May 28, 2013

Sabar dan tabah la..

Salam semua....

Sebelum tidur, sempat aku update blog....arini seperti biasa..pagi hantar anak2 pergi rumah opah mereka.. Keje macam biasa.. Nothing special or good news today. Cume bad news yang baru dapat tahu malam semalam adalah pergi nya puteri sulung en.ben iaitu cikgu diet kamikaze ku... Sedih sgt bile dapat tahu...anak dia baru saja berusia 8 bulan... Dengar cerita berlaku kemalangan dan anak nya tidak dpt diselamatkan...wallahualam....

Ya Allah, kau tabahkan la kedua ibu bapa puteri itu agar mereka dapat menerima dugaan dari Mu yg cukup hebat itu... Dan kau temukan mereka semula di syurga mu Ya Allah.... Sesungguhnya Kau yang menjadikan kami dan mematikan kami...


*** Al-Fatihah kepada iman soffiya...semoga dia bahagia di sana...

Amin.......

May 26, 2013

Short vacation di GOLD COAST MORIB

Salam semua...

Ok, dah settle kemas rumah, basuh kain, sidai kain, gosok bju utk keje esok... anak2 pun dah lena diulit mimpi.... tibe la mase mama meng'update' blog...huhu

Short vacation di gold coast morib (GCM)...just for one night only... saja bawe anak2 mandi manda... actually book dah lama dah.. bulan 3 kalau tak silap. Tgk mcm best je gi GCM ni... mule2 nak pergi awal bulan 5 sebab nak sambut besday my hubby tp tarikh pula tak ngam pulak... kalau booking utk date besday, boleh la book birthday pakej (dpt birthday cake & gift)..

     Aku book studio suite je.. memandangkan pergi hari cuti, harga nya agak mahal.. satu malam dlm rm290. Yang ni termasuk tiket theme park for 2 person dan breakfast for 2 person. Oh ye, tiket theme park harga dewasa adalah rm35 dan kanak2 rm20... kalau tak nak menginap disini pun boleh...just beli tiket theme park saja.. yang untung menginap adalah kita boleh main theme park selama mana kita menginap di GCM ni...syaratnye tag di tangan jangan ditanggalkan...

     Perjalanan dari cheras kajang ke GCM ni adalah dalam 1 jam..kami guna jalan dari putrajaya->banting->morib... perjalanan pada mulanya lancar tetapi berlaku perkara yang tidak diingini bile kami dah masuk area banting menuju ke morib... dugaan buat kami iaitu kereta mati enjin tibe2.. tapi syukur Alhamdulillah, kete kami mati enjin di kawasan bengkel kete. Ada lebih kurang 4 buah bengkel dikawasan tu... aku dan suami sangat2 bersyukur krn semuanya dipermudahkan oleh Allah...

    Sampai je di GCM kami tidak dibenarkan check in awal. Mase tu baru pukul 12tghari.. perut dah lapar..ape lagi, kami pun makan nasi dalam kereta ;') memang aku ade bekalkan nasi dan lauk utk makan tghari kami.. pas makan terus bawe anak main air kat theme park. Ohye, walau tak boleh check in bilik lagi, tapi kami dah diberi tag tangan utk masuk theme park :-) memang agak besar theme park tu if nak compare dgn kolam yang ade kat hotel2 lain.. so ape lagi...salin baju dan mandi manda sampai la pukul 2.30ptg...pastu terus check in..

     Bilik studio suite kami memang besar! Sgt luas dan bilik mengadap theme park. Dan yg paling best ada jacuzzi!! Wah.....bestnye....mcm jakun lak kan...haha... first time tidur hotel yang ade jacuzzi ni.. huhu

     Ok, malam plan nak jalan2 amik angin luar.. tapi anak2 dan tido..awal gak adik dan kakak lelap... letih main air tu :-) so kami lepak bilik je...sambil tgk cerekarama.. esoknye selepas sarapan kami sambung mandi lagi :-) tapi kali ni adik tak berapa syok..kene air je menagis.. mungkin sebab air sejuk..

    Check out jam 12ptg.. beratur agak panjang utk check out. Maklum la cuti sekolah kan... bagi aku best gi tempat ni...terutama bile bawa anak2..budak2 kan suke main air... so, aku highly recommended pada korang.cume lagi best kalau dtg bukan pada cuti sekolah @ hari bekerja bagi mereka yg tak suke berasak2 ye.. ok, jom layan gambar2 kat bawah ni...

