April 30, 2013

Kembali sudah :)

Salam semua...

Rindu nye nak bebelog lagi.... Weekend yg padat dgn aktiviti... Team building kat pulau pinang.. Kali ni team building yang paling sempoi then sgt relax.. Sempat dibawa jalan2 beli barang lagi. Hihi... Pulau pinang negeri yang sgt indah.. Memang aku akn datang sana lagi bawe family pula... Itu pasti!

Rindu yg sangat menebal bile berjauhan dgn ank2.. Pertama kali aku tidur tanpa mereka. Dan juga susu yg melimpah ruah yang aku pam terpaksa dibuang saje...sedih sgt.... Nak buat mcmne kan.. Nasib baik la ada ija. Dpt la aku berborak dgn anak2 sekejap. Yg paling sedih bile wat video call, adik menagis bila dgr suara mama :-( ija bgtau aku, adik sampai cium2 handpon sebab nmpak mama dlm fon...sedih giler kan? Nk pula adik masih minum susu badan... Bile aku sampai je rumah mak, anak2 berlari dpt kan aku.. Memang mereka sgt2 excited dpt jumpe mama... :-)

Jgn la ada lg team building @ kursus yg jauh2 sementara anak masih kecil ni... Klu mrk dah bsr skit aku mmg xkisah... But everything settled and goes smooth as planned. Syukur alhamdulillah... Thanks pada mak dan ija sbb jage anak2 dgn baik sekali... Syukur adanya kamu.. :-) buat en. Suami, walaupun kite xjumpe 3 hari, mama tetap rindukan papa tau. Kesian juga kat papa sbb kne kerja berturut2 sampai demam! Dah la xjumpe mama, anak2 pun dia xsempat nak jenguk...rindu gile kat ank2 kan? At last kami ber4 dpt bersama semula... Yeay~

Ok, nti kite borak lg ok :-) bye.....







April 25, 2013

Ape nak bagi ye??

Salam...

Korang, next month birthday en. Hubby la... Sampai sekarang buntu sangat sebab tak tahu nak beli hadiah ape.... Huhu... Besday dia pada 4hb mei nanti... Ingatkan nak bagi bunga tapi dia tak kerja time tu... Erm, ape yek? Tahun lepas dah bagi jacket.. Pening la.... Barang perempuan mmg mcm2 leh beli... Tapi brg lelaki amat la limited kan... Ok, ade 1 minggu lagi tuk survey... Arap2 dapat beli sesuatu yang dia suke sgt...


** nak bwe dia belanja mkn kat seoul garden la..nmpak menarik la makanan kat sane... :-)

April 22, 2013

Anak tidak sihat :-(

Salam semua...

Mood tak berapa baik arini...semalam qalesya demam... Petang semalam rase badan dan check suhu dah tak demam.. Tapi aku gi klinik semalam just ambil ubat demam jela.. Xsangka pagi tadi demam balik :-( cepat2 la sihat anak2 mama.....mama risau la :-( malam ni aku akan bawe mereka gi jumpa doktor...

Hari jumaat ni adalah hari yang dinanti oleh warga office aku... Team buliding kat pulau penang... Aku je yang tak excited... Mana tak nye, kene tinggalkan anak2... Tinggalkan suami sekejap xpe, jangan tinggalkan ank...haha.... Lain la kalau anak dah besar kan...ni baru 4 tahun dan 1tahun... Sadis nye! Nak pula syaurah breastfeed waktu malam.... Terpaksa la berkorban demi keje... Maaf kan mama ye nak...sob sob sob... :-(

3 hari 2 malam akan berada di Rainbow Paradise Beach Resort... Last time dorang buat kat ioi parm garden, bangi... Kali ni jauh sikit.. Dulu mase aku join teal building, time tu aku mengandungkan qalesya dalam 8 bulan.. Aku sorang je yang boyot time tu :-) kali ni pergi sana, aku dah ade anak dua dah...hihi... Macamne la agknye keadaan anak2 bile aku xde kat rumah selama 3 hari.... Tak tido malam aku agaknye.... :-(

** mama doakan kaklong dan adik cepat2 sihat... Nanti bile mama takde kat kl, kamu jaga diri tau... Be good to opah... Don't noty2 ye sayang.... (Kalau la dorang pandai bace, kan bagus :-)



April 17, 2013

Nak gi bercuti!

