December 17, 2013

Ms. Viva kepanasan!

Assalammualaikum semua...

Ni nak cite hal ms. Viva tersayang.. semalam aku keluar dua kali pergi jumpe customer.. mula2 pergi puchong jumpe satu customer nak buka account.. dah cing cong cing cong dekat sejam, aku ke shah alam pula. Jumpa lagi sorang customer ni utk collect document. Masa kat shah alam ni, econ kete dah rasa panas. Tapi on off. Aku suspect air kete dah abes kot. Kering kot. Lagi pun cuaca panas dan tak hujan. Ok, fine.. settle collect document terus balik office.. petang sikit keluar lagi utk jumpe sorang customer ni. Tapi kejap je..kat area subang aje..masa ni pun econ on off sejuk dan panas. Then aku ignore jela.. sbb pk mmg air kete abes ni...balik kang baru isi...huhu...

Masa  nak balik rumah pula, ondeway hantar bos memang econ dah xde rasa. Panas! Then sampai area bdr tasik permaisuri, dah ade signal overhaul kat screen kete. Cuak dah time tu. Nasib baik xdrive sorang. Kan kite ni pergi balik keje dgn bos..huhu... so, stop enjin, parking kat area tasik... bukak bonet mmg panas enjin! Cek air, penuh. So bukan masalah air kete kering. Then after 10mnts kiteorang pun gerak ke bengkel area tmn midah.  Xjauh pun.. dlm 10minit sampai. Check punya check kata kipas utk enjin kete dah rosak. Cost? Rm230.. pergh.......xleh nego dah sbb ni dah murah. So, nak xnak kne la tukar kipas.. klu tak kete mmg xleh start. So melayang la rm230 utk ptg tu... xpela, nak wat camne... ms.viva dah usia 5thn... mesti la ade benda yg kene ganti... kete ni byk jasa pada aku.. ke sana sini mmg dgn dia je.. mmg sayang la... walau pun kecik, xpe.. cube bandingkan dgn org yg xde kete? Lagi susah kan....huhu

So, hope dlm mase terdekat ni xde la benda yg rosak.. al-maklum la tgh bulan....huhu...tu je benda nk cite... nanti nak cite pasal anak2 pulak. Lame xcite pasal dorang. Makin bijak dan makin cantik :-) sape lg nak puji anak klu bukan mak sendiri....haha....ok, bye!

December 10, 2013

Hai semua...

Sebulan kite tinggalkan blog kite ni... klu umh ditinggalkan sebulan, kot2 berhantu dah kan...hihi...

Ok, just wanna to share my happiness.. my lovely sister dah selamat bersalin 7hb december aritu... syukur semuanya selamat.. baby yg sungguh comel! Berat 3kg... but I was so sad bcoz kami sekeluarga kat sini tapi kakak kat limbang, sarawak... first time dia berpantang kat sane.. mase 1st baby pantang kat kl.. ape nak buat... bulan depan baru ketemu.

Baby yg comel ni diberi nama nia amellya... sedap name baby? Panggil melly... oh, so english and very soft je bile nak sebut.. hikhik... bln dpn kite jumpe ye melly.. makngah doakan melly cpt2 sihat dari kuning dan bsr jd wanita solehah ok (*_*)

Buat my sis, pantang elok2.. jage2 dgn bengkak susu ok.. really miss u... see u next month!   Rindu kat alya juga... dah jd big sister dah dia...  dan yg penting skang kite berdua dah ade anak dua dan kedua-duanya adalah girl ;-)  nanti kite try dpt boy lak yeh...hikhik

Ok, salam semua... bubye

November 6, 2013

Splash water *the mines*

Salam semua...

Last week bawe anak2 mandi main air kat splash water di the mines..tingkat 5... it is freeeeeee.... hihi... klu free, harus lajuuuu je nak gi kan....hihi...

Actually dah byk kali gi sini. Tapi selalu tak ingat nak bawe baju mandi anak2... so mmg mama tak benarkan la mandi situ....huhu... sebelah splash water ade juga permainan kanak2 seperti gelongsor dan jongkang-jongkit.. biasa klu xmandi memang main gelongsor aje...

Seronok tgk ank2 main air..kat sini ade air kolam juga. Anak2 lebih teruja dgn air pancut. Sbb dorang leh main lari2 atas jalan dan langgar pancutan air tu.. best kan klu tgk anak2 happy.. so next time xyah la gi jauh2 mcm ke klcc utk mandi kolam.. gi sini pun dekat :-)

Hopefully xde la charge dikenekan in future. Ia salah satu tarikan pengunjung utk ke the mines. So korang, leh la bawe anak2 mandi-manda kat sini yeh...

ok bye :-)

October 22, 2013

Keje! Keje! Keje! Alhamdulillah. ..

Hai guys... Assalammualaikum. ...

Lame nye x celoteh kat sini kan... nawaitu ada.. mase xde! Haha...alasan je kan...