***gambar berterabur sbb gune upload & update gune handphone :-)

May 22, 2013

Ape aku nak buat??

Salam readers..

Aku tgh duk pening pikir kan anak ku qalesya ni... umur dah 3 tahun 1 bln... sgt3 la hyperaktif! Ok, aktif tu bagus drpd pasif kan... tapi dia sangat laaaaa aktif! Dah macam anak laki lak tau... pening mama dia pk kan mcmne settle masalah ni...

Hyperaktif satu hal...pastu suke sangat kacau adik dia :-( kacau kasar tau. Tampar la..tolak la.... ketuk la...jangan adik dia dtg dekat dan usik brg2 dia memang dia akan tolak adik. Dah bagitau byk kali kat dia... jgn pukul adik....tapi wat juga...kadang2 naik gak tangan ni kat kaki dia...geram ! Tapi pukulan seorang ibu tidak la sampai mendera...just nak bg peringatan kat dia...Tapi jauh di sudut hati aku sedih sgt! Selalu pas dia nangis memang aku akan pujuk dia...cakap kat dia sapa adik tu...time tu memang dia akn ckp dia sayang adik.. taknak pukul adik dah... tapi last2 wat lagi...

Aku dapat rasakan yang dia tidak betul2 paham apa yang kita cuba sampaikan... budak kan...nak membesar mcmtu la...nak pula dpt adik mase dia usia sthn lebih.. belum mengerti yang dia dah jadi kakak...dan belum puas dia bermanja.... tapi selepas lahirnya adik, kasih syg aku padanya tetap same...tetap kuat dan tetap sayang! Sama adil dia dgn adik dia... Mana ada ibu yang xsayang anak yg dia kandung 9bln kan... aku tau dia xpaham semua tu... masalah aku sekarang adalah mcmne nak bagitau dia supaya tak kasar dengan adik dia... korang ade tips tak??? Pls share with me how to handle this :-(

Bile dah hyperaktif ni.... masa tidur dia pun dah lain... tak nak tidur awal.. selalu dia tido mesti pukul 12 mlm keatas! Dia akn tahan mata tau.. sampai aku marah2 dia suruh tidur... memang mengamuk dia taknak tidur...last2 aku biarkan dia atas katil dan bagi dia main ipad... nanti bile penat sgt sure tertidur lah tu... so masalah sekarang mcmne nak ajar dia tidur awal? Tidur sgt penting dalam perkembangan kanak-kanak.... kat sini mama dah pening lagi.....pls help me :-(

Qalesya sayang, mama akan cuba didik kamu sebaik boleh....mama akn pastikan kamu jadi anak yang dengar kata dan solehah. Please tlg mama ye sayang... I wish she could understand me now :-(

**aku yang buntu @_@

May 18, 2013

Senangnye buat coklat ^_^

Salam dan selamat berhujung minggu...

Minggu ni duduk umah dgn anak2 je sementara en. Hubby keje shift pagi.. so plan memasak arini adalah nasi ayam sahaja. Dah lama plan nak msk nasi ayam. Tp ntah nape xpernah nak buat. Tapi this entri bkn nak cite pasal nasi ayam tapi pasal coklat. Buat coklat sgt la senang rupanye.. sedap lak tu...hihi.. meh aku kongsi resepi dan cara membuatnye ok..

Bahan-bahan:

-Compound coklat (yg ni leh dpt kat pasaraya.jgn beli coklat masakan ye. Coklat ni mesti ada tulis compound ok)
-Badam yg dah dipotong kecik..(sangai dulu ye)

** mule2 korang cairkan coklat guna kaedah boil ye. Mcm aku pula, aku masak air dgn kuali. Bile air dah panas mendidih, padamkan api . Pastu aku amik tupperware yang agk besar dan tahan panas. Aku patah2 kan coklat bar tadi dan masuk kan ke dlm tupperware tu. Kacau sampai coklat tu cair...
** pastu tuang la coklat tu atas acuan.. then korang kene ketuk2 manja acuan tu agar coklat tu sebati.. pastu letak badam kat atas permukaan. Kalau nak gaulkan sekalu badam dgn coklat tu pun boleh...
** pastu simpan jap dlm peti ais.. senang sgt kan?? Tapi korang kena make sure tiada percikan air masuk kedalam coklat yg sedang cair tu ye. Klu termasuk alamatnye memang coklat xmenjadi ok. Aku pernah kena dulu...huhu..

