March 10, 2013

Banyak nasi, banyak la kerak nya!!

Salam hari ahad semua.....

Arini duduk rumah saja setelah penat kerja semalam...paling xsuke kene kerja hari sabtu!! Tapi semalam tu gi attend cpe course utk penuhi tuntutan point exampt dealer....next saturday ade event lagi kat HQ! Ape nak wat...ni la orang kata makan gaji......huhu..

Oh ye, berbalik kepada title di atas, memang pepatah itu betul! Atau dengan kata lain, banyak gaji banyak la belanjanya...memang aku akui gaji aku besar ( bkn nak berlagak @ berbangga ok!! ) tapi setiap bulan byk la perbelanjaaan nya....dengan bil-bil, kereta, asb dll.... Selepas bayar semua itu, wang baki tinggal seciput je untuk belanja...huhu...sedih kan....nasib baik suami isteri bekerja...boleh la bodek hubby untuk cover benda lain :-) sedangkan hubby pun ade part dia yang kene bayar setiap bulan...seperti astro, house loan, asb loan, motor, tnb, maxis dll....nasib baik dpt suami yang bertanggungjawab! Kalau tak, parah......kan??

Ok, belanja utk mak saja aku dah peruntukan sebanyak rm700 termasuk upah mak jaga anak2 aku yang dua orang tu.... Payment ansuran kereta ms. Viva lak rm438... Asb loan dengan maybank pula rm175 (aku amik 30k saje) bil maxis, bil steamyx,credit card lagi....huhu...bila dikira memang mencecah 2k sebulan yang wajib dibayar..... Huhu.... Imagine kalau tak bekerja....macammana nak hidup kan?? Cost of living yang sangat tinggi pada masa sekarang ni...nak pula duduk dan bekerja di kl...

Bukan nak mengeluh tapi just nak kongsi cerita je...semua yang kita ada dan adakan, untuk kemudahan dan keselesaan diri dan keluarga juga...bukan orang lain pun... Keperluan dan kehendak. Dulu kehendak tidak dipenuhi pun tak apa..tapi zaman sekarang, kalau kehendak tak dipenuhi....memang tak leh lena tido malam...ha ha ha.... Apa2 pun, belanja berpada2 dan ikut kemampuan diri....sebab nanti akan merana kemudian hari....

Ok, sekian utk hari ini :-)

No comments:

Post a Comment