September 24, 2012

My princess Qalesya...

Rase cam lame xupdate cite pasal anak ku yg sulung.. syahidah nurqalesya... Dah masuk 2thn 5bln anak mama ni....

Perkembangan terbaru qalesya sgt memberangsangkan...syukur...berat sekarang 14 kg..qalesya makin tinggi...dia ikut baka papa dia tu...abes semua seluar dh senteng dah...nak kene ajak papa gi shopping ni.....!!! Huhu...

Aku wat check list jela utk perkembangan qalesya...

1) dah pandai ckp 1 stgh patah perkataan..hehe..tp dengar ujung2 bunyi jela... Cth: kite ckp terima kasih, dia jwb sme... Hihi... Pastu klu dia lapar, dia tunjuk perut kata 'ma,pa...'

2) dah pandai pakai kasut sendiri...

3) dah pandai pilih baju apa nak pakai...yg aku perasan, dia xnak pakai seluar yg senteng2 yg takat paras lutut tu...klu mood xbaik jgn arap dia nak pakai!....huhu

4) pandai mintak susu...klu dia nak, dia akan ckp susu...susu...klu kite sendiri tanye nak susu ke xnak, dia pandai jawab nak atau xnak....

5) pas yak, pandai ajak suruh basuh...mcm dlu, mmg payah nak ajak gi toilet utk bsuh...skang dah tau xselesa! :)

6) dah boleh disuruh...mcm minta tlg amik pampers adik ke...buang sampah kt dpur ke...klu mood dia baik....mmg cepat je dia wat....good girl dear!!

7) Yg latest sekali dah suke berus gigi!! Haha...sblm ni mmg payah nak suruh @ ajar dia berus gigi....sekarang dah sukeee...tp msih diperingkat baru belajar...keep it up dear :)

8) dh kurang gigit org...mcm dlu suke sgtttt gigit org especially papa dia...hihi...yg aku perasan skang ni mmg dh xgigit sgt la...mgkin dia tau yg gigit tu sakit.. Bagus...bagus....

9) klu org lin nak adik dia....mmg dia akn nangis ok...pastu gi kt aku sambil tunjuk and say 'baby..baby...' mmg nmpk sedih r muke dia..haha...pastu bile aku saje2 ckp nak gigit or ' mkn'  adik, mmg dia akn protect adik dia abes-abesan! Peluk or cover adik dia sampai nangis sikecik tu...hehe..dah pandai syg kat adik....tp kdg2 masih gak lepuk adik...cian adik..huhu

10) tahu bile org bercakap mengenai nya....telinga kuali qalesya ni!! Hihi...jgn la mengadu cite hal dia kat org...mmg dia akn wat something time tu...kdg2 dia dtg kata aku then cubit2 mama dia..sakit tu cubitan dia...huhu...

Qalesya, kdg2 mama marah...mama pukul kaki, mama cubit....bkn sbb mama tak sayang..sayang......tp mama nak ajar qalesya agar jadi anak yg baik...yg dgr kata...mama doakan qalesya akn sentiasa jd anak yg terbaik bagi mama dan papa...we Love u soooo much sayang....




No comments:

Post a Comment