam.... anak mama yg bijak sorang ni sgt la aktif... biasala, budak nak membesar....mcm biasa, dia masih lagi membuli adik nya tu...cian si adik yg kdg2 kne tepuk, gigit, tolak....alahai qalesya......nasib baik la mrk kecik lagi then xpaham apa2....kadang2 hilang sbr di watnya....

Oh ye, raya p1 aritu Qalesya demam....cian anak mama....baru nak seronok2 beraya dikg, demam lak dia....mgkin dmm terkejut sbb mlm raya tu, ade seekor katak melompat dpn Qalesya...menggigil dia malam tu...tapi xsangka lak leh smpi demam....

Bile anak dah demam....paham2 jela....pg raya ok skit selepas mandi...pas je solat raya, time nak bersalam2 raya, mula la mengamuk....xnak bergambar!!....alahai Qalesya......
cian kat dia...time ni la nak bermanja....tp adik lak nak 'bergayut'....kelam kabut la mama n papa.....so, pagi raya kami lepak dalam rumah mil je...huhu

Qalesya sekarang dah pandai pilih2 baju taw. kalau ikutkan, dia xnak pakai bju kurung pg raya tu...puas la mama dia ni memujuk.....huhu...


gambar atas ni time nak bergambar pagi raya.. Qalesya dah mengamuk sbb demam...cian anak mama...En. hubby lak xberapa nak smart...see, butang baju melayu pun xkatup...pagi Syawal kami yg kelam kabut...huhu

gambar bawah ni lak selapas Qalesya mandi dan makan ubat demam...time ni dia nampak ok.....tapi kejap je...mase ni semua gi solat raya....selepas je semua org balik dan berkumpul, time tu la dia start xsedap badan....


Tula kenangan di pagi syawal kami....hope syawal thn dpn lebih baik buat kami sekeluarga....amin....

I'm back!!

hallo..... sgt3 rindukan my blog.....!!! tapi selalu je xsempat nak update....sedey~ hope pasni rajin2 la aku update belog...huhu..

Selepas je raya semua benda aku kelam kabut aku rase...xtau nape...nak cite balik pun dah xbest dah...lgpun malas nak pk semua benda yg berlalu... ok, lets start it again... :-)

My baby syaurah dah start mamam! bubur kosong mmg dia xberapa nak telan...xsedap katanya! haha
baby-baby sekarang ni mmg pandai memilih kan? nak yg sedappppp jeee....heeeee

sblm aku bg bubur pada baby syaurah, aku bg nestum kosong tu.....pastu asik yak je....mgkin perut baru nak terima makanan....after a while dah ok dah.....then aku msk bubur, campur dgn carrot....then blend kasi halus mulus! mmg dia mkn banyak.... pastu wat gak bubur dgn ikan bilis..... makan bykkkk gak! bagus la ank mama ni......skang ni mkn sehari sekali je...tghari..tp kdg2 mlm aku bg gak dia mkn...sbb bile kita mkn, dia akn pandanggggg je kite....kesian lak aku tgk! last, mama amik nasi, letak ikan bilis (dah siap blend utk jadikan stock) blend halus.....then dia mkn smpai licin! haha.....

aritu gi cucuk syaurah utk 6 bulan, berat dia dah 7.4kg! montok la sikecik ni...mama sukeeeee..hihi
pas cucuk Alhamdulillah xdemam... good girl.... sekarang ni syaurah dah rajin meniarap...pastu ligat je bile duk dlm walker....mulut dia pun leh tahan bising....asik membebel je...hihi...perkembangan yg baik...Alhamdulillah....

Pasni aku story pasal Qalesya lak ye....


Syaurah 6bulan+... montok kan....korang belum tgk tang paha dia tu...semua org geram!..awwww~