Salam semua...

Sihat ke semua? Arap semua sihat... Ni tengah berfikir... Aku dgn en. Hubby nak bawe anak2 bercuti bulan 5 nanti...tapi tak tau nak gi mane... Mostly semua tempat dah fully booked :-( kebetulan bln 5 ade cuti wesak day. Time tu la semua orang pergi holiday. Tgk genting dah abes, tgk hotel PD pun dah abes...yang ada pun harga sgt2 la mahal utk satu malam je....sabar jela...
Alamatnye, duduk rumah jela cuti nanti... :-( sedihnye...

Aku suke bawa anak2 keluar berjalan. Buar mereka explore diri dan lihat dunia.. Bukan tiap2 hari pun..just on weekend or public holiday... Pening kepala pk mane lagi tempat best nak pergi.... Hope ada la tempat2 menarik lagi....

Teringin nak bawe anak2 tidur hotel. Tempat yang best dan fun bagi aku kat genting kot... Leh main indoor utk anak2.. Tapi bilik dah penuh....haih, nampak gayanya lepak rumah jela kami.....


Bubye :-(

April 16, 2013

Taman tema air @ splash water di Mahkota Parade, melaka

Salam semua...

Ok, mase bercuti dah abis.... Bestnye duduk kg....xpk langsung pasal keje ok...hihi... Kat kg pula aktiviti macam2... Hari sabtu di melaka, Family in Law ajak gi mahkota parade sebab nak bawe anak2 main air...tempat baru kat dalam mahkota parade iaitu Splash water... Berada di tingkat 2 di sekitar food court MP. Setakat ni masuk percuma. But i believe one day mesti kena bayar punya. Sebab dorang dah siap buat palang besi sebelum pintu masuk. Biasa la, tempat dah renovate cantik bagai tu..mesti nak duit kan....hihi... Tapi kalau tak kene bayar lagi bagus. Pasni ramai la pengunjung akan singgah di MP :-p

Air pancut yang ada sgt cantik dan unik.. Siap berpusing2 lagi tu.. And sangat colorfull. Kebetulan kiteorang pergi dalam pukul 6 ptg dan ramai yang dah balik..Air kat situ sgt la sejuk! Sampai my doter, syaurah nangis kene air...hihi.. Sape yang xnak main air, ade juga playground disebelah. Tapi playground tu kecik je... Sana ada bilik air/persalinan bagi yang dah basah kuyup tu... So kene sediakan pakaian ke2 bila nak gi sini ok...Sampai mak budak ni pun abis lenjun pakaian :-) sangat2 sesuai utk bawa anak2 main air...


Tu je nak share.Nanti kite jumpe lagi next entri ye... :-) bubye









April 12, 2013

Mood dah swing2... Its friday! Yeay~

Salam semua...

Bestnye dah ari jumaat...heeeeee. Semua orang suke bile dah hari jumaat :-)

Dan aku dah excited nak balik kampung! Lame gile xbalik kg tau... Last sekali bulan 12 aritu...huhu

Baju dah pack, cume ade skit je lagi kene pack.... Kalau ikut kan nak je gerak mlm ni..tapi en.hubby balik kje kul 11 mlm. Sampai rumah pun dekat nak pukul 12.. Riso lak gerak malam2 mcm tu...klu pukul 10 mlm bg aku kira ok lagi.... At the end we decided to gerak esok awal pagi selepas subuh.... Hope dpt breakfast dlm FIL... :-)

Ok, xtau nak story ape dah.... Nanti kat kg sure line mcm siput... Next week baru kite jumpe lagi belog kesayangan ku....

Bubye dan selamat berhujung minggu kawan2 :-)

April 11, 2013

3 tahun sudah... Alhamdulillah...

Salam pagi khamis semua...

Hari ini adalah hari cukup indah buat anak sulung ku.. Syahidah Nurqalesya... Dah 3 tahun usia anak mama ni... Cepat sungguh masa berlalu... Tapi mama masih ingat saat kelahiran kamu sayang... Zuriat yang ditunggu setelah 2 tahun mama dan papa berkahwin... yang tidak terhingga dari yang MAha Esa...

