December 9, 2014

Maksu wedding

Assalamualaikum semua..

Arap semua sihat2 ye. Ni nak cite skit kenangan indah dua minggu lepas punye cite. Maksu aku kawin. Maksu?? iye, maksu saya muda ok. Jelita lagi.. ツ

Alhamdulillah, wedding bjalan dgn sgt lancar spt yg dirancang.. and my maksu was so beautiful!! Serius!!
lega dah tgk maksu dah ade paksu. Hihi.. dorang ni kenal dah lame tapi bercinta baru lagi. Lepas maksu menjalani liku2 hidup sendirian, akhirnya Allah beri dia pasangan hidup yg dpt kongsi suka duka dia. Syukur ya Allah..

Ok, xnak bebel pjg. Nak korang enjoy the picture. unfogettable moments.. dan utk maksu tersayang, adah doakan semoga maksu bahagia hingga akhir hayat. Menjadi isteri yg membahagiakan suami, ikatan yg terjalin kekal hingga ke jannah Allah.. and pasni ade baby lagi lagi n lagi ツ  amin..

October 28, 2014

Selamat pagi..

Assalammualaikum..

Entah nape la arini aku xde mood. Nak kate stress pasal keje, xjuga.. stress sbb sakit perut? Xjuga. Tapi dri malam smlm la. Perut sakit semacam. Bukan sakit nak yak tu. Tapi mcm sakit beranak. Contraction ke ape benda tu. Kejap2 sakit. Setgh jam je, sakit tu dtg. pelik. Laki ajak gi klinik, aku xnak. Yela, dah lewat malam. Malas nak kuar umh dah.. pagi ni rasa mcm dah ok. Tapi xtau la. Tgk ptg skit ade ok ke x..

Sakit ati pun ade gak. Dgn sorang minah ni. Malas nak cite kat sini. Abaikan la ye. Huhu.. ok la, nanti cite lagi.

Bye bye

September 7, 2014

Nukilan aku

Aku juga manusia.
Pandai rasa penat.
pandai rasa sedih.
Pandai rasa kecewa.
Pandai rasa benci.

Kadang aku kuat.
Kadang aku lemah.
Tapi xbermakna aku kalah.
Tolong la fahami aku.
Yg juga punya perasaan.
Yang aku sendiri tidak tahan.

…………………………………………………

August 29, 2014

Fistula preaurikular kongenital

Assalammualaikum..

Berbelit nak sebut ayat atas tu kan? Fistula Preaurikular kongenital. Itu adalah lubang kecil di atas cuping telinga. Sejak lahir aku dah ada. Sekarang dua-dua anak dara aku pun ade. Nak kate keturunan pun bukan sebenarnya..Lubang itu berlaku dimana suatu traktus yg didasari oleh epital skuamos yg bmula di depan daun telinga.  Adoi, susah nye nak explain bahasa sains ni..haha.. bahasa mudahnye ialah, mase pembentukan cuping telinga ketika baby masih dlm perut ibu adalah tidak sempurna. Atau gagal. sebab tu berlakunya lubang kecil di situ. Walau bagaimanapun, ia tidak menjejaskan urat2 saraf di dlm telinga.. Alhamdulillah..

Panjang betul penerangan aku tu kan. Erm, sebenarnya aku nak cerita mengenai qalesya yg mempunyai infection di bahagian lubang tersebut.. Dan ianya berlarutan selama 2 minggu. Actually 2 thn lepas, qalesya dah pernah kena sakit ni. Tapi lepas mkn ubat, surut dan baik dah. Xsangka 2 thn selepas itu, kena lagi sekali. Bak kata doktor yg pertama dulu, jalan penyelesaiannya adalah operation bagi menutup lubang kecil tu. Bile kami tgk video operation org lain, memang seriau di buatnye. Jadi kami mengambil keputusan tidak lakukan perkara itu sehingga la telinga qalesya baik semula. Ok, sekarang bile berlakunya perkara ini sekali lagi, aku dan suami bercadang nak refer ke hospital pakar yang lain. Dulu kami refer hospital kpj kajang. Sekarang refer ke hospital pusrawi pula. Doktor haji mohd hakim. Memang baik dan peramah orangnye. Dia memang tidak suggest kan aku dan suami utk buat pembedahan. Sebaliknya dia bgtau kita berjaga2 sje. Yg penting area lubang mesti sentiasa bersih. Jgn usik jika tangan kotor. Ape yg doktor lakukan adalah just cuci dan buang nanah ditempat bengkak tu je. Lepas tu makan antibiotik selama 10 hari. Mudah2an sakit telinga qalesya akn sembuh dan jgn la sakit ni berulang kembali.. amin..