Btw, ni tgh tunggu giliran nak bank in duit client kat cimb puchong jaya.. bkn byk sgt pun amount... tp nombor giliran kne gak amik walaupun I staff! Xpe... tunggu dgn penuh kesabaran....hihi

Minggu ni balik kg. Yes! Tp xlame sgt pun... 3 ari aje...xpela...nti bulan nov balik kg lagi....yeeehaaa :-) bln nov plak nak gi holiday bawe anak2 bercuti.. just a short vacation... then terus balik kg lagi... another yeeehaaaa :-)

Ari beganti hari, minggu beganti minggu... dah dua bln kat tempat kje baru.. alhamdulillah Allah mudahkan urusan ku... so far keluar jumpe customer... sbb masih xde marketing staff... so redah ajela... kdg ke shah alam, kdg ke puchong.. paling jauh ke banting! Sampai naik kebas kaki drive kete even kete auto.. tu la dia pengorbanan... demi mencari sesuap nasi..! Huhu.. I enjoy to do my work. Mesti kene enjoy! Baru la semangat tu dtg.... ye dak? Hihi...

Ok la, nti ade mase kite story mory lg yeh... have a nice day readers :-)

September 7, 2013

happy weekend uols (-_^)

assalammualaikum semua..

Baru je seminggu mule keje. bz ok! Xlekat kat opis pun.. keluar jumpe customer je minggu ni (-_^) biasa la kje tempat baru kene tunjuk prestasi yang bagus! hihi..ok, xnak cite pasal keje. its weekend rite. so let forget about work for a while (-_^)

aku nak cite pasal anak2 la pulak. perkembangan terbaru both of my princess. kakak sekarang dah rajin tolong aku. sbg contoh dah boleh disuruh. dulu jgn arap la.. wat xtau je bile minta tlg. sekarang dah pandai ikut arahan.. huhu.. pastu kakak kuat makan sekarang. alhamdulilah berat dia dah naik. Bagi la mkn ape pun. semua dia sumbat masuk mulut (-_^) kakak pula dah kurang usik adik. KURANg ye. tapi masih lagi mengusik.. huhu.. macam dulu sgt agresif kacau adik tp sekarang pandai main sme2 dgn adik.. dah pandai sayang adik (^_^) dan kakak sekarang byk cakap! sampai mama xmenang tangan wat keje sambil dgr kakak cakap. Sbb dia nak orang pandang muke dia bile dia bercakap dgn kita (*_*) suke sgt dgn pkembangan kakak sekarang. amat2 memberangsangkan. proud of u kakak ♥_♥

let talk bout adik pula. lately xnak makan sgt. bile suap nasi mule je makan. Masuk suapan ke3 mula la dia xnak makan. tp dia suke ratah lauk. tats good also bcoz lauk like ayam dan ikan kan sumber protein. bagi juga energy tapi not strong enough la kan sbb dia perlu amik karbo juga. selalu aku bg dia makan mee kuning tu dgn sup. mmg licin dia mkn. seingat aku umur dia baya ni, mcm kakak mase kecik dulu. time ni sgt mencabar bile nak bg makan. Berat pun biasa2 je (-_-) xpe la adik. nasib baik adik masih susu badan. asal kan kenyang kan? Hihi.. adik pun dah pandai dgr arahan. Dan juga nak bercakap walaupun kami masih xleh dgr butir ayat dia.hihi.. its ok, setiap anak perkembangan lain2.. so just pantau je ok! wat mase ni mama xleh nak amik cuti. so weekend jela mase bersama anak2 sepanjang ari :-)

**mama suke jaga anak2 mama sendiri. tapi mama perlu juga bekerja demi kehidupan yg selesa. mama doakan kakak dan adik sentiasa dilindungi Allah. mama ♥ both u, kakak dan adik  ♥_♥

August 28, 2013

Selesai menjamu family in law

Assalamualaikum...

arini dah ari rabu... selesai sudah menjamu keluarga belah suami yg dtg dari melaka,seremban dan damansara ari sabtu lepas... menu utama aku buat nasi tomato, ayam masak merah dan acar nenas.. alhamdulillah mereka ckp sedap (-_^) dan siap minta resepi lg... hihi... dan menu sampingan adalah roti john buatan sendiri, aym goreng, sup ayam, buah tembikai.. syukur sgt semua berjalan lancar dan tq my cyg hubby sbb tlg mama wat persiapan (-_^) dan abg & kakak ipar dtg bawe mee kari yg sedap giler ok. tp lupe nak snap gambar (-_-)

Selesai mkn, wat suprise kat my mil yg tarikh bufday pd 21hb lepas. siap wat ala2 black out lg tu.. dan menyanyi lagu happy birthday reramai dan acara potong kek..hihi.. lepas tu sempat lg la wat sesi bergambar beramai2 dgn pakaian raya memasing (^_^) syok jd sebahagian dari keluarga besar hubby.. alhamdulillah syukur padaMu tuhan sbb kurniakan aku keluarga bahagia dan besar ni (-_^) dan syukur juga aku punya mak dan abah serta adik beradik yg ramai ♥_♥ Semoga aku dan suami juga punya generasi yg bahagia seperti ini dihari mendatang. amin..

