March 30, 2013

Blackout!!!!

Salam semua....

Ni story hari khamis punyer.....syok2 anak beranak tgh tidur,pukul 4 pagi tibe2 blackout!! Time tu xsedar mule2 blackout...adik yg kejutkan mama selepas dia merengek. Mungkin kepanasan...then aku trus kejut my hubby suruh check kan suis utama..mule2 ingatkan satu block. Rupenya rumah kiteorang je blackout!! Haaa.....mase tu dah start pk, aku xbayar bil api lg ke? Eh...baru2 ni dah byr...... Atau kiteorang guna electric terlalu byk mlm tu??? .......eh.....xla.....cume charge hanpon time tido je......then ape lagi...aku trus call tnb di talian 15454 dan buat laporan.... Time ni qalesya dah terjaga tapi adik masih lena tidur.....

sejam selepas laporan dibuat, tnb punye org pun datang... Baru je kiteorang buke pintu, tibe2 ada orang dari tingkat bawah panggil ' bang, rumah kiteorang kat bwh ni pun xde tektrik!' Laa......rupenye separuh dari block aku pun xde lektrik gak......trus org tnb turun bawah dan periksa rumah elektrik kat bawah.....stgh jam selepas tu baru ade semula.....tapi sampai sekarang aku xtau ape punca kejadian....mungkinkah orang curi kabel?? Wallahualam....


* agaknye kalau aku X report kat tnb, korang rase ada orang tnb akn datang x??? Erm......itula dia sikap kejiranan yg kena ada pada setiap insan.....

March 26, 2013

Malas nye....

Salam smua.... Kemalasan melanda untuk update belog.....huhu... Nanti ade mood baru update ye....hihi...


Bubye.... 😉

March 21, 2013

Get well soon sayang mama

Salam semua...

Arini dah masuk hari ke3 qalesya demam...sedikit batuk tapi kahak sangat la byk!! Boleh dgr melalui batuk dan pernafasan dia..

Selepas sehari jumpa doktor, semalam jumpa semula dan doktor bagitahu kahak masih byk dan qalesya kena amik nebulizer sebanyak 4x! Kesian ank mama ╮(╯_╰)╭

Dah 3 malam tidur nya terganggu... 3 malam juga lah mama jadi burung hantu..huhu...mama sanggup syg sebab nak pastikan ank mama sihat...

Mula2 qalesya demam aku terus balik rumah dari tempat kerja..hari kedua terus amik EL sebab nak jaga qalesya.. kalau ikutkan hari ni juga mama taknak gi keje sebab qalesya masih tak sihat.. tp terpaksa kerja juga memandangkan tiada org jaga office ╮(╯_╰)╭

Kalau harini masih tak ok, aku dan hubby akan bawa qalesya ke hospital. Bkn xnk bawa dari awal..aku cuma tak sanggup tgk qalesya kene cucuk dan tidur di wad..tapi jika keadaan memaksa utk kami refer hospital, kami akn buat..yg penting anak mama sihat!

Rasanya dah lama qalesya tidak jatuh sakit sbb dia sorg yg sgtttt aktif! Tapi bila sakit, mcmni la jd nya....teruk! Ya Allah, sembuhkan la anak ku....aku rindu gelak tawa nya....aku pohon padamu agar kau lindungi anak-anak ku dari segala musibah dan berikan mereka kesihatan yang baik....sesungguhnya Kau maha penyembuh...amin...

** qalesya,be strong ye sayang...mama know u r strong!!... mama love u soo much!! ♥

March 19, 2013

Cepat sembuh ye kaklong

Salam semua silent reader :-)

Lame gak menyepi...sebab xtau nak story ape...hihi...

Minggu lepas syaurah xsihat...dia kene cirit-birit..ntah apa yang dia makan sebab dia sorang je kene..aku suspect dia ada mkn makanan yg dikutip..samada umah aku @ opahnye... tapi selepas 2 hari, adik dah sihat....xde dah cirit birit...alhamdulillah...

