February 26, 2013

Zoo negara

Salam...

Ok, abis dah cite pasal birthday party syaurah ye.....lega mama ni..hihi...sebelum majlis punya la kelam kabut...ni baru majlis harijadi...nti ank dah nak kawin, sibuk lak uruskan kenduri mereka..ahaks :-)

Semalam aku follow kakyong tercinta gi zoo negara kat hulu kelang....saje je mengikut...nak bawe qalesya tgk haiwan secara real....tapi sayang nya, zoo negara yang sepatutnya dipenuhi dgn haiwan2 hanya lebih kepada melawat hutan simpan...adoi....~

Nape aku ckp camtu?? Sebabnya tak byk haiwan kat sana...yang ada pun yang biasa kita lihat seperti burung, rusa, lembu, kerbau, badak.. Yang garang seperti singa, harimau pun seekor je dalam kawasan mereka...itupun tido je haiwan tersebut....kecewa sungguh! Mungkin sebab kiteorang gi sane bukan waktu cuti sekolah atau hujung minggu kot....

Ohye, lupe nak bagitau harga tiket...dewasa rm25 dan kanak2 rm6 untuk mereka yg diatas 6tahun hingga 12tahun...kebetulan pergi sana ada kumpulan kanak2 tadika sedang buat lawatan..so, meriah sikit la dengan suara mereka..tu pun dah nak balik dah mereka...
Lagi satu, peta utk zoo negara harus dibayar ok...bukan free tau...rm2 utk sehelai..biasa peta macamtu selalu dapat free je...erm, nasib baik dlm zoo tu, tandas xkene bayar! Kalau x, tobat xmo dtg lg :-)

My sister said taman burung lagi best...xtau la best macam mane sebab belum sempat singgah lagi :-) ok, kalau korang berminat terus je beli tiket zoo negara kat sana..banyak juga gerai makanan dibuka di dalam zoo...tapi almaklumlah harga nya..mak ai, melambung ye :-)

Hampir ke jalan keluar zoo, hujan turun dengan lebat selebatnya...kami berteduh sambil makan keropok..hehe...adik lak mintak nenen dan terus terlelap...nasib baik qalesya xbuat hal...baik je anak dara mama ni...hehe...suke mama :-)

Balik dari zoo, kami terus menuju ke satay haji sahmuri, kajang....isi perut then balik rumah...lain kali kite gi tempat lain pula ye qalesya dan adik .... :-)

Ok, tu je nak cite....hihi...











Syaurah's Birthday party @ KFC, Balakong cheras

Assalammualaikum.....

Alhamdulillah selesai sudah birthday party utk syaurah ahad lalu... Majlis yang sangat meriah dan ramai tetamu yang datang...adalah dekat 70org termasuk kanak2...

Aku dan adik kesayangan (ija) ke lokasi sejam awal sebab nak tinjau keadaan kat sana...sampai je sana, along (person incharge party) dah decorate tingkat atas kfc tu...seminggu sebelum tu memang aku dah call kfc party line utk request red theme for decoration...kebetulan lak kfc kan dalam tu dinding warna merah dan oren...so, kena lak belon warna merah...so memang nampak la red theme tu :-)

Pukul 2ptg tetamu dah sampai...so, sejam pertama semua tetamu dijemput makan dulu...untuk party, kfc ada 3 pakej...A,B dan C... Pakej C untuk tetamu lebih dari 3O org... Dlm pakej ni, ayam sebanyak 42 ketul, chicky meal 20 set dan makanan yg lain seperti nugget, kentng goreng,chezzy wedges (betul ke ejaan aku ni :-) dan kek 1kg utk birthday party....oh ye, birthday girl and papanya masih kat rumah masa tu...pukul 1 lebih baru dorang gerak...

Person in-charge adalah Along @ nama betul dia liza :-) along yang sgt slamber orang nye, sporting dan character dia memang sesuai dgn job dia...memang best bila dia handle party ni...semua seronok dan yang paling penting kanak2 sgt excited main game yg disediakan...