OK, Jom layan picture.. ( ^_^)

August 21, 2013

gOOD Morning (°_o)

SAlam semua...

Baru pas kemas rumah.. bdk2 masih tido lg... papa bdk kje pagi (^_^) .. update terbaru? erm... balik kg 1 minggu.. raya,makan,raya,makan... balik kl trus timbang berat... naik 2 kilo stgh!! Haha... memang raya sakan aku kali ni (-_^) sekarang ni tgh on diet balik.. mesti kasi buang itu 2kilo :-P 

Ohye, minggu ni family in law nak dtg beraya dan jln2 raya di kl.. tgh pk nak jamu mkn ape.. ingat nak buat nasi tomato.. aritu test buat menjadi.. cume nasi agk lembik.. klu msk nasi ayam pula, too simple... buat laksa pun sedap gak.. tapi mesti nak nasi jugak kan... mungkin wat nsi tomato la kot. nanti aku update pasal nasi tomato tu yeh (-_^)

lagi dua minggu nak start keje.. mesti pasni aku bz sgt.. so mase terluang ni la nak layan anak puas2... kan best klu dpt gi holiday... (-_-) bile anak2 depan mata, rase bahagia sgt.. kan best dpt jd housewife sepenuh masa... i wish 1 day i mesti jd housewife spnh mase.. keje kat umah je tapi income masyukkk... haha... berangan kan percuma (-_^)

ok la, nti jumpe lagi next entri (-_^)

HAVE A NICE DAY ♥_♥

August 10, 2013

Selamat Hari Raya !!

Assalammualaikum....

Selamat hari raya!!! Harini dah syawal ke3 dah... syawal tahun ni amat bermakna sekali.. rase happy sgt pada 1 syawal aritu..walaupun syawal thn ni aku dan keluarga sambut dgn amat sederhana sekali.. syukur semua berjalan lancar dari pagi hingga ke malam...

macam biasa pagi raya dari rumah aku ke rumah mak yang kat sebelah blok aje..hihi.. malam raya aku masak ayam sambal, rendang paru dan nasi impit.. ohye, ptg tu aku masak kek coklat (^_^)

raya thn ni best sebab mostly dapat jumpe semua sedara mara belah abah dan mak aku. Macam tahun lepas aku beraya di melaka. dan yg paling best bile dpt bermaafan dgn seseorang yg hampir setahun kami tidak bertegur sapa (-_-)  syukur aidilfitri thn ni segala menjadi tenang... Alhamdulillah... ♥_♥

pagi ke rumah mak dan terus ke kubur arwah apak... kemudian ke rumah family in law adik di ampang juga... last sekali ke damansara dan melawat kubur arwah opah... malam sebelum magrib dah bertolak balik sebab en. hubby keje malam... dan kesimpulannye... raya ini amat bermakna sebab dpt bersama keluarga tercinta ♥_♥

ok, jom layan picture pula ye (-_^)

August 3, 2013

Update status ♥_♥

Salam semua...

Maaf sgt dah lame tak update blog. mcm biasa alasan.... xde mase! memanjang je xde masa kan?? haha

btw, dah tinggal beberapa hari je lagi nak sambut syawal.. persiapan memang sgt alar kadar.. cukup dgn pakaian baru kami anak beranak, ade kuih kerepek sikit, wit raya utk ank2 buah.. tahun ni memang sgt2 bersederhana.. Alhamdulillah Allah masih bagi rezeki utk kami..

oh ye, sekarang aku duk umah je selepas diberi 'garden leave'... korang tau tak ape benda tu? bunyi macam cuti bercucuk tanam @ cuti dalam taman je kan?? hihi.... sebenarnya cuti ni diberi khas kepada pekerja yang berhenti kerja dan disyaki akan menyertai syarikat persaing yg lain. tujuan?? agar bekas pekerja tak kebas client company tersebut.. motif?? sebab aku ramai client kot...! haha... actually benda ni depends on that client tu sendiri.. relationship dgn client, klu bagus dan terjaga, of course client akn pandai pilih yg mane satu kan... so, dun worry about that... insyaAllah jika dah tertulis rezeki ku di sana, memang akn jadi milik kita... semua nya datang dariNya... so sebelum start keje baru 2 september nanti, aku ade sebelum duk umah jage anak2.. yeay!

kebetulan lak dpt cuti ni, qalesya pulak demam+batuk+selsema... ade hikmah semua ni.. dpt duk umh jage anak2 sebelum mama bz keje tempat baru nanti.. kesian tgk qalesya ni.. terutama waktu malam.. batuk sampai sakit dada dia.. ni doktor bg 2ari kene buat nebulizer kat klinik. alahai anak, cepat sembuh ye sayang.. mama rindu kakak yg super duper active ni.. bile tak sihat, monyok je dia.. merengek aje...mama tau kakak kuat! Ya Allah, sembuhkan la anak ku... aku sanggup bertukar kesakitan yg dia alami.. mama sayang kakak ketat2 (T_T)

ok, time tu sleep.. nanti kite story mory lagi yeh.. good nite and sweetdream semua... ♥_♥

July 23, 2013

Salam 14 Ramadhan...