Qalesya seorang anak yang cukup aktif dan kuat semangat! Mungkin sebab dia ada dua pusar dikepala kot...hihi.. orang kata budak yang ada Dua pusar seorang yang tegas, berani dan cukup aktif. Memang betul tu... Dari lahir sampai sekarang qalesya seorang yang tegas dan sgt aktif mcm anak lelaki. Hoho...Xpe, yang penting dia membesar dgn sihat.. Itu lagi penting!

Masih teringat lagi sewaktu mengandungkan qalesya, aku kuat berjalan. Even sehari sebelum bersalin masih gi kerja lagi..hihi..mungkin sebab tu juga dia aktif kot...huhu... Perkembangan qalesya sekarang ni ialah dah banyak cakap. Beza mase dulu just 1 patah je cakap. Bak kata doktor, budak 1 thn akn bercakap 1 patah, 2 tahun 2 patah dan 3 tahun 3 patah :-). Selalu yang dia akn ckp 'mama, wat susu sya'... 'Mama, sya nak nasi'... ' mama, sya yak' :-) tapi kadang2 ada la juga perkataan dia yang aku xpaham. Hehe...pelat tetap ade...xpe, slow2 ye nak....mama tau qalesya boleh nye... Dan qalesya sekarang dah dengar kata..dia paham bila mama say no, then no. Tapi kena cakap betul2 dgn dia. Kena pandang mata dia.. Baru dia akan ikut kata. Dan qalesya dah pandai bergaya sekarang...haha! Dulu punya la susah nak senyum bile bergambar dan akan lari or pandang tempat lain bile ajak bergambar. Tapi sekarang tidak lagi :-) senyuman Qalesya buat hati mama dan papa cair tau. Serius!

Buat qalesya sayang, mama bersyukur adanya kamu dalam hidup mama.. Mama sentiasa berdoa agar kamu dilindungi Allah sentiasa..dan juga menjadi anak yang baik serta solehah.. Kalau mama marah bukan bererti mama benci...mama hanya mahu qalesya jadi anak yang baik dan berguna kelak.... Mama sayang qalesya ketat2...happy birthday sayang...nanti kat kampung, qalesya tiup lilin lagi ye sayang....Mmuah! ♥♥

**semalam aku beli kek kecil je utk qalesya... Untuk dimakan keluarga kecil ku je. Nanti kite balik kampung, kite beli kek besar lak ye sayang :-) suke sgt dia bile nyanyi dan suruh tiup lilin.. Nampak muke dia happy sgt..How i miss that moment...








April 10, 2013

Kemalasan melanda...hoho

Salam....

Malas la nak senam.... Alamak, camne ni??? Nak buang 3kg je lagi....lagi sikit je tapi kemalasan melanda. Tahap gaban nye malas! Tapi mkn aku jage.... Not every day take nasi ok.....no no no....! Makan malam lak aku prefer yg light je...selalu aku akan wat milo utk dinner...then makan la biskut ke roti ke atau maggie....hihi..tapi mkn dinner awal dlm pukul 8 supaya cpt hadam...

Kalau rajin dalam kul 10 malam baru aku exercise sikit dlm 20minit...macam biasa, lompat bintang, squat, lunges dan angkat dumbell... Itu pun dah wat aku basah kuyup tau. Pastu baru la mandi dan Zzzzzzz.... :-)

Ok, aku mesti capai berat ideal! Go adah, go adah! Sikit je lagi.....so far aku dah buang 7kg... Bukan senang tau... Sekarang tinggal sikit je lagi.... :-)

Time ni memang semangat nak senam malam nanti...tapi bile tibe malam.....ntah wat ke x :-p haha...hope buat la :-)

Ok, daaaaa

April 9, 2013

Nak belajar buat roti plak~

Salam...

Arini ari ke 5 suara ku seksi serak basah...huhu... Ubat antibiotik masih belum habis...tapi aku perasan dah recover sikit...dan bile ckp dgn orang, mereka boleh paham...haha! Papepun, syukur padamu tuhan...semoga terus sihat!

Arini tibe2 aku teringin nak belajar buat roti, pau dan piza! Duk menggoogle je dari tadi...syok tgk orang pandai wat roti sendiri... Aku check class belajar buat roti gak...tapi mahal la...paling murah aku jumpe rm150.... Ade gak belajar buat roti melalui ebook dan CD...yg tu murah...rm50 je...xpe, aku servey dulu...tengok yang mana efficient dan berbaloi...hihi...