Syukur sebab qalesya dan besday girl syaurah tak meragam...dan yg paling penting mereka sihat on that day....cube korang imagine kalau dorang xsihat, mesti mengamuk je kan.....good girl la ank2 mama ni :-)

Jam terakhir selepas game, acara potong cake...time ni la chicky @ ayam besar tu keluar :-) ramai gak la budak yg nangis sbb takut...mula2 syaurah ok je...maybe dia xperasan kot...bile time nak menyanyi lagu birthday, dia dah perasan sebelah mama dia ade makhluk besar...terus dia terkejut dan hampir menangis !! Haha...dalam takut2 tu, kepala dia masih lagi duk melilau cari makhluk bernama chicky tu....tapi aku still cover supaya dia xnampak chicky sbb xnak dia menangis time nak potong kek tu...

Oh ye, kek aku tempah red velvet dari sorang kakak ni...duk area ampang...berat cake 2kg, harga rm85 je :-) memang superb rasa kek dia...cume decoration kek kureng memuaskan sebab kakak tu cakap, red velvet memang xleh nak hias sgt...sbb cake dia guna cheese cream...ok,xpe..yg penting cake sgt marbelos ok :-) kfc bg kek 1 kg je...choclate flavor...tu kek biasa je...ok la dari xde kan :-)

Kos keseluruhan adalah rm5rts lebih...harga Lebih kurang mcm kat A&W masa time qalesya birthday dulu... So, aku dan husband sgt2 berpuas hati birthday party kali ni...ala, bukan selalu ka...just for 1st year birthday anak2 kami je...

Ok, korang layan kan jela pic kat bawah ni... Cube tgk happening ke tak....hihi

** thanks again to all my relatives from my side and hubby side...and also my friends coz spend your time to come to my daugther's birthday party.....love u all ~







































































February 20, 2013

Syahidah Nursyaurah 1 tahun.....syukur

Salam semua....

Alhamdulillah puteri ke2 aku iaitu syahidah nursyaurah dah genap 1 tahun harini.....mama suke sgt.....terbayang lak mase melahirkan dia...awal 1 minggu dari due date... Hanya 3 kali push, aku selamat lahirkan baby seberat 3.18kg ni.... Dan sepanjang tempoh berpantang, syaurah anak yg sangat baik.... Xbyk meragam.... Malam pun tido je..... Mmg berbeza sgt dgn yang petama dulu...ala, biasala...lain anak, lain ragamnya...kan? :-)

Semalam aku keluar office pukul 7ptg...balik lambat sebab ada meeting... Selepas je meeting terus shut down pc, angkat handbeg trus turun lift ke kereta... Singgah jap kat tesco extra cheras utk beli kek... Just beli simple and small cake je... Nak wat pre-celebrate utk syaurah... Sangat2 la dia excited bile mama, papa, dan kaklong menyanyikan lagi happy birthday...tambahan pula, lilin dinyalakan... Memang xduduk diam si kecik ni tau :-)

Ok adik, mama sentiasa doakan semoga adik membesar dengan kesihatan yang baik dan semoga panjang umur juga sentiasa dilindungi Allah selalu...dont too noty yea....noty sikit2 xpe :-) ok, ahad ni kite celebrate birthday adik ok...time tu adik akn jumpe ramai kawan2 :-)

Papa, mama, kaklong sayang adik sangat2....mmmmuah!! utk adik :-)

** ohye, syaurah masih menyusu badan bila ada dengan mama...Alhamdulillah, susu mama untuk adik masih ada.... Walaupun mama dah tidak pam....Semoga mama terus menyusukan adik selagi termampu...insyaAllah.....





February 19, 2013

Bila 'bendera merah' datang....

Salam semua....

Balik opis tadi dah rase lain mcm...sampai rumah tgk2 dah turun dah.......korang bayangkan...mengandungkan syaurah 9bln, umur dia sekarang dah nak masuk 12 bln... Berapa lama 'bendera merah' xturun2!!! Kan....lame dah xrase.....huhu...nasib baik perut xsenggugut teruk...just sakit2 manja aje....

