January 8, 2014

My dreams...

My dreams... semoga suatu ari nanti akan tercapai... hanya dgn izin Allah... amin...

1) rumah yang lebih selesa
2) kereta yang lebih selesa



** ape2 pun aku tetap bersyukur dgn apa yg aku ada.. syukur tuhan.. semoga rezeki melimpah ruah buat aku sekeluarga... amin...







**gambar ehsan dari en. google :-)


weekend di kampung suami

Assalamualaikum semua...

Weekend lepas balik kampung. Tak lama pun. Ari jumaat malam gerak, ahad dah balik KL semula.. saja taknak amik cuti.. best gak dua ari kat kg.. aktiviti paling best adalah makan! haha... naik 2kilo berat aku bile balik kg...huhu... kne diet balik!

Ari Jumaat lepas keje dalam pukul 8 mlm gerak ke kg.. aku balik umh terus, siap2 pastu baru amik anak kat umah mak. Sampai kg dlm pukul 10.30mlm. Sampai kg, en.hubby ejak mak ayah semua gi makan yong taufu kat Pantai, melaka. Tempat feveret mak dgn pak mentua aku.. tapi rezeki takde mlm tu sbb sampai sana kedai dah tutup. so, gerak pula ke cawangan yong taufu kat area mana ntah. lupa aku. pun tutup gak.. last2 makan kedai biasa je... xde rezeki mkn yong taufu malam tu...

Ari sabtu pagi mcm biasa, breakfast, tolong mak mentua sidai kain dll.. pastu ajak en. hubby gi tindik anak2.. Ya Allah, lame dah pasang niat nak tindik ank2.. ade je hal yg wat tak jadi tindik sebelum tu.. so, kali ni balik kg mmg aku nekad nak tindik budak2 tu. Actually dulu mase Qalesya umur 1thn lebih aku dah tindik kan dia.. pastu dah tertutup lubang sebab tak pakai subang...atas kesilapan aku! (xyah la cite sebab ape ye) so, terus tghari tu ke klinik taqwa, kat pekan masjid tanah.. Aku yg nebes. riso bebudak tu mengamuk atau menjerit nanti..haha.. mula2 tindik qalesya dulu. pas nurse dah sapu ubat kat telinga, mula la dia takut.. cakap kat aku tak nak tindik.. so aku pun pujuk la dia.. cakap Xsakit pun...mama ade sini.. sekejap aje.. baru la dia cool.. pas je dia tembak kat telinga, terus qalesya ckp, 'mama, Xsakit :-) hihi... pastu giliran adik la... qalesya siap ckp kat adik 'adik, Xsakit... :-) mule2 adik mengelak bile dorang pegang telinga.. tapi bile dia nak tembak, adik dah diam.. xde lak gerak2.. pastu adik pun xnangis...yeay! lega dah.... baru la nmpak anak dara sikit....hihi.. stakat ni brg kemas aku xpakai kan kat dorang. skang mcm2 kes! xnak pape jd kat dorang... biar la aku simpan segala rantai dll...

Itu cerita siang kami di kampung... Cerita malam pula, pas makan malam, plan nak gi karaoke atau main bowling dgn family in law semua.. ohye, family angah en. hubby pun ade balik kg.. so, meriah dan riuh rendah dgn ank2 buah. apetah lagi dgn qalesya yg girang gembira dpt main dgn sepupu dia :-) last, decide main bowling aje.. so, main 1 game seorang.. balik umah pun lewat.. anak2 aku suke la.. sebab dorang memang tido lamabt..memang happening betul. mcm ni la kami bile berkumpul ramai2 dgn adik bradik suami... ade je plan.. happy... :-) semoga ikatan persaudaraan ini terjalin dgn baik sampai bile2..amin...


Cite ahad pula, kami semua berkunjung ke rumah Kaklang (Kakak sulung en. hubby), lepak mkn tghari kat sana... malam baru balik... last sebelum balik kl, laki aku ajak makan Yong taufu. At last! dapat gak makan kat sana dgn mak & pak mentua... suke betul diaorang.. pastu pukul 10mlm baru la kami gerak balik ke KL... esok nye kene keje pagi... sampai rumah pun dah pukul 12mlm... Alhamdulillah semua berjalan lancar.. cume dlm perjalanan hujan pula turun.. tapi Xlebat..


Ok la readers, itu je nak cite pasal aktiviti di Kampung.. banyak benda yg aku suke bile balik kg suami.. nanti ujung bulan kite balik lg...hihi...ok, bye...

Wassalam...