Tapi sejak semalam, kaklong pulak tak sihat....dia batuk dan demam skit...dah dua mlm dia terjaga tgh mlm sbb batuk dan xselesa...kesian kaklong..arap2 dah ok dah...tapi kaklong tetap aktif mcm biasa :-)
Anak2 mama kalau xsihat, tetap cergas je...mereka kuat lawan sakit! Mama tau tu...mama nak kamu kuat walau apa sekali pun...

semoga anak mereka sentiasa dilindungi Allah swt....amin....

*xsabar tunggu weekend* hihi

March 12, 2013

Moment itu...

Salam semua....

Arini bangun lambat...sedar2 dah 7.45pg!! Terus lompat turun katil, capai towel and mandi!! Nasib baik en hubby ade..dia off arini...tgk kan budak2... Haru jadi pg ni....jalan pulak jem! Sampai opis 9.30pg..amik kau! Lantak la...bukan selalu lewat mcm tu...huhu

Ni semua gara2 tido lambat semalam..pukul 2 pg rase nya...hahaha...mcm2 hal berlaku sebelum tido....xabes-abes....

Tgh drive tadi, dgn jln yg sgt jem.....bergenang air mata ku....tetiba teringat hal malam tadi dan tringat pula kenangan zaman dulu....sempat juga aku berdoa agar semua yang berlaku kembali jerneh seperti biasa....

Aku ni kalau gaduh atau marah org pun mmg xlama...aku cepat minta maaf dan cepat memaafkan orang...hati perempuan kan....memang sgt lembut...aku mudah menangis...aku mudah cair...
Buat masa sekarang ni, aku cuma hanya mampu berdoa...semoga hati kami dapat bersatu semula...aku yakin semua yang berlaku ada hikmah yang tersembunyi....

Ini la dia kakak dan makcik2 yg ku syg...kami membesar bersama..pernah susah senang bersama... ( hidup kami ketika sekolah dulu sgt3 susah!!! Arap mrk msih ingat ) tapi sekarang masing2 dah besar, dah ade anak, dah ada kerjaya masing2...apa yang boleh aku kata kan adalah jiwa kami tidak lagi sama seperti dulu.....aku berharap walaupun jiwa xsama, yang penting hubungan kita tidak terputus.....

** wahai makcik ku, (jika kau bace blog ini) biar apa jua kesalahan yang kita lakukan dulu, anggaplah itu semua dugaan yg mematangkan diri kita...kita semua tidak sempurna..jika kita bersatu, kita akn tetap teguh..tapi jika kita berpisah, roboh la sesuatu yang kita impikan dulu.. Adah sayang kamu... Maaf jika ianya berpunca dari ku....aku hanya insan yang lemah....




March 11, 2013

Sakit hati... T_T

Salam Isnin semua....

Malam tadi dapat 1 cerita yang membuatkan aku geram, sedih dan terkejut :-(
Tak tau nak cerita macammana... Sebab ni hal antara aku dan seseorang yang sgt rapat dgn aku dulu... Darah daging sendiri!

Tak tau nak cerita mcmmana.. Biarla aku dan mereka yang tahu...aku cuma berharap satu hari nanti pergaduhan ini akn berakhir..kan aku pernah bagitau dulu...yang aku tak mahu ada musuh! Tapi jika mereka masih nak bermusuh dgn aku, apa perlu aku buat??? Sesungguhnya aku telah cub meleraikan permasalahan ini...tapi dia yang masih berkeras tidak mahu meleraikannya....biarla...

Kalau aku lawan, aku sama saje seperti dia..so, aku amik keputusan utk biarkan saja...api jangan dilawan dgn api...biarla aku jadi air atau angin supaya api terus padam...aku hanya mampu berdoa agar semua ini berlalu dgn tenang dan tiada persengkataan...