Ni turun agak lambat jika dibandingkan masa selepas lahirkan qalesya dulu...mungkin sebab kali ini aku breastfeed syaurah agak lama...tambah lagi kat opis perah susu....tapi start bulan 1 aritu aku dah xperah....bkn sebab xde susu.... Ada.... Cuma dah xperah di opis...balik rumah baru syaurah direct breastfeed.... Ohye, plan nak mkn ubat perancang...tapi kene consult drpd doctor dulu...nanti selepas birthday syaurah nanti la...sekarang aku sedang menyebukkan diri dgn persiapan majlis nanti....

Ok, dah lewat ni...sok kena bangun awal...gudnite uols....semoga mimpi indah2 ye....
Assalamualaikum.......

February 18, 2013

qalesya oh qalesya

Salam hari isnin uols...
Mondoy bluess ye?? Haha...same to me la....suddently miss my doters....rindu kt qalesya dgn adik.....biasa la,klu xbz kt opis,mula la asik pk anak je....kan? Bg yg ada anak mesti akn selalu pk anak.....padahal balik keje kang jumpe anak...hehe....

Ok,berbalik pada title kt atas...apa dh jadi dgn my little angel , qalesya?...xde pape....just nk story lately dia kuat makan ;) saya la mama yg paling happy bile anak mkn byk....hehe... pastu qalesya skang byk suke dgn susu anmum dia... u all imagine, after 1hour dh susu, dia boleh mintak lg...'mama, susu.....' ...sometime,pas mkn nasi pun minta 'mama,nak susu.....' ;)

Suke sgt bila ape yg kite msk, anak suke mkn kan? Rase semangat nak msk utk dia...mcm2 resepi mama wat utk qalesya ;) berat dia skang dh 16kg..bln lepas 15.4 kg je... naik kan...budak tgh bselera...nak mbesar...mama suke sgt2 ;) kalau x, susah hati mama kalau anak xnak mkn..

Ok, nti kte jmpe next entry ok...bye semua ;)

Published with Blogger-droid v2.0.9

February 14, 2013

Diet kamikaze memang TERBAIK!!!

Salam pagi khamis semua....

Arini nak update skit progress program diet kamikaze yg aku dah ikut secara serius sejak bulan 11 thn lepas...hihi

Mule2 join group en.ben...(malu la time ni..dah la pendek, gemok la tu...haha)
Pas dah bace ebook en. Ben, aku mula start dgn bersungguh2... Dengan menjaga pengambilan kalori setiap hari (aku xleh amik kalori lebih dari 1400k) utk kurus...tapi xbermakna aku perlu berlapar ok... En. Ben ajar perlu makan 5 kali dalam sehari... Sarapan, lunch, tea time, dinner and supper! Waaaa....byk kali mkn kan?? Memang xkan rase lapar...percaya la... En. Ben ajar mkn 5 kali supaya dpt meningkatkan metabolisma diri...disamping mengawal perut kite dari jadi sgt lapar....klu kite skip mkn, kita akn jadi sgtttt lapar then kite cenderung utk mkn lebih pada sesi mkn seterusnya!

Tp harus ingat, setiap kali mkn tu bukan makan melantak tau...en.ben ada bg jadual pemakanan yg sgt best....cthnya seperti:-

Sarapan: roti krim gardenia 70cen + air kotak ducth lady
Lunch: meehun sup
Tea time: biskut tiger 5keping @ biskut oat
Dinner: meehun tomyam
Suppen: biskut tiger + milo panas


Ni cth time table mkn en. Ben bg kat aku.... Actually kami yg menyertai program ni perlu melalui fasa 1, fasa 2 dan fasa 3.... Selepas itu korang akn rasakan perubahan kat bdn korang...xpercaya?? Cuba la....aku dah cuba :-)

Dlm mase melalui fasa tersebut, senaman harus dilakukan setiap hari at least 20 mnt...en.ben akn bgatu senaman yg cukup mudah dilakukan kat rumah...bg yg tidak ada byk masa...seperti aku...hihi

Ok la, xnak cite byk2... Nti en. Ben mara...hihi....klu korang berminat, jom la sertai group en ben...mmg best dan puas ati sgt!! Leh gi kat link ni ye.. www.dietkamikaze.com

Ni pula gambar aku dulu dan sekarang :-) tapi aku masih belum mencapai berat ideal...masih dlm proses...hihi



February 13, 2013

Maaf ku pinta...

