May 15, 2013

Sayang anak-anak mama

Salam semua readers..

Rasa macam dah lama tak cerita pasal anak-anak mama.... yang sulung dah 3 tahun 1 bulan...yang bongsu dah 1 tahun 3 bulan.. cpt je dorang dah besar.... dan masih lagi tak percaya aku dah ada dua anak! :-)

Aku mula dgn syahidah nurqalesya ye.. anak dara aku yang sorang ni dah pandai mcm2 dah. Antaranya pilih baju apa yang dia nak pakai. Kalau tak kene gaya, pakai pampers je tau. Tu nasib baik nak pakai pampers. Jgn dia ckp tak nak pakai pape dah la... mmg aku mara. Aku ni garang tau. Hihi...sekali sekala kene garang. Tp garang2 aku pun last2 aku gak yg dia cari pastu :-) biasa la...syg anak ditangan2 kan... mama marah bkn sbb xsayang...

Qalesya kuat marah dan jerit! Pantang ade yang tak kena je...mula la menjerit dan melenting! Kecik lagi pandai melenting ye...ikut perangai sape??? Aku kot....haha... ni yang pening kepala mama papa bile pk cara nak bg dia cool....nak pula bile kita tak paham ape yang dia ckp dan minta ... selalu aku ckp dgn dia 'kaklong, mama xpaham kaklong ckp ape.... ' mmg dia akn mengamuk pastu sampai menangis2 repeat word dia...aduhai syg ku qalesya...

Sekarang kite cite pasal adik qalesya pula ye .. syahidah nursyaurah...ni selalu jadi mangsa buli oleh qalesya...cian adik... tp adik sekarang pandai lawan balik tau. Xpadan yang kecik! Tp last2 dia yg nangis...alahai adik...adik.... Adik dah mula paham menerima arahan ;-) minta tolong buang sampah kat dapur, tlg amik remote tv dll... terkedek2 la dia tlg bawe....

pastu yang paling best bile mama tanya ' adik nak nenen??... dia jwb 'abuu....abuu...' sambil selak baju aku...haha...ntah mane la perkataan dia amik tu....pastu adik pandai merajuk sekarang ni... tau je bile org marah dia...terus menangis...hihi... pastukan adik kalau mama papa tinggalkan dia nak pergi keje, dia tak menangis tapi akan termenung...mmg dia xkan pandang kite langsung! Konon2 sedih la tu sbb nak kene tinggal..haha...so cute la adik :-)

Syukur Alhamdulillah sbb anak2 membesar dpn mata.. mereka adalah harta dunia akhirat aku dan suami... semoga Allah lindungi anak2 kami dari segala musibah dan bencana.. amin... semoga anak2 mama membesar dgn sempurna dan jadi anak solehah... Amin Ya Rabbal Alamin...

2 comments:

  1. rasanya anak sulong cam tu kot ida..cepat memberontak...si haiqal pun cam tu juga skrg..suka sgt menjerit dan mrah2..bila aku cakap memanjang dia kata tak nak..tapi dah tau cara dia,aku katalah ibu xnak kwnlah..cepat2 dia minta maaf..he..he..

    ReplyDelete
  2. Zura, aku pun rase mcmtu.. bile aku google mmg ramai budak2 zaman skang ni suke mgamuk dan memberontak.. generasi baru cmtu kot..hihi.. tp klu ckp baik2 lembut2 bru nak dgr... mcm2 dorg ni kan.. kdg2 serba slh jd nye. Nak garang pun xleh..nak manja sgt pun xleh... arp perangai cmni xsmpai ke bsr la kan... huhu

    ReplyDelete