** ok, setakat ni aku dah ok dah...cuma mlm tadi je rase geram....nasib baik boleh tido! Huhu
** thanks kat kakyong sebab bg semangat kat aku...thanks kat my hubby gak sebab sentiasa ada kat sebelah aku bg sokongan....sayang korang ketat...mmuah: -*

March 10, 2013

Banyak nasi, banyak la kerak nya!!

Salam hari ahad semua.....

Arini duduk rumah saja setelah penat kerja semalam...paling xsuke kene kerja hari sabtu!! Tapi semalam tu gi attend cpe course utk penuhi tuntutan point exampt dealer....next saturday ade event lagi kat HQ! Ape nak wat...ni la orang kata makan gaji......huhu..

Oh ye, berbalik kepada title di atas, memang pepatah itu betul! Atau dengan kata lain, banyak gaji banyak la belanjanya...memang aku akui gaji aku besar ( bkn nak berlagak @ berbangga ok!! ) tapi setiap bulan byk la perbelanjaaan nya....dengan bil-bil, kereta, asb dll.... Selepas bayar semua itu, wang baki tinggal seciput je untuk belanja...huhu...sedih kan....nasib baik suami isteri bekerja...boleh la bodek hubby untuk cover benda lain :-) sedangkan hubby pun ade part dia yang kene bayar setiap bulan...seperti astro, house loan, asb loan, motor, tnb, maxis dll....nasib baik dpt suami yang bertanggungjawab! Kalau tak, parah......kan??

Ok, belanja utk mak saja aku dah peruntukan sebanyak rm700 termasuk upah mak jaga anak2 aku yang dua orang tu.... Payment ansuran kereta ms. Viva lak rm438... Asb loan dengan maybank pula rm175 (aku amik 30k saje) bil maxis, bil steamyx,credit card lagi....huhu...bila dikira memang mencecah 2k sebulan yang wajib dibayar..... Huhu.... Imagine kalau tak bekerja....macammana nak hidup kan?? Cost of living yang sangat tinggi pada masa sekarang ni...nak pula duduk dan bekerja di kl...

Bukan nak mengeluh tapi just nak kongsi cerita je...semua yang kita ada dan adakan, untuk kemudahan dan keselesaan diri dan keluarga juga...bukan orang lain pun... Keperluan dan kehendak. Dulu kehendak tidak dipenuhi pun tak apa..tapi zaman sekarang, kalau kehendak tak dipenuhi....memang tak leh lena tido malam...ha ha ha.... Apa2 pun, belanja berpada2 dan ikut kemampuan diri....sebab nanti akan merana kemudian hari....

Ok, sekian utk hari ini :-)

March 5, 2013

KLCC, Sky Bridge

Salam semua...

Cite gi jalan kat klcc sky bridge ni dah lama tau... Bulan lepas... Lupa nak update kat blog tercinta ni..huhu..ni baru teringat nak update...sorry ya :-)

Sebenarnya aku tak tahu pun yg bridge ni boleh naik..dulu duk pk tak boleh naik sebab klcc tu kan bangunan petronas and for sure staff sahaja yang boleh masuk... Rupanya bridge tu boleh masuk TAPI dengan bayaran RM25 dewasa, RM15 kanak-kanak ye :-) rasanya foreigner lain bayarannya..mesti lagi mahal sedikit.. Kalau tidak silap RM80 utk foreigner.. Waktu dibuka pada hari selasa hingga ahad dan ditutup setiap hari isnin...

Terletak di ketinggian 170meter ini menyambungkan bangunan berkembar petronas atau dikenali sebagai Petronas Twin Towers.. Sky bridge terletak di antara tingkat 41 dan 42 yang menghubungkan kedua-dua towers.. Bangunan ini dikawal ketat oleh abang-abang dan kakak-kakak polis bantuan petronas yang sgt handsome dan cantik...hihi..so korang sila jaga tingkah laku ye...sebab kat mana korang berada di sini, kawalan sangat ketat dilakukan....hoho