August 21, 2014

Raya 2014

Layan gambar raye jela ye..Hihi

Hallo :-)



Assalammualaikum semua...



Rumah lame telah berbulan2 aku tinggalkan... malas la punya pasal...ape lagi...hihi... byk story tapi malas nak taip... ape2 pun, sempat lagi nak ucap SELAMAT HARI RAYA... semoga raya korang thn ni memberi seribu makna..  okla, nanti i rajin2 update blog ye...



Tata... :-)

March 19, 2014

Update...update... Syaurah's birthday

Heluwwww...salam ari rabu semua... lamr nye tak corat-coret kat sini... kdg mood ade...kdg mood xde...huhu

by the way, february dah lepas.. just nak update little bit of syaurah's birthday bln lepas. 20hb 2 genap syaurah 2 tahun. Ade la wat birthday party skit.. itu pun jemput budak2 yg duk kat area rumah.. mmg ramai yg dtg. Termasuk la adik punya kwn pun ada...

Menu pd hari tu adalah mehun sup, pulut, rendang ayam dan buah tembikai. Very simple menu. Dan kek beli kat secret resepi. Majlis start pukul 5 ptg. Tapi 4.30 adik dah tido. Mmg time tido dia tu. Bile kejutkan dia bgn. Tp mood xbrpe baik dan mcm terpinga2 tgk ramai org dtg umah..majlis abes dlm pukul 7mlm.. so settle la sambutan birtdi adik... semoga adik membesar mjadi ank yg baik..amin..kami syg adik!

Ok, layan pic dlu..bubye...

February 7, 2014

Masak-masak

Salam semua..

Last weekend main masak2 dgn ank2. Tapi ni main masak2 betul2 punye..hihi.. sempena cuti raya cina 4 hari, aku plan masak kuih utk juadah petang. Setiap ptg aku msk kuih.. rajin kan? Hihi...

Ari khamis sebelum cuti raya cina.. balik awal sbb market haft day je. Balik umah, amik ank2 kat umh mak pastu terus wat pizza. Main campak2 je bahan..pastu bakar..siap! Bukan main suke qalesya dgn papa dia makan piza buatan mama. Next time kite buat lg ye..

ok, Ari pertama cuti aku buat karipap kentang. Ajak qalesya uli tepung sekali. Suke betul dia klu dpt main tepung. Sori tak snap gambar karipap..hpon xde bateri time tu..huhu.. then ari ke2, ajak qalesya masak hotdog roll. Sedap! Waaahh, puji diri sendiri ye...haha.. memang menjadi hotdog roll aku. Anak2 suke bangat! Tu yg best bile kite masak, ade org suke makan.. terutama anak2 kan... mmg feeling lin mcm la.. ari ke3 pula aku terlebih rajin.. masak kek pandan dan donut. Sempat tu... kebetulan ptg tu mak dgn adik dtg umh.. sempat la menguli doh donut. Donut yg aku buat mmg gebu. Tq la pd google yg bg resepi..ker aku yg google cari resepi? :-p  Banyak gak la aku wat donut. Siap leh tapaukan kat mak bwe balik umh utk adik2 makan.. Dan tapau kan utk en.somi gi keje malam tu.. Alhamdulillah abes.. ;-)

Tu jela aktiviti makan2 mase cuti 4 aritu.. nti next entry nak cite pasal qalesya dgn pampesnye pula. Ok, bye *_*

January 8, 2014

My dreams...

My dreams... semoga suatu ari nanti akan tercapai... hanya dgn izin Allah... amin...

1) rumah yang lebih selesa
2) kereta yang lebih selesa



** ape2 pun aku tetap bersyukur dgn apa yg aku ada.. syukur tuhan.. semoga rezeki melimpah ruah buat aku sekeluarga... amin...







**gambar ehsan dari en. google :-)


weekend di kampung suami

Assalamualaikum semua...