Sedang menggoogle cara wat roti tibe2 tgk la breadmaker....senang je kalau gune benda alah ni utk buat roti...xyah nak uli susah2.. Tapi harga breadmaker, mahal gile! Beratus harganya...brand tesco pun 2ratus lebih... Adoyai~

Xpe, belajar uli guna tangan dulu la..nanti dah menjadi baru leh demand beli breadmaker from en.hubby...hoho

Ok, weekend ni xleh nak try sbb balik kg. mungkin next weekend baru leh cube..kalau menjadi, aku update kat dlm belog ye...hihi

April 7, 2013

Suara xde T_T

Salam semua...

Arini dah 3 hari suara xde.... Mula2 batuk je....tapi batuk yang tak puas tu la.. Batuk kering... Keesokan harinya bangun je tidur, suara langsung tak keluar ! Tekak xsakit langsung...suara je xde... Terus jumpe doktor dan dia cakap peti suara ada infection kesan dari batuk yang xpuas tu....so dia just bagi antibiotik dan ubat batuk...dapat la MC sehari... Dah dua hari mkn ubat, suara dah ade tapi serak...serak seksi...sampai en.hubby kata suara aku sedap bile serak basah macam ni...seksi...haha!

Seksa tul xde suara ni....tapi dlm masa yang sama aku muhasabah diri...mesti ada hikmah disebalik kejadian kan? Mungkin Allah nak aku jaga pertuturan aku...mungkin ada pertuturan ku yang tidak disenangi oleh orang lain...aku hanya bersangka baik pada Nya... Bila takda suara ni, aku xboleh nak cakap byk sgt... Ckp byk2 membuatkan aku batuk tidak berhenti2.... Arap pas abis antibiotik boleh la ckp mcm biasa... Dan yang penting jangan la sakit aku ni berjangkit pada anak-anak! Biar la mama dia je kena... Orang dewasa kalau sakit masih lagi boleh buat kerja, insyaallah...tapi kalau anak2 sakit, mama memang xboleh buat keje! Kan? Kan? T_T






April 1, 2013

April dah datang....

Salam semua...

Today is 1st april 2013... How fast time flies..... Dah berada di bulan ke4 tahun ni.... So far Alhamdulillah, 3 bulan pertama berlalu dgn baik... Aku happy dgn life aku...bersyukur sgt dpt bsrkan ank2 disamping 'dijaga' dgn baik oleh si suami....hihi... Itu harus! Haha

Agenda utk bulan April... Pertama sekali nak wish to myself sebab dah genap 5tahun kje kat hong leong bank ni.... Syukur sgt dpt maintain keje ni... walaupun ada masa i hate my job!! Haha... Adat la keje mana yang xde problem dan stress kan.... Hope after this ada better offer coming and i will consider it 😄

Then, April is my doter's birthday!! Dah 3 tahun dah sayang mama syahidah nurqalesya...cepatnye kan... Qalesya pun dan makin bijak. Mcm2 dia nye peel sekarang ni...huhu... Nanti kite sambut besday kat kg ye sayang..... Mama doakan qalesya jadi ank yg baik dan solehah...amin 👏

Agenda seterusnya adalah balik kg hubby....hoyeh! Hoyeh! Lame giler xbalik kg...rindu tau... Walaupun ni bukan kg aku tapi aku dah anggap mcm kg sendiri 😁 tapi balik xlama pun.... 4 ari je 😒

Final utk penutup bulan ni adalah.....team building kat penang... Yg ni xbest sebab kene tinggalkan my babies qalesya n syaurah for 3 days 😩 harap dorang ok saja duduk dgn opah...this is 1st time aku berjauhan dgn mereka... Xpernah tidur berasingan dgn my babies... Somemore syaurah still breastfeed 😞 how could i leave her with her opah... 😭 Tapi krn kerja, aku terpaksa korbankan selama 3 hari tidak bersama mrk.... Syaurah, qalesya.... Maafkan mama nak...mama xde pilihan... Nanti balik mama beli ole2 ok dear... Berat hati nak tinggalkan mereka.... 😭

Hope semua ni berjalan dgn lancar....Ya Allah, Kau lindungi anak2 ku sentiasa.... Dan kau lindungi la keluarga ku walau dimana kami berada.....amin.... Tq Allah....