Assalammualaikum....

Dah masuk 14 ramadhan kan...cepatnye dah separuh ramadhan...rase sedih pulak...tapi rase happy pun ade sebab dah nak raya :-) ni baju raya anak beranak belum beli lagi..tahun ni readymade je ye..

tahun ni gak raya sambut sgt2 sederhana.. dahulukan apa yang penting je... insyaAllah weekend ni baru nak gi cari bju raya anak2.. cari kat melaka jela sbb minggu ni balik melaka lg :-)

Ni nak cite pasal weekend lepas..aku masak kek pisang..hihi...first trial menjadi...sukeeee sgt.... rupenye senang je msk kek ni... teringat mase zaman sekolah menengah dulu. Buat kek dgn kakak. Selalu aje tak menjadi! Kek xnaik la...kek melekat la... sampai fed up kami adik beradik nak masak kek...hihi...tp alhamdulillah sekarang pandai sikit la wat kek...hihi...suke sgt msk bile suami dan anak2 suke makan. Rase mcm sedap samacam je masakan mama ye....kihkih...memang kebanyakannye begitu.. bile dah kawin terus akan pandai masak. Yg mengadili adalah suami dan anak2...ye dak? :-)

Utk resepi kek pisang aku google aje.. cari resepi yang paling mudah.. dah byk sgt google kan, lupe dah copy paste resepi blog sape... sorry ek.. and tq share resepi. Memang sedap dan gebu :-)

Ni resepi nye ye kawan2, selamat mencuba.

July 11, 2013

Salam Ramadhan...

Assalammualaikum semua...

Dah dua ari puasa.. alhamdulillah...cume semalam ntah kenapa aku hampir pitam.. dalam pukul 4ptg... tengah bercakap dgn customer dalam fon..tibe2 bdn berpeluh dan pandangan hampir gelap.. terus aku bangun dan keluar ke arah tangga office. Masa tu berdoa agar di kuatkan iman dan diberikan tenaga utk terus bertahan.. kipas2 badan jap... pastu bangun gi masuk office semula... alhamdulillah ok... tepat pukul 5 aku trus bersiap nak balik rumah. Jalan jem giler ok. Hadap je la... tapi kan, time ondeway tu pulak rase nak muntah. Badan memang rase lain mcm. Mungkin perut dah kosong kan.. terus termuntah skit dan tertelan semula...korang rase batal tak puasa aku?? Aku xsure la... terus gak la puasa...biarla Allah yg tentukan samada puasa ku diterima atau tak :-(... first day buka puasa rumah mak dgn family aku...arini berbuka kt umah sendiri dan esok berbuka rumah mentua pula...

Pagi tadi bersahur kat umah mak lg... dah dua malam tido rumah mak..Sebab en.hubby keje malam lg. Pg tadi aku makan dua pinggan nasi...ambik kau! Sebab nye taknak kejadian pitam berlaku lagi....huhu.. arap arini aku diberi kekuatan utk berpuasa...InsyaAllah dgn izinNya... ok, raya tahun ni ala kadar saja.. xpela, berserdehana kan lagi bagus... baju raya anak2 pun xbeli lagi..tunggu la gaji nanti...huhu

Ok la korang...sok nak balik kg.. sok cuti. Yeay :-) Tapi sebelum tu kene settle hal dgn HR skit. Kami akan balik kg sebelum berbuka...bestnye :-) ok, selamat berpuasa kawan2 dan blogger2....

June 30, 2013

Weekend berlalu sudah

Assalamualaikum...

Dah malam dah.. Esok kerja semula... Dan esok juga mula masuk bulan 7.. Sungguh laju masa berlau..Bulan ramadan pun hampir tiba... Mcmne la agaknye ramadan thn ni ye? Semoga memberi keberkatan kepada kita semua...

Semalam bawe anak2 dan mak gi sekolah adik..ada karnival sekolah... Dan pertama kalinya melihat budak sekolah kene buli dan dibelasah oleh Pelajar lain..Masuk je diperkarangan sekolah terus terpandang seorang budak cina ditumbuk oleh dua orang remaja (rupa seperti melayu) dan terus berlalu setelah membelasah pelajar cina tu.. Sampai berdarah hidung dan mulut dia..sebab kaget sangat tak sempat nak tangkap gambar budak tu. Terus dia berlalu pergi dan hilang dari padangan.. Begitu berani remaja sekarang ye.. Dgr cerita budak laki tu cuba 'paw' cina tersebut tapi tidak berjaya.. Kalau la aku sempat merakam gambarnya... Mmg aku report kat guru bsr tau... Dgr saksi yg lihat kejadian tersebut, pembuli tu dh abes belajar dah. Mmg saje amik kesempatan buli budak sekolah. Geram rasenye! 

