May 7, 2015

throwback - Syaurah admitted (part 1)

Assalamualaikum semua..

Baru la ade mood nak celoteh kat blog ade.. selalu je kelaut..muahaha.. arap smua sihat ye..
Ni nak ajak ber throwback pasal syaurah masuk wad bulan dua aritu.. sehari lepas birthday dia yg ke 3 tahun.. cian anak mama..

Alkisah nya dia demam on off + batuk selesema seminggu sebelum birthday.. paling kuat demam menyerang mase tu 21hb february (besday girl 20hb feb).. bawa dia gi klinik. sebab kan demam on off, doktor suggest terus ke hospital sbb takut ade sakit lain.. kot denggi ke ape ke...kan musim sekarang ni kan... terusla aku dan suami ke KPJ kajang.. amik darah, tunggu lepas sejam result darah pun dapat. Alhamdulillah xde denggi tapi sebab kan result tu sel darah putih terlalu tinggi iaitu 19.1 (range 5.5-15.5) so kene la admitted.. erti kate lain bacteria dlm bdn dia byk la.. sebabkan batuk berkahak tu yg buat lagi byk bacteria. masa x-ray syaurah, nasib baik paru2 dia ok.. means bacteria belum merebak ke paru2 la.. nak tak nak kami laki bini akur la dia masuk wad... sgt sedih ok.. sbb anak2 xpernah kene masuk wad sejak kuar dari perut mama dia ni..tangan lak kene cucuk sbb  nak masuk air.. mase tu redha jela.. yg penting dia sihat semula..

Duduk kt wad KPJ Kajang, dan kami pilih paed name dia Dr. Asmunni yg sgt la baik.. soft spoken.. masa kat wad mcm biasa kene drip masuk air, kne wat fisio (utk longgarkan kahak) kene masuk antibiotik ikut saluran air tu.. (sakit wooo...walau aku xkene tapi aku dpt rasakan kesakitan tu :-(
Alhamdulillah syaurah jenis senang mkn ubat.. dia telan je.. tgh2 mlm tgh syok dia tido, nurse dtg bg ubat, dia buke juga mulut..tak menangis. bagus la anak mama ni. Kuat mcm mama! :-)  dan pd 24hb boleh discharge... lega mama papa masa tu... tapi continue mkn antibiotik kat umh sampai abes... alhamdulillah syaurah beransur sihat, xde demam dah..xde batuk dah.. tu yg doktor bg kuar tu...

ohye, kat KPJ kajang, we decided to choose single room. utk keselesan.. lagipun cover by AIA panel (under husband punya panel majikan dia) Bilik single agak besar. selesa dan ceria.. bilik dihiasi dgn gambar2 kartun.. al-maklumla bilik budak kan.. siap kakak leh main teng-teng lagi... hihi... berkampung la kami kat situ selama 3 ari 2 mlm... cost keseluruhan dlm rm5k++.... nasib la company cover.. alhamdulillah...

Ni baru part 1 tau.. nanti ade masa aku cite Part 2 dimana syaurah masuk wad semula..
Ok, nanti kite cite ye... take care semua..

Assalamualaikum :-)




No comments:

Post a Comment