May 8, 2015

Syaurah Admitted (Part 2)

Assalamualaikum semua..


Salam jumaat yg barakah.. semoga kite semua dirahmati Allah.. Ni nak story pasal syaurah admitted for second time..selepas hujung bulan 2 keluar wad, akhir bulan 4 masuk wad semula...

Macam biasa bermula dengan demam juga.. syaurah demam dlm 3 ari.. lepas tu baik dah... kakak dia lak demam dlm 3 ari.. lepas tu kakak dah baik, jangkit semula kat syaurah... so bawe dia jumpe doktor kat klinik kita btho.. macam biasa doktor bagi surat refer hospital sebab demam on off.. So kami laki bini bawe syaurah ke KPJ kajang... wat blood test syaurah... dan kali ni bacaaan sel darah putih tinggi dari range. kali ni lagi tinggi dari yg 1st time admitted aritu.. 28.4 (normal range 5.5-15.5) but this time syaurah takde batuk.. Just selsema dan demam. dan tekak dia ade merah.. kene la admitted sebab doktor nak pantau demam dan bg antibiotik..admitted pada 25/4/2015.. mase tu mintak single room tapi penuh. so duduk la kat double bed room.. dan qalesya tak dapat la tidur dengan mama dia malam tu.. Qalesya ni memang xpernah la x tido dengan aku. malam mesti nak mama peluk dia.. menangis la dia bile suruh ikut papa balik.. huhu..

Lain rasa bile duduk bilik double room.. yela, even ade tirai pemisah dgn katil sebelah, masih x selesa.. sebab nya takut kite atau anak kita buat bising, menangis dll..tapi redha jela.. yang penting syaurah dapat rawatan.. macam katil sebelah aritu anak dia pun demam dan batuk. esok pagi nya 'jiran' sebelah dah dapat keluar wad.. so tengah ari nurse bagitau ade kosong kat single room... so, kami pun pindah la.. kali ni guna Panel company aku lak. under PMCare.. setiap 5 jam, nurse datang bagi ubat demam dan antibiotik kat syaurah. Kali ni stay tak lame sebab perkembangan positif bile syaurah mkn antibiotik, terus xde demam dah. setiap kali check suhu je normal.. alhamdulillah.. dan 27/4/2015, pagi tu Dr. Asmunni check, nampak semua dah ok dan dia bagi la syaurah discharge aritu.. syukur sgt.. bukan seronok pun duduk hospital.. kan? xdapat buat ape pun.. lagipun kesian kat anak bile tgn dia sentiasa ade jarum utk masuk air tu... sakit tu...

kali ni bil agak murah sedikit.. dalam rm2.6k... GST dlm rm600. amik ko! kali ni ade bil ade gst.. nasib baik la company cover.. syukur...  Setakat ni nampak adik sihat.. kakak pun... Mama doa byk2 agar korang sihat la sentiasa. bile anak sakit ni kan, kite punya risau sampai x boleh nak tido kan.. itu la kasih sayang nama nya :-)

Ok la, jumpe lagi next entri... Tata


May 7, 2015

throwback - Syaurah admitted (part 1)

Assalamualaikum semua..

Baru la ade mood nak celoteh kat blog ade.. selalu je kelaut..muahaha.. arap smua sihat ye..
Ni nak ajak ber throwback pasal syaurah masuk wad bulan dua aritu.. sehari lepas birthday dia yg ke 3 tahun.. cian anak mama..

Alkisah nya dia demam on off + batuk selesema seminggu sebelum birthday.. paling kuat demam menyerang mase tu 21hb february (besday girl 20hb feb).. bawa dia gi klinik. sebab kan demam on off, doktor suggest terus ke hospital sbb takut ade sakit lain.. kot denggi ke ape ke...kan musim sekarang ni kan... terusla aku dan suami ke KPJ kajang.. amik darah, tunggu lepas sejam result darah pun dapat. Alhamdulillah xde denggi tapi sebab kan result tu sel darah putih terlalu tinggi iaitu 19.1 (range 5.5-15.5) so kene la admitted.. erti kate lain bacteria dlm bdn dia byk la.. sebabkan batuk berkahak tu yg buat lagi byk bacteria. masa x-ray syaurah, nasib baik paru2 dia ok.. means bacteria belum merebak ke paru2 la.. nak tak nak kami laki bini akur la dia masuk wad... sgt sedih ok.. sbb anak2 xpernah kene masuk wad sejak kuar dari perut mama dia ni..tangan lak kene cucuk sbb  nak masuk air.. mase tu redha jela.. yg penting dia sihat semula..

Duduk kt wad KPJ Kajang, dan kami pilih paed name dia Dr. Asmunni yg sgt la baik.. soft spoken.. masa kat wad mcm biasa kene drip masuk air, kne wat fisio (utk longgarkan kahak) kene masuk antibiotik ikut saluran air tu.. (sakit wooo...walau aku xkene tapi aku dpt rasakan kesakitan tu :-(
Alhamdulillah syaurah jenis senang mkn ubat.. dia telan je.. tgh2 mlm tgh syok dia tido, nurse dtg bg ubat, dia buke juga mulut..tak menangis. bagus la anak mama ni. Kuat mcm mama! :-)  dan pd 24hb boleh discharge... lega mama papa masa tu... tapi continue mkn antibiotik kat umh sampai abes... alhamdulillah syaurah beransur sihat, xde demam dah..xde batuk dah.. tu yg doktor bg kuar tu...

ohye, kat KPJ kajang, we decided to choose single room. utk keselesan.. lagipun cover by AIA panel (under husband punya panel majikan dia) Bilik single agak besar. selesa dan ceria.. bilik dihiasi dgn gambar2 kartun.. al-maklumla bilik budak kan.. siap kakak leh main teng-teng lagi... hihi... berkampung la kami kat situ selama 3 ari 2 mlm... cost keseluruhan dlm rm5k++.... nasib la company cover.. alhamdulillah...

Ni baru part 1 tau.. nanti ade masa aku cite Part 2 dimana syaurah masuk wad semula..
Ok, nanti kite cite ye... take care semua..

Assalamualaikum :-)