Dah settle berbelanja kat karnival sekolah, terus menuju ke jusco bdr mahkota cheras.. Saje bawe ank2 dan mak berjalan.. Kiteorg makan2 je... Singgah jap kat library dalam tu... Pas dah makan gi bwe mak potong rambut dan cuci kereta... Tu jela aktiviti smlm... Arini kami anak beranak melepak dlm rumah je... Lg pun papa keje... Esok aku dah kene kje.. Rase cepat jela weekend berlalu.. 

Ok, xde cerita yg best nak kongsikan... Take care semua...


June 11, 2013

Buat kek coklat basah

Assalammualaikum semua...

Baru la dpt update blog.. weekend yg sgt bz dgn pelbagai aktiviti.. :-) ari sabtu projek bersama adik tersayang... kami masak kek coklat basah @ moist cake... menjadi kek kami.m selalu wat mesti tak jadi.. hangus la..xnaik la..haha..biasa la takde skill wat kek ni :-)

Resepi aku google je. Aku lupe la name blog tu..ampun ye...hihi.. korang leh la cube..resepi yg sangat la mudah. Dan berbaloi tau. Selamat mencuba :-)

June 6, 2013

Tetibe teringat...

Salam semua... sihat ke? Hihi

Ni tengah sibuk wat keje tetibe teringat zaman mase bernikah dulu.. tetibe lak teringat kan..pelik...hihi

Bukan pe, kenangan yang tak dpt dilupakan sampai la sekarang ni dah 5tahun berlalu...
Masa tu kat surau selepas akad nikah..acara batal air sembahyang... masa en. Hubby nak salam aku.. tok kadi suruh cakap 'sayang, ni mas kawin utk sayang'... yang buat aku terkejut gile time tu... mas kawin aku letak dalam sampul wit raya!! Mse tu mcm2 rase ade..rasa lega dan happy dah akad nikah..pastu lak tbe2 masa salam tu dpt sampul raya. Org lain kawin bukan main cantik lagi mas kawin dorang...jeles aku tau:-(,

masa tetamu menuju ke khemah utk makan, aku tanya en. Hubby..kenapa mas kawin masuk sampul raya.. dia jawab.. 'sorry sayang, mase ondeway datang (pihak laki dari melaka) baru teringat mas kawin. OmG!! Masam mencuka aku time tu...haha...bile teringat pasal benda ni mmg aku gelak sendiri la.. ade ke patut.....benda wajib tu....huhu

Family hubby kelam kabut so dorang pun tak teringat pasal mas kawin...hoho...xpela, alhamdulillah majlis masa tu berjalan dgn sgt lancar...dan alhamdulillah juga dgn mas kwin tu aku beli cincin belah rotan :-) ok, tu je nak cerita pg ni...jom sambung wat keje ! Bubye..

June 4, 2013

Kenduri arwah, melaka wonderland dan tayar

Assalammualaikum. ..i'm back! :-)

Korang semua sihat?? Banyak benda nak cerita ni...macam2 berlaku minggu lepas...happy, sedih, benggang dll... tapi semua dapat diharungi jua...alhamdulillah. ..

Minggu lepas balik kg suami kat masjid tanah..fil buat kenduri arwah.. lauk pauk dan kuih muih sgt banyak ok.. murah rezeki mil & fil.. dorang masak daging salai masak lemak, udang sambal, lodeh, ikan masin.. pastu tetamu yang datang terdiri dari jiran2 dan ahli jemaah masjid.. jiran yang datang bawa macam2 jenis kuih. Time ni la dpt rase mcm2 jenis tau. Suke sgt....hihi... oh ye, bile duduk kampung memang diet terpaksa dilupakan...haha...tak tahan wei makanan byk..sedap pulak tu...aku belasah je...huhu.. bile balik kl mula la cepat2 cari penimbang..53kg! Hambik kau! OmG!! Memang naik 2kg. Haha...so semalam terus exercise kaw kaw punya :-)

Settle cerita kenduri arwah pada jumaat lepas.. hari sabtu pula aku dan fil ke melaka wonderland pula...mandi manda kat sana. Maklum la dapat tiket murah. Beli satu dapat satu! Sekali masuk rm32 utk satu kepala...so dah jimat kat sane..best! Bawe anak2 mandi sampai gelap kulit kami anak beranak..haha...pasni gigih la mama nak memutihkan kulit semula...haha (perasan kulit putih la konon :-)

Selesai sudah percutian di kampung...balik kl ari ahad...tu pun sempat lagi singgah ke kenduri aqiqah sedara mil... makan nasi lagi...nasi minyak pulak tuh! Adoii...