Salam semua....

Terima kasih Allah kerana membukakan hati ku untuk memohon kemaafan kepada dia... Sekarang terpulang padanya samada mahu memaafkan aku atau tidak... Seperti kata pepatah, jika kita buat salah pada Allah, harus minta keampunan padaNya...jika kita buat salah pada manusia, kita harus minta maaf pada manusia tersebut.....

Aku sanggup ketepikan soal 'siapa salah' dalam hal ini.... Biarlah...Allah yg lebih mengetahui segalanya.... Biar kita yang merendahan diri, memohon kemaafan.... Tidak salah kan? Kerana itu satu perbuatan yang mulia....

Semoga ucapan maafku diterima krn aku tidak mahu berterusan memendam rasa ini.... Biar ku lerai satu persatu itu agar hidupku sentiasa tenang... Setenang air sungai yg mengalir....


** syukur, dia memaafkan aku tatkala aku menulis entri ini.....syukur Ya Allah.... :-)

February 12, 2013

I'm pregnant!!!

Salam semua.....

Haha...tgk tajuk entri kat atas tu....terkejut x??? Hahaha..... Saje je wat tajuk gempaq...kihkih...itu semua dusta belaka......huhu

Sebenarnya mlm tadi aku mimpi aku pregnant.....hoho... Boleh tak mimpi camtu.. Aku mimpi kat satu tempat yang xsure kat mane...tibe2 dpt tau aku pregnant 3 bulan...perut pun buncit sikit...time tu pun aku terkejut yg aku pregnant..kiranya dalam mimpi pun terkejut la....pstu dlm mimpi terbayang yang aku dah mkn nenas....tapi aku pregnant...haha...ape agaknya maksud mimpi aku tu ye?? Adakah........oh, no no no no........ Not now ok....im not ready yet....bukan nak tolak rezeki tapi aku merancang utk anak ke3 mungkin bila qalesya dah nak masuk sekolah....tapi aku hanya merancang, Allah yang tentukan segalanya...kalau Allah nak bagi aku anak mase terdekat ni, aku terima je.... Sbb perancangan Allah lebih hebat dari kita semua :-)


** selamat thn baru cina kpd semua yg menyambutnya....
** sok dah start keje....arap jalan xjem sbb sekolah masih bercuti hingga jumaat ni...




February 8, 2013

saje xtau nak update ape @_@

Salam pg jumaat yg sejuk........

Ujan rahmat dari awal pg hingga sekarang ni.....sejuk giler duk kt opis, bwh econ!! Giler la....bdk2 staff sni relax je....xsejuk ke? Ke kulit aku dah nipis?? Hoho....

Arini tak tau nak update status ape....boring lak....tp cite trbaru aku skang tgh sibuk utk persiapan birthday puteri ke2...syaurah syg...tp xla bz sgt...mengada je aku ni membzkan diri...haha...,padahal semuanye kfc yg handle....byr je kt dorang...nanti bawe diri je...ngeee...

Cume skang aku tgh mencari org yg leh ambik tempahan kek...ada dh contact a few bakes..tp dorg semua ckp xsempat...sbr jela...xpe,byk lg bakes kt luar sane...hope dpt la b4 birthday party...yg penting seap dan cantik....;)

Goody bag utk tetamu pun dah order..mungkin arini akan dpt...nti cuti raya cina leh la aku pack kan...

Arap birthday party adik ni semeriah birthday party kaklong dulu...semoga semuanye brjalan lancar....amin.....

Published with Blogger-droid v2.0.9

February 6, 2013

kenangan itu....

Salam uols....