Ohye, korang diberi masa lebih kurang 20 minit sahaja utk berada di sky bridge ni..leh bergambar dan tengok sekitar kl melalui teropong khas...tapi tak tahu la kenapa masa diberi sangat-sangat la limited.. Mungkin untuk tujuan keselamatan kot...selepas tu, korang akan diberi melawat tingkat seterusnya (tak ingat tingkat berapa) utk melihat replika bangunan klcc...masa gi sana, kami anak beranak je orang melayu...yang lain semua omputih belaka :-) siap ada foreigner tu tegur syaurah 'beautiful eyes' sebab time dia tgk syaurah, mate budak kecik ni xberkelip...dia pelik kot...hihi

Ok, tu je nak share arini...kot2 korang nak bawa anak2 gi sini...best gak sekali sekala kan..rase best sebab berada di tempat tertinggi...hihi























March 4, 2013

Pemanggang ajaib HAPPY CALL :-)

Salam isnin semua....

Ni nak share story pasal happy call pan-grill yang telah selamat sampai ke tangan ku hari sabtu lepas....punya la lama mengorder....awal bulan 1 kalau xsilap...order kat bestdeal.com...harga yang lebih murah dari pasaran....tapi perlu tunggu lamaaaaaaa la ye :-) sila jgn order jika xmahu, xsanggup dan xsukeeee tunggu lame ye :-)

Serius, memang best guna pan ni...!! Semalam test masak ikan pari bakar...sedap gile tau! Masak sampai ikan pari jadi sangat la lembut dan yg penting tak melekat ok dannnnnn percikan minyak tiada di atas dapur ku...hihi

Sekarang ni duk menggoogle cari resepi nak guna pan ni... Dengar cite leh masak kek gak gune pan ni... Power la kan, kek pun leh masak guna pan! Harus cube...huhu...padahal ada je oven kat rumah...huhu

Ramai orang beli pemanggang ajaib jenama IKAN... Tapi aku beli jenama ni... Fungsi sama je aku tgk...xpea, dah beli pun...yang penting, memasak akn jadi mudah dan cepat....sukeeeeeeee nye.... (Senyum sampai ke telinga...kihkih)

Ok, bye.... ^_^



March 1, 2013

Welcome March (month of anniversary)

Salam semua....

Arini 1.3.2013..... Cepat je dah bulan 3 tahun 2013 kan... Bulan ni bulan special bagi aku dan en. Hubby... It is our anniversary :-) pada 7.3.2013 nanti...dah 5 tahun dah sebagai suami isteri... Anak pun dah 2...huhu..

Tapi aku kenal dgn en.hubby dah lame.... Dah masuk 10tahun dah... Paham sgt perangai dia...keke...bila marah, bila merajuk, bila happy, bila sakit....tau semua tu...tp biasa la suami isteri ada gak gaduh2.. Mcm pepatah, sedangkan lidah lagi tergigit...kan...tapi itu semua menguatkan kasih sayang kami suami isteri...kalau sentiasa OK je, xbest la...kan? Sebab kite manusia mana ada yang sempurna....

Yang paling kami amalkan sampai sekarang ialah, kalau gaduh jangan lama2...paling lama kiteoran gaduh hanya 1 hari je..bila malam nak tido, masing2 cari masing2...hehe...kene beralah la...kalau tak aku beralah, dia beralah...ego kene jaga...jangan nak emo xbertempat... Baru la aman hidup berumahtangga :-)

Kepada abang, happy anniversary ke5.. (Masih ada 6hari sebelum anniversary :-) Sayang cintakan abang sgt2.. Terima kasih sebab jadi suami yg baik kpd sayang... U really really nice to me!! syg je kdg2 selalu moody...hihi...Papa yang penyayang pada ank2 kita yg comel tu (korang nak tau, en.hubby sangat3 manjakan anak2!! huhu) Sentiasa ambil berat pada sayang dan anak2.. Byk lagi la kebaikan abang pada sayang......ya Allah, terima kasih atas anugerah mu ini... Nak nangis kalau cite...sob..sob... sebab terharu... I will love love love love u till jannah...insyaAllah.....