Ok, selamat mencuba :-)

May 16, 2013

Suke bile kurus :-)

Salam semua...

Sape suke kurus? Angkat tgn.... saya! Saya! Saya!! Hihi... semua suke kurus terutama nya wanita. Bukan bermakna gemuk tu tak cantik ok... sebenarnya kecantikan bukan pada paras rupa saja... bagi aku ianya menyeluruh. Merangkumi peribadi dalaman dan luaran... kalau orang tu cantik tapi perangai macam #$@*@% £=€.. pun xguna juga kan.. sebab kecantikan datang dari dalam.. ape ni cite pasal cantik pulak.. tau la tuan belog tak cantik pun...huhu...

Eh sebenarnya nak cite pasal kurus la...hihi.. aku suke sgt sebab berat dah menujukkan kepada angka yang positip :-D  yes! Aku berjaya turun berat badan tanpa ubatan. Syabas utk aku.. puji diri sendiri nampak :-)
Yela..setelah bertungkus lumus akhirnya berjaya... so sekarang aku kne maintain je... tak nak berat naik lagi..Melainkan klu aku pregnant mmg xleh nak kata ape :-D

Berat sebelum join diet kamikaze ialah 60kg.. kdg2 klu terOver makan, akan cecah 63kg! Tapi sekarang berat ku around 51kg..horey! Horey!! Bukan mudah utk berada dikedudukan ini ok.. lega sgt sbb dpt buktikan pada mereka yg sukeeeee sgt ckp aku gemuk dulu.. (memang dulu aku gemok)...kekeke... kurus aku bkn semata2 utk cantik...tapi utk kekalkan kesihatan memandangkan dah dekat nak masuk 3 series ni.. risau! Klu tak jage dari sekarang, bile lagi kan... selain tu bile dah kurus ni, encik abang makin geram...haha! Ni xleh cite.. sensooooood sgt....kahkah

Ok2 nanti kite cerita lg ok... nak sambung keje... bye :-)

May 15, 2013

Sayang anak-anak mama

Salam semua readers..

Rasa macam dah lama tak cerita pasal anak-anak mama.... yang sulung dah 3 tahun 1 bulan...yang bongsu dah 1 tahun 3 bulan.. cpt je dorang dah besar.... dan masih lagi tak percaya aku dah ada dua anak! :-)

Aku mula dgn syahidah nurqalesya ye.. anak dara aku yang sorang ni dah pandai mcm2 dah. Antaranya pilih baju apa yang dia nak pakai. Kalau tak kene gaya, pakai pampers je tau. Tu nasib baik nak pakai pampers. Jgn dia ckp tak nak pakai pape dah la... mmg aku mara. Aku ni garang tau. Hihi...sekali sekala kene garang. Tp garang2 aku pun last2 aku gak yg dia cari pastu :-) biasa la...syg anak ditangan2 kan... mama marah bkn sbb xsayang...

Qalesya kuat marah dan jerit! Pantang ade yang tak kena je...mula la menjerit dan melenting! Kecik lagi pandai melenting ye...ikut perangai sape??? Aku kot....haha... ni yang pening kepala mama papa bile pk cara nak bg dia cool....nak pula bile kita tak paham ape yang dia ckp dan minta ... selalu aku ckp dgn dia 'kaklong, mama xpaham kaklong ckp ape.... ' mmg dia akn mengamuk pastu sampai menangis2 repeat word dia...aduhai syg ku qalesya...