Ohye, ari jumaat dapat perkabaran dari abah pasal kereta aku yg kat parking..tayar ade paku..not say paku la..actually kene nat @ screw yang agak panjang. I was thinking where did I go before balik kg??? Sampai boleh terpijak nat itu...ermmmm... sampai sekarang tak tau mcmne leh tercucuk tayar kete dgn nat.... so my hubby anta kete ke bengkel tayar.. tayar masih boleh digunakan...alhamdulillah. ..TAPI......Tayar dua bijik kat depan dah koyak! Merekah! Ni salah aku....memang salah aku...sebab jarang pam angin kat tayar kete...kalau keluar dgn suami then bawe kete aku baru la dia tolong pam kan...uwaaaaa... dua bijik tu! Taubat aku xnak buat lagi...kene la bebelan en. Suami...hoho
..sekarang kene la merajinkan diri utk pam angin sekurang-kurangnya 1minggu sekali... sob sob sob T_T
Terpaksa la beli tayar second hand sebab wit dah sikit... :-( sedih tul la....

Ok, rasenye tu je nak cerita...nanti kalau ade aku cerita lg yeh...take care and bubye...

May 28, 2013

Sabar dan tabah la..

Salam semua....

Sebelum tidur, sempat aku update blog....arini seperti biasa..pagi hantar anak2 pergi rumah opah mereka.. Keje macam biasa.. Nothing special or good news today. Cume bad news yang baru dapat tahu malam semalam adalah pergi nya puteri sulung en.ben iaitu cikgu diet kamikaze ku... Sedih sgt bile dapat tahu...anak dia baru saja berusia 8 bulan... Dengar cerita berlaku kemalangan dan anak nya tidak dpt diselamatkan...wallahualam....

Ya Allah, kau tabahkan la kedua ibu bapa puteri itu agar mereka dapat menerima dugaan dari Mu yg cukup hebat itu... Dan kau temukan mereka semula di syurga mu Ya Allah.... Sesungguhnya Kau yang menjadikan kami dan mematikan kami...


*** Al-Fatihah kepada iman soffiya...semoga dia bahagia di sana...

Amin.......

May 26, 2013

Short vacation di GOLD COAST MORIB

Salam semua...

Ok, dah settle kemas rumah, basuh kain, sidai kain, gosok bju utk keje esok... anak2 pun dah lena diulit mimpi.... tibe la mase mama meng'update' blog...huhu

Short vacation di gold coast morib (GCM)...just for one night only... saja bawe anak2 mandi manda... actually book dah lama dah.. bulan 3 kalau tak silap. Tgk mcm best je gi GCM ni... mule2 nak pergi awal bulan 5 sebab nak sambut besday my hubby tp tarikh pula tak ngam pulak... kalau booking utk date besday, boleh la book birthday pakej (dpt birthday cake & gift)..

     Aku book studio suite je.. memandangkan pergi hari cuti, harga nya agak mahal.. satu malam dlm rm290. Yang ni termasuk tiket theme park for 2 person dan breakfast for 2 person. Oh ye, tiket theme park harga dewasa adalah rm35 dan kanak2 rm20... kalau tak nak menginap disini pun boleh...just beli tiket theme park saja.. yang untung menginap adalah kita boleh main theme park selama mana kita menginap di GCM ni...syaratnye tag di tangan jangan ditanggalkan...

     Perjalanan dari cheras kajang ke GCM ni adalah dalam 1 jam..kami guna jalan dari putrajaya->banting->morib... perjalanan pada mulanya lancar tetapi berlaku perkara yang tidak diingini bile kami dah masuk area banting menuju ke morib... dugaan buat kami iaitu kereta mati enjin tibe2.. tapi syukur Alhamdulillah, kete kami mati enjin di kawasan bengkel kete. Ada lebih kurang 4 buah bengkel dikawasan tu... aku dan suami sangat2 bersyukur krn semuanya dipermudahkan oleh Allah...

    Sampai je di GCM kami tidak dibenarkan check in awal. Mase tu baru pukul 12tghari.. perut dah lapar..ape lagi, kami pun makan nasi dalam kereta ;') memang aku ade bekalkan nasi dan lauk utk makan tghari kami.. pas makan terus bawe anak main air kat theme park. Ohye, walau tak boleh check in bilik lagi, tapi kami dah diberi tag tangan utk masuk theme park :-) memang agak besar theme park tu if nak compare dgn kolam yang ade kat hotel2 lain.. so ape lagi...salin baju dan mandi manda sampai la pukul 2.30ptg...pastu terus check in..

     Bilik studio suite kami memang besar! Sgt luas dan bilik mengadap theme park. Dan yg paling best ada jacuzzi!! Wah.....bestnye....mcm jakun lak kan...haha... first time tidur hotel yang ade jacuzzi ni.. huhu

     Ok, malam plan nak jalan2 amik angin luar.. tapi anak2 dan tido..awal gak adik dan kakak lelap... letih main air tu :-) so kami lepak bilik je...sambil tgk cerekarama.. esoknye selepas sarapan kami sambung mandi lagi :-) tapi kali ni adik tak berapa syok..kene air je menagis.. mungkin sebab air sejuk..