Weekend lepas balik kampung. Tak lama pun. Ari jumaat malam gerak, ahad dah balik KL semula.. saja taknak amik cuti.. best gak dua ari kat kg.. aktiviti paling best adalah makan! haha... naik 2kilo berat aku bile balik kg...huhu... kne diet balik!

Ari Jumaat lepas keje dalam pukul 8 mlm gerak ke kg.. aku balik umh terus, siap2 pastu baru amik anak kat umah mak. Sampai kg dlm pukul 10.30mlm. Sampai kg, en.hubby ejak mak ayah semua gi makan yong taufu kat Pantai, melaka. Tempat feveret mak dgn pak mentua aku.. tapi rezeki takde mlm tu sbb sampai sana kedai dah tutup. so, gerak pula ke cawangan yong taufu kat area mana ntah. lupa aku. pun tutup gak.. last2 makan kedai biasa je... xde rezeki mkn yong taufu malam tu...

Ari sabtu pagi mcm biasa, breakfast, tolong mak mentua sidai kain dll.. pastu ajak en. hubby gi tindik anak2.. Ya Allah, lame dah pasang niat nak tindik ank2.. ade je hal yg wat tak jadi tindik sebelum tu.. so, kali ni balik kg mmg aku nekad nak tindik budak2 tu. Actually dulu mase Qalesya umur 1thn lebih aku dah tindik kan dia.. pastu dah tertutup lubang sebab tak pakai subang...atas kesilapan aku! (xyah la cite sebab ape ye) so, terus tghari tu ke klinik taqwa, kat pekan masjid tanah.. Aku yg nebes. riso bebudak tu mengamuk atau menjerit nanti..haha.. mula2 tindik qalesya dulu. pas nurse dah sapu ubat kat telinga, mula la dia takut.. cakap kat aku tak nak tindik.. so aku pun pujuk la dia.. cakap Xsakit pun...mama ade sini.. sekejap aje.. baru la dia cool.. pas je dia tembak kat telinga, terus qalesya ckp, 'mama, Xsakit :-) hihi... pastu giliran adik la... qalesya siap ckp kat adik 'adik, Xsakit... :-) mule2 adik mengelak bile dorang pegang telinga.. tapi bile dia nak tembak, adik dah diam.. xde lak gerak2.. pastu adik pun xnangis...yeay! lega dah.... baru la nmpak anak dara sikit....hihi.. stakat ni brg kemas aku xpakai kan kat dorang. skang mcm2 kes! xnak pape jd kat dorang... biar la aku simpan segala rantai dll...

Itu cerita siang kami di kampung... Cerita malam pula, pas makan malam, plan nak gi karaoke atau main bowling dgn family in law semua.. ohye, family angah en. hubby pun ade balik kg.. so, meriah dan riuh rendah dgn ank2 buah. apetah lagi dgn qalesya yg girang gembira dpt main dgn sepupu dia :-) last, decide main bowling aje.. so, main 1 game seorang.. balik umah pun lewat.. anak2 aku suke la.. sebab dorang memang tido lamabt..memang happening betul. mcm ni la kami bile berkumpul ramai2 dgn adik bradik suami... ade je plan.. happy... :-) semoga ikatan persaudaraan ini terjalin dgn baik sampai bile2..amin...


Cite ahad pula, kami semua berkunjung ke rumah Kaklang (Kakak sulung en. hubby), lepak mkn tghari kat sana... malam baru balik... last sebelum balik kl, laki aku ajak makan Yong taufu. At last! dapat gak makan kat sana dgn mak & pak mentua... suke betul diaorang.. pastu pukul 10mlm baru la kami gerak balik ke KL... esok nye kene keje pagi... sampai rumah pun dah pukul 12mlm... Alhamdulillah semua berjalan lancar.. cume dlm perjalanan hujan pula turun.. tapi Xlebat..


Ok la readers, itu je nak cite pasal aktiviti di Kampung.. banyak benda yg aku suke bile balik kg suami.. nanti ujung bulan kite balik lg...hihi...ok, bye...

Wassalam...


**kakak subang warna putih & adik subang warna biru**
 
**Gambar berterabur daa... 
 
 
 
**Dia pun sibuk nak pkai kasut bowling :-)
 
 
 
 
 
 
 
**Laki bini sempat berposing :-)
 
 
 
**Mama yg nebes :-)
 
 
 
**Cantik anak mama ni :-) 
 

January 3, 2014

Review pasal ank-anak saya

Salam semua.. arini jumaat yg cukup indah dgn cuaca yg kelihatan cukup tenang...

Lame rasenye tak review pasal anak2 yg dah mbesar didepan mata.. pejam celik anak yg sulung thn ni dah masuk 4thn dan yg bongsu akn masuk 2tahun.. Ya Allah, masih ingat lagi sakit bersalin melahirkan mereka.. Alhamdulillah mrk membesat dgn sihat dan sempurna.

Cerita pasal anak yg sulung.. syahidah nurqalesya.. nanti 11hb april akn genap la 4tahun. Kakak sekarang byk bercakap.. Alhamdulillah..nampak la kecerdikan dan ketajaman fikiran bila dia bercakap. Faham apa yang mama papa cakap kan.. kakak banyak berdikari. Kalau boleh semua benda dia nak buat sendiri. Syukur sekarang kakak dah tak kacau adik. Kalau x... pantang adik dekat memang kena la adik tu... huhu.. kakak pandai dah ajak adik main sekali. Bila berjalan pandai pimpin tangan adik. Dia marah betul kalau ade orang nak amik adik dia. Memang mengamuk2 kalau ade yg acah-acah nak bawa adik pergi.. kakak oh kakak.. bsr dah dia.. kuat makan! Suap la apa pun.. memang dia makan. Itu takpa.. sebab budak perlu makan utk tenaga. Tapi kakak kurang tido.. kalau tido pagi, bile dah bangun memang tak kan tido petang. Kalau penat sgt baru la dia tertido petang. Malam pukul 12 baru tido. Memang cukup aktif. Tapi kakak masih pakai pampers. Yg pelik dia xkerap kencing. Bile mandi baru la kencing. Byk pulak tu! Bukan xnak ajar tak pakai pampers. Tapi dia yg xnak. Bagi aku xperlu terlalu memaksa ank2 ni. Aku yakin bile tibe masanya mmg akn tinggal la tabiat dia tu.. sekarang kalau bgn tido tak menangis dah. Mcm dulu2 mmg akn melalak bila tgk xde org kat sebelah pas bangun tido.. kakak bijak skang ni :-) dan sekarang minat sgt la dgn princess. Pantang nampak patung princess, brg2 utk princess.. mmg suke sgt. Agaknye dia selalu berangan jadi princess kot.. hihi....

Cerita pasal anak yg bongsu pulak. Syahidah nursyaurah. Nanti 20hb february genap la 2 tahun.. cepat je masa berlalu.. yg adik ni pun aktif mcm kakak dia. Tabiat sekarang ialah tido lewat. Tgk kartun kat tv. Memang lewat dia tido. Sebab, tghari bgn tido, main2 sampai petang. Pastu pukul 8mlm baru dia mengantok dan akn tido.. dan akn tersedar dalam pukul 10. See, macamne nak tido balik kan? Tu yg pukul 3pg baru mata dia penat dan tdo.. mama la yg selalu teman adik sambil tertido atas sofa.. biasa aku akn buka cite kartun. Mmg dia akn ngadap. Kalau paksa tido mmg akn manangis meronta2. Dah mcm kene dera plak. Tu yg xleh wat ape tu. Adik xbyk mkn. Kurang makan nasi. Bosan agaknye.. kuat jerit dan suara amat la nyaring. Lagi satu adik ni kuat merajuk. Ntah tibe2 akn merajuk. Bile merajuk mula la buat muke kesian..haha.. adik oh adik... manja bebenor dia ni... wat masa ni adik masih lagi breastfeed. Tapi tak mcm dlu dah la.. dlu lagi kerap. Skang ni dia nenen main2 je. Skit ari lg mesti dia sendiri yg xnak nenen tu... mama redha jela... lgpun bln dpn dah dua thn kan.. .

Ok la, klu nak cite pasal anak2 mamang xkan abes entri ni.  Hihi.. btw, aku bersyukur dapat lalui pengalaman sebegini.. indah sgt.. syukur ya Allah atas anugerah indah ini... akan ku jaga amanat mu sebaik mungkin... lindungilah anak2 ku dari segala bencana dan kecuaian manusia... amin... bubye semua....