Sekarang kite cite pasal adik qalesya pula ye .. syahidah nursyaurah...ni selalu jadi mangsa buli oleh qalesya...cian adik... tp adik sekarang pandai lawan balik tau. Xpadan yang kecik! Tp last2 dia yg nangis...alahai adik...adik.... Adik dah mula paham menerima arahan ;-) minta tolong buang sampah kat dapur, tlg amik remote tv dll... terkedek2 la dia tlg bawe....

pastu yang paling best bile mama tanya ' adik nak nenen??... dia jwb 'abuu....abuu...' sambil selak baju aku...haha...ntah mane la perkataan dia amik tu....pastu adik pandai merajuk sekarang ni... tau je bile org marah dia...terus menangis...hihi... pastukan adik kalau mama papa tinggalkan dia nak pergi keje, dia tak menangis tapi akan termenung...mmg dia xkan pandang kite langsung! Konon2 sedih la tu sbb nak kene tinggal..haha...so cute la adik :-)

Syukur Alhamdulillah sbb anak2 membesar dpn mata.. mereka adalah harta dunia akhirat aku dan suami... semoga Allah lindungi anak2 kami dari segala musibah dan bencana.. amin... semoga anak2 mama membesar dgn sempurna dan jadi anak solehah... Amin Ya Rabbal Alamin...

May 12, 2013

Aku lah punca nya...

Hai readers.... Assalammualaikum :-)

Jam dah 2:45am ok.... baru pas masak..hihi.. msk untuk esok sbb my hubby keje awal then nak kene bgn awal and makan awal :-)

Dikala ni hubby dan anak2 ksygan dah lena diulit mimpi... oh ye, adik dah sihat nampak gayanya. Sebab dari ptg tadi dia dah tak cirit birit dah...alhamdulillah...dan dia makan baaaaaaanyak sgt mlm tadi :-) selera sudah mari tu..yela berapa hari ni asik yak je..mood dia pun kelaut. Cian adik... semoga terus sihat ye dik... amin!!

Aku dh kenal pasti punca dan kenapa aku dan adik tak sihat!! Memang semua itu gara2 aku telan pil perancang yasmin! Semalam aku dah stop makan pil tu dan hasil nyeeeeee.... aku tak pening dah! Horey.. horey.. syukur sgt...  dan adik pula stop from ciritis biritis nya! Memang sah krn penangan pil tu kan. Dan memang sah aku tak serasi dgn nya :-(

so sekarang kena try mkn ubt lain pula.. but before that kene dptkan consultancy dari puan doctor dulu la.... bile ek nak gi jumpe doctor jamilah.... ermm... sbb doctor jamilah hanya available time working days till 6pm only "-( memang tak sempat dari ofis ke klinik jamilah tu... huhu... tunggu ujung bulan la nampaknye... so sekarang memang kene 'berjaga-jaga'....hahahah! Tapi selama ni pun kami mmg sentiasa 'berjaga-jaga' :-)

Ok la...tak tau nak bebel ape lg... mate pun dah kene paksa tido ni. Kalau tak nanti esok terlajak bgn lak. Ok readers....gudnite and sweetdream ya! Mmuah ♥

** gambar dibawah adalah edit semata-mata..kihkih...tuan belog adalah seorang yang tidak cantik ok. Itu kenyataan yg saya kene terima! :-p

May 9, 2013

Pening! Pening!.. :-(

Salam semua...

adik nampak spt beransur pulih....alhamdulillah... malam tadi dia tak cirit dah...aku pula, masih pening...sakit sgt kpl ni.... ok, 3ari lepas aku demam.. sakit satu badan... muntah, loya, mual, xde selera makan..semua ade.. simtom semua mcm org mengandung tau... huhu..

Mule2 duk riso juga.. kot2 ada isi. Tp smlm dah check mmg confirm xde......wat suspen je kan...haha ...ntah nape kepala sgt la sakit and pening... pastu aku baru terpk yang aku baru je 4hari makan pil perancang yasmin... mungkin ubat ni nak serasi dlm badan aku kot...ntah la...atau ubat ni mmg xserasi langsung dgn aku?? Erm....kalau masih berlanjutan sampai seminggu, aku nak gi klinik wat check up. Tanye doc sendiri.. tapi setau aku pil yasmin ni antara pil perancang yang paling bagus dan tidak memberi kesan pd diri.. mungkin aku je yang sesuai kot...ntah la....

Sekarang ni mmg minyak cap kapak la jd peneman setia... tp aku kalau pening sgt mmg akan muntah tau..then baru akan lega... hope sakit ni tak berlarutan la.... xtahan tau :-(

:-(

May 7, 2013

Besday hubby

Salam semua...arini keje dah setelah EL semalam gara2 si kecik syaurah xsihat... kesian dia muntah2 then skang demam pula..kata doctor muntah sbb terlebih makan/mknan xhadam atau budak kecik tu kutip mknan yg tejumpe kat mane2 ntah.... get well soon cyg mama...