    Check out jam 12ptg.. beratur agak panjang utk check out. Maklum la cuti sekolah kan... bagi aku best gi tempat ni...terutama bile bawa anak2..budak2 kan suke main air... so, aku highly recommended pada korang.cume lagi best kalau dtg bukan pada cuti sekolah @ hari bekerja bagi mereka yg tak suke berasak2 ye.. ok, jom layan gambar2 kat bawah ni...

***gambar berterabur sbb gune upload & update gune handphone :-)

May 22, 2013

Ape aku nak buat??

Salam readers..

Aku tgh duk pening pikir kan anak ku qalesya ni... umur dah 3 tahun 1 bln... sgt3 la hyperaktif! Ok, aktif tu bagus drpd pasif kan... tapi dia sangat laaaaa aktif! Dah macam anak laki lak tau... pening mama dia pk kan mcmne settle masalah ni...

Hyperaktif satu hal...pastu suke sangat kacau adik dia :-( kacau kasar tau. Tampar la..tolak la.... ketuk la...jangan adik dia dtg dekat dan usik brg2 dia memang dia akan tolak adik. Dah bagitau byk kali kat dia... jgn pukul adik....tapi wat juga...kadang2 naik gak tangan ni kat kaki dia...geram ! Tapi pukulan seorang ibu tidak la sampai mendera...just nak bg peringatan kat dia...Tapi jauh di sudut hati aku sedih sgt! Selalu pas dia nangis memang aku akan pujuk dia...cakap kat dia sapa adik tu...time tu memang dia akn ckp dia sayang adik.. taknak pukul adik dah... tapi last2 wat lagi...

Aku dapat rasakan yang dia tidak betul2 paham apa yang kita cuba sampaikan... budak kan...nak membesar mcmtu la...nak pula dpt adik mase dia usia sthn lebih.. belum mengerti yang dia dah jadi kakak...dan belum puas dia bermanja.... tapi selepas lahirnya adik, kasih syg aku padanya tetap same...tetap kuat dan tetap sayang! Sama adil dia dgn adik dia... Mana ada ibu yang xsayang anak yg dia kandung 9bln kan... aku tau dia xpaham semua tu... masalah aku sekarang adalah mcmne nak bagitau dia supaya tak kasar dengan adik dia... korang ade tips tak??? Pls share with me how to handle this :-(

Bile dah hyperaktif ni.... masa tidur dia pun dah lain... tak nak tidur awal.. selalu dia tido mesti pukul 12 mlm keatas! Dia akn tahan mata tau.. sampai aku marah2 dia suruh tidur... memang mengamuk dia taknak tidur...last2 aku biarkan dia atas katil dan bagi dia main ipad... nanti bile penat sgt sure tertidur lah tu... so masalah sekarang mcmne nak ajar dia tidur awal? Tidur sgt penting dalam perkembangan kanak-kanak.... kat sini mama dah pening lagi.....pls help me :-(

Qalesya sayang, mama akan cuba didik kamu sebaik boleh....mama akn pastikan kamu jadi anak yang dengar kata dan solehah. Please tlg mama ye sayang... I wish she could understand me now :-(

**aku yang buntu @_@

May 18, 2013

Senangnye buat coklat ^_^

Salam dan selamat berhujung minggu...

Minggu ni duduk umah dgn anak2 je sementara en. Hubby keje shift pagi.. so plan memasak arini adalah nasi ayam sahaja. Dah lama plan nak msk nasi ayam. Tp ntah nape xpernah nak buat. Tapi this entri bkn nak cite pasal nasi ayam tapi pasal coklat. Buat coklat sgt la senang rupanye.. sedap lak tu...hihi.. meh aku kongsi resepi dan cara membuatnye ok..

Bahan-bahan:

-Compound coklat (yg ni leh dpt kat pasaraya.jgn beli coklat masakan ye. Coklat ni mesti ada tulis compound ok)
-Badam yg dah dipotong kecik..(sangai dulu ye)

** mule2 korang cairkan coklat guna kaedah boil ye. Mcm aku pula, aku masak air dgn kuali. Bile air dah panas mendidih, padamkan api . Pastu aku amik tupperware yang agk besar dan tahan panas. Aku patah2 kan coklat bar tadi dan masuk kan ke dlm tupperware tu. Kacau sampai coklat tu cair...
** pastu tuang la coklat tu atas acuan.. then korang kene ketuk2 manja acuan tu agar coklat tu sebati.. pastu letak badam kat atas permukaan. Kalau nak gaulkan sekalu badam dgn coklat tu pun boleh...
** pastu simpan jap dlm peti ais.. senang sgt kan?? Tapi korang kena make sure tiada percikan air masuk kedalam coklat yg sedang cair tu ye. Klu termasuk alamatnye memang coklat xmenjadi ok. Aku pernah kena dulu...huhu..