**kakak subang warna putih & adik subang warna biru**
 
**Gambar berterabur daa... 
 
 
 
**Dia pun sibuk nak pkai kasut bowling :-)
 
 
 
 
 
 
 
**Laki bini sempat berposing :-)
 
 
 
**Mama yg nebes :-)
 
 
 
**Cantik anak mama ni :-) 
 

January 3, 2014

Review pasal ank-anak saya

Salam semua.. arini jumaat yg cukup indah dgn cuaca yg kelihatan cukup tenang...

Lame rasenye tak review pasal anak2 yg dah mbesar didepan mata.. pejam celik anak yg sulung thn ni dah masuk 4thn dan yg bongsu akn masuk 2tahun.. Ya Allah, masih ingat lagi sakit bersalin melahirkan mereka.. Alhamdulillah mrk membesat dgn sihat dan sempurna.

Cerita pasal anak yg sulung.. syahidah nurqalesya.. nanti 11hb april akn genap la 4tahun. Kakak sekarang byk bercakap.. Alhamdulillah..nampak la kecerdikan dan ketajaman fikiran bila dia bercakap. Faham apa yang mama papa cakap kan.. kakak banyak berdikari. Kalau boleh semua benda dia nak buat sendiri. Syukur sekarang kakak dah tak kacau adik. Kalau x... pantang adik dekat memang kena la adik tu... huhu.. kakak pandai dah ajak adik main sekali. Bila berjalan pandai pimpin tangan adik. Dia marah betul kalau ade orang nak amik adik dia. Memang mengamuk2 kalau ade yg acah-acah nak bawa adik pergi.. kakak oh kakak.. bsr dah dia.. kuat makan! Suap la apa pun.. memang dia makan. Itu takpa.. sebab budak perlu makan utk tenaga. Tapi kakak kurang tido.. kalau tido pagi, bile dah bangun memang tak kan tido petang. Kalau penat sgt baru la dia tertido petang. Malam pukul 12 baru tido. Memang cukup aktif. Tapi kakak masih pakai pampers. Yg pelik dia xkerap kencing. Bile mandi baru la kencing. Byk pulak tu! Bukan xnak ajar tak pakai pampers. Tapi dia yg xnak. Bagi aku xperlu terlalu memaksa ank2 ni. Aku yakin bile tibe masanya mmg akn tinggal la tabiat dia tu.. sekarang kalau bgn tido tak menangis dah. Mcm dulu2 mmg akn melalak bila tgk xde org kat sebelah pas bangun tido.. kakak bijak skang ni :-) dan sekarang minat sgt la dgn princess. Pantang nampak patung princess, brg2 utk princess.. mmg suke sgt. Agaknye dia selalu berangan jadi princess kot.. hihi....

Cerita pasal anak yg bongsu pulak. Syahidah nursyaurah. Nanti 20hb february genap la 2 tahun.. cepat je masa berlalu.. yg adik ni pun aktif mcm kakak dia. Tabiat sekarang ialah tido lewat. Tgk kartun kat tv. Memang lewat dia tido. Sebab, tghari bgn tido, main2 sampai petang. Pastu pukul 8mlm baru dia mengantok dan akn tido.. dan akn tersedar dalam pukul 10. See, macamne nak tido balik kan? Tu yg pukul 3pg baru mata dia penat dan tdo.. mama la yg selalu teman adik sambil tertido atas sofa.. biasa aku akn buka cite kartun. Mmg dia akn ngadap. Kalau paksa tido mmg akn manangis meronta2. Dah mcm kene dera plak. Tu yg xleh wat ape tu. Adik xbyk mkn. Kurang makan nasi. Bosan agaknye.. kuat jerit dan suara amat la nyaring. Lagi satu adik ni kuat merajuk. Ntah tibe2 akn merajuk. Bile merajuk mula la buat muke kesian..haha.. adik oh adik... manja bebenor dia ni... wat masa ni adik masih lagi breastfeed. Tapi tak mcm dlu dah la.. dlu lagi kerap. Skang ni dia nenen main2 je. Skit ari lg mesti dia sendiri yg xnak nenen tu... mama redha jela... lgpun bln dpn dah dua thn kan.. .

Ok la, klu nak cite pasal anak2 mamang xkan abes entri ni.  Hihi.. btw, aku bersyukur dapat lalui pengalaman sebegini.. indah sgt.. syukur ya Allah atas anugerah indah ini... akan ku jaga amanat mu sebaik mungkin... lindungilah anak2 ku dari segala bencana dan kecuaian manusia... amin... bubye semua....