Ok, entri arini nak cite skit pasal besday hubby ari sabtu aritu... suprise yang tidak menjadi langsung! Gara2 ujan yg sangat3 lebat pada jumaat lepas... xsalahkan hujan sebab hujan kan rahmat dari Allah :-)

Ok, balik keje singgah tesco extra kat cheras sbb nak beli tiramisu cake.. disebabkan ujan yg sgt lebat, terpaksa bwe en.hubby gi amik anak2... dan.....mase tu la si dia nampak kek dlm kete....!!! Mmg dah agak mesti kantoi punye... haha... so alang2 dah kantoi, sampai je kat umah, xtunggu jam 12mlm dah terus potong kek :-p

So, to besday man.... happy birthday sayang... may Allah bless u always.... semoga pjg umur dan bahagia dgn mama serta anak2... we ♥ u so much darling...Mmuah!

Hadiah?? Ade la....simple je tuk thn ni... hihi...hope u like it baby :-)

Bubye......

May 4, 2013

Selamat mengundi~

Hye... Entri ke2 utk hari ini :-)

Esok adalah hari yg sangat penting bagi negara ku yg tercinta, Malaysia.. Hope semua yg layak mengundi pergi keluar mengundi kerana undi kita penentu masa depan negara.. Sgt susah bagi aku untuk memilih siapa pemimpin.

Kali ni adalah tahun pertama aku mengundi. Actually lima tahun lepas aku mendaftar utk mengundi. tak pergi mengundi sebab tarikh undi jatuh pada hari persandingan aku... So, mmg xsempat nak keluar mengundi time tu...so, thn ini tahun pertama nak rase kehangatan mengundi :-) nak rase sgt suasana tu.. Hope everything ok tomorrow...

Walau apapun yang kita pilih, ingatla yang kita 1 malaysia... Jangan la gaduh2.. Bukan dapat ape pun..kita kat sini gaduh, negara luar tgk pun akan berfikiran negatif tentang negara kita.. Bukan kah keamanan dan kesejahteraan yang kita mahukan?

Arap semua nya berjalan lancar esok....semua utk kebaikan bersama.... Amin ya rabbal alamin.....


***peace no war***

Dah dapat :-)

Salam semua...

Saya dah dapat....!!! Hihi....suke sgt...tq my hubby.... klu bukan sbb dia, mesti xdpt beli lg..  tq papa :-)

Memperkenalkan....my new gadget is..... samsung galaxy s3!!! Omg!!! yeay~ finally.....syukur alhamdulillah....

Hiihik...bubye

May 3, 2013

Teringin..... !!

Salam hari jumaat semua.... Sihat tak? Qalesya pulak demam..insyaAllah skit agi sihat la tu...sebab anak mama tu kuat dan aktif! (Pk positip dan hasilnya akn positip:-)

Ok, aku teringin.......! Mengidam......! Kempunan...!! Mcm org mengandung lak kan...oh, tidak sama sekali....yg tu belum lagi ok... Ape yek?? Tula, ni sebab dah terjebak dan menjebakkan diri.....kan dah jadi mcmni :-(

Sebenarnya aku teringin nak beli handphone samsung SIII....!!! Hahaha....... Bestla kat benda alah ni....ntah sape la yg wat aku terjebak nak tukar hndphone ni kan..... Hoho... Tunggu la dulu.... Tengah nak kumpul wit ni..... Bile la agaknye dpt beli ek... Kne tunggu bonus la nampaknye.....lame lg tu :-( harga handphone tak semahal handphone lain...less than 2k...sbb samsung skang dah keluar s4... Cume aku nak dahulukan ape yg penting dulu...so, hold first la...ni kan kehendak, bukan keperluan!!

Xpela adah ooi..... Takat ni pakai la ape yg ade..... Ipad kan ade..... (Ayat nak sejukkan hati)
Nanti ade rezeki, leh la beli....... Ok! Sekarang duk survey jela..... Nak beli tak mampu den :-) Huhu......


Lawa kan warna pink ni...... Saya Suke suke suke :-)