Ok, selamat mencuba :-)

May 16, 2013

Suke bile kurus :-)

Salam semua...

Sape suke kurus? Angkat tgn.... saya! Saya! Saya!! Hihi... semua suke kurus terutama nya wanita. Bukan bermakna gemuk tu tak cantik ok... sebenarnya kecantikan bukan pada paras rupa saja... bagi aku ianya menyeluruh. Merangkumi peribadi dalaman dan luaran... kalau orang tu cantik tapi perangai macam #$@*@% £=€.. pun xguna juga kan.. sebab kecantikan datang dari dalam.. ape ni cite pasal cantik pulak.. tau la tuan belog tak cantik pun...huhu...

Eh sebenarnya nak cite pasal kurus la...hihi.. aku suke sgt sebab berat dah menujukkan kepada angka yang positip :-D  yes! Aku berjaya turun berat badan tanpa ubatan. Syabas utk aku.. puji diri sendiri nampak :-)
Yela..setelah bertungkus lumus akhirnya berjaya... so sekarang aku kne maintain je... tak nak berat naik lagi..Melainkan klu aku pregnant mmg xleh nak kata ape :-D

Berat sebelum join diet kamikaze ialah 60kg.. kdg2 klu terOver makan, akan cecah 63kg! Tapi sekarang berat ku around 51kg..horey! Horey!! Bukan mudah utk berada dikedudukan ini ok.. lega sgt sbb dpt buktikan pada mereka yg sukeeeee sgt ckp aku gemuk dulu.. (memang dulu aku gemok)...kekeke... kurus aku bkn semata2 utk cantik...tapi utk kekalkan kesihatan memandangkan dah dekat nak masuk 3 series ni.. risau! Klu tak jage dari sekarang, bile lagi kan... selain tu bile dah kurus ni, encik abang makin geram...haha! Ni xleh cite.. sensooooood sgt....kahkah

Ok2 nanti kite cerita lg ok... nak sambung keje... bye :-)

May 15, 2013

Sayang anak-anak mama

Salam semua readers..

Rasa macam dah lama tak cerita pasal anak-anak mama.... yang sulung dah 3 tahun 1 bulan...yang bongsu dah 1 tahun 3 bulan.. cpt je dorang dah besar.... dan masih lagi tak percaya aku dah ada dua anak! :-)

Aku mula dgn syahidah nurqalesya ye.. anak dara aku yang sorang ni dah pandai mcm2 dah. Antaranya pilih baju apa yang dia nak pakai. Kalau tak kene gaya, pakai pampers je tau. Tu nasib baik nak pakai pampers. Jgn dia ckp tak nak pakai pape dah la... mmg aku mara. Aku ni garang tau. Hihi...sekali sekala kene garang. Tp garang2 aku pun last2 aku gak yg dia cari pastu :-) biasa la...syg anak ditangan2 kan... mama marah bkn sbb xsayang...

Qalesya kuat marah dan jerit! Pantang ade yang tak kena je...mula la menjerit dan melenting! Kecik lagi pandai melenting ye...ikut perangai sape??? Aku kot....haha... ni yang pening kepala mama papa bile pk cara nak bg dia cool....nak pula bile kita tak paham ape yang dia ckp dan minta ... selalu aku ckp dgn dia 'kaklong, mama xpaham kaklong ckp ape.... ' mmg dia akn mengamuk pastu sampai menangis2 repeat word dia...aduhai syg ku qalesya...

Sekarang kite cite pasal adik qalesya pula ye .. syahidah nursyaurah...ni selalu jadi mangsa buli oleh qalesya...cian adik... tp adik sekarang pandai lawan balik tau. Xpadan yang kecik! Tp last2 dia yg nangis...alahai adik...adik.... Adik dah mula paham menerima arahan ;-) minta tolong buang sampah kat dapur, tlg amik remote tv dll... terkedek2 la dia tlg bawe....

pastu yang paling best bile mama tanya ' adik nak nenen??... dia jwb 'abuu....abuu...' sambil selak baju aku...haha...ntah mane la perkataan dia amik tu....pastu adik pandai merajuk sekarang ni... tau je bile org marah dia...terus menangis...hihi... pastukan adik kalau mama papa tinggalkan dia nak pergi keje, dia tak menangis tapi akan termenung...mmg dia xkan pandang kite langsung! Konon2 sedih la tu sbb nak kene tinggal..haha...so cute la adik :-)

Syukur Alhamdulillah sbb anak2 membesar dpn mata.. mereka adalah harta dunia akhirat aku dan suami... semoga Allah lindungi anak2 kami dari segala musibah dan bencana.. amin... semoga anak2 mama membesar dgn sempurna dan jadi anak solehah... Amin Ya Rabbal Alamin...