Tibe2 smlm aku teringat semula kenangan bile aku dpt tau aku pregnantkan kaklong dan adik....seronok sgt time tu...meh sini aku story skit yeh..wat ingatan ank2 ku bile dewasa kelak ;)

(Kaklong)

Mase lepas kawin, aku dgn hubby masih duduk bjauhan..dia di terengganu dan aku di kl..memang kami merangcang utk tidak ada anak wat mase tu sbb jarak dan mase..dlm proses sthn hubby nak mintak tukar ke kl, mase tu la dia akn pulang jmpe aku setiap bulan..skali balik,dpt la 1minggu kami bersama...selepas sthn bkahwin bru hubby dpt tukar ke kl...bln ke4 masa hubby di kl, aku lewat dtg bln 3 hari..mase tu kat office...excited nak check samada aku hamil @ tidak...terus beli pregnant test kat guardian..masuk je office terus gi toilet utk test!! Haha... excited giler..mula2 xperasan ada double line..kelihatan sgt samar2...tp double line ada!! Terus call hubby... bile bgtau dia, dia terkejut sbb xsangka...malam tu kami trus gi jumpe doctor..then doc bgtau dah pregnant 8minggu :) aku selamat lahirkan baby yg putih dan comel yg diberi nama syahidah nurqalesya..lahir pd 11hb april 2010. Berat 3kg. Bsalin seara normal... syukur

(Adik)

Selepas kaklong berusia 1 tahun 4 bulan, aku di sahkan hamil lagi ;) pd mulanya aku dan hubby merancang utk 2nd baby selepas qalesya umur 2thn, tp kita hanya merancang...Allah yg tentukan segalanya...mase sebelum dpt tau aku mengandung, bukan sbb lewat dtg bulan sbb mase tu period dah tak teratur..ada rase mcm mual2, selalu letih...mase keluar jln2 dgn hubby, trus singgah watson utk bli pregnant test..saje nak test..manetau ada,leh bjage2...balik rumah trus test..tgk2 double line! Betul tanggapan aku... i'm pregnant again! Mase tu hubby pun ada..kteorg terkejut, tergamam! Pd mase yg sama gembira!! Mcm2 perasaan mase tu...rezeki Allah nak bagi tanpa diduga ;) alhamdulillah selamat lahirkan seorang lagi puteri yg diberi nama  syahidah nursyaurah pada 20hb february 2012, berat 3.18kg... bsalin secara normal...syukur...

Sekarang hidup mama ada kamu qalesya dan syaurah... kamu penyeri hidup mama dan papa...mama bangga dpt lahirkan kamu berdua...mama doa agar anak2 mama dpt jd ank yg solehah dan berguna kelak...amin...

Published with Blogger-droid v2.0.9

February 4, 2013

happy birthday mak ku sayang...

Salam semua...

Mak.......happy birthday yg ke 49thn pd 24 january lepas...ya Allah, ni dah bln february adah ooii........bru nak update kt blog ke?? Ampun ye mak..... bkn sengaja.... xpe,yg penting kami adik beradik sentiasa ingat tarikh lahir mak.....mak sentiasa ada dlm hati kami....:)

Sehari sblm besday mak, aku dgn hubby gi beli kek dan willy satay... tp mak ckp satay hj samuri lg sdp...hohoho......abah pun ckp cmtu.....tp bg aku, ni satay paling sdp aku pnh rase...hehe

Takde kejutan like abah's birhday pd thn ni sbb sehari sblm birthday, mak dah ckp 'lusa birthday mak' :-) mak selalu ingat tarikh lahir dia..mcm abah lak selalu xperasan...tp abah ingat....ble msuk december je abh ingat besday dia..tp ble dh dkat shari dua, dia lupe dh ;)

Pape pun, adh doakan semoga mak dilanjutkan usia....diberikan kesihatan yg baik, sentiasa ceria, murah rezeki.......amin ya rabbal alamin.....

Adah syg mak ketat2!!!! Tq sbb mak juga lahirkan adah didunia ni......tanpa mak, xde la adah kt dunia ni..... tq mak sbb besarkan adah...dan skang mak pula jage anak2 adah..... tq Allah ke atas kurniaan ini......syukur sgt2!

Published with Blogger